Het gebruik van CO2 in de Aquascape

Waarom is koolstofdioxide (CO2) het belangrijkste voedingsmiddel voor planten in het aquarium?
                   
Koolstofdioxide (CO2) is de één van de belangrijkste basis voedingswaarden voor waterplanten die verder wordt aangevuld met micro-en macro voedingstoffen en licht.  De juiste afstemming tussen deze drie elementen zijn noodzakelijk voor goede plantengroei in het aquarium. En het voordeel van een CO2 systeem is dat je meer licht kunt gebruiken waardoor je een grotere diversiteit aan planten kunt gebruiken.
bron:JBL
Als de plant met de fotosynthese begint gaat deze met behulp van lichtenergie de CO2 uit het water opnemen, waardoor er door de plant suikers worden aangemaakt. Deze suikers gebruikt de plant als voeding. Tijdens dit proces komt er als bijproduct zuurstof (O2) vrij.  (eenvoudig gezegd: van de CO2 word de C opgenomen en de O2 (zuurstof) weer afgegeven) Dit zien we aan het zgn. 'pearlen' van de planten, wat de afbeelding rechts duidelijk laat zien
In de normale buitenlucht is het kooldioxide gehalte constant op ongeveer 400 ppm (parts per million). Het is altijd voldoende aanwezig voor planten om op te nemen. Onder water is dit totaal anders. Vanwege de druk in de atmosfeer is het kooldioxide gehalte in het water ongeveer 2-7 ppm. En dit is eigenlijk niet genoeg voor onze onderwater planten om goed te groeien. Dit effect kan vaak worden waargenomen in de natuur. Tropische waterplanten vormen vaak dichtbevolkte geconcentreerd "kolonies" op plekken waar water met kooldioxide aanwezig is. Zodra de kooldioxide in het water te laag is trekken de waterplanten zich terug.

Dat is het duidelijkst waarneembaar de tropen, in periodes van veel regenval. Daardoor komen er hogere concentraties CO2 in het water. De stroming zorgt van vers CO2 rijk water en komt op ander plekken dan normaal. Op die nieuwe plekken krijg je vaak uitbundige plantengroei.  Als de stroom van CO2 verrijkt water afneemt zie je ook duidelijk een afname van waterplanten.
In aquaria zonder extra aanbod van kooldioxide, is er altijd een gebrek aan groei.
Dit komt omdat de aanbevolen waarde voor een goede plantengroei tussen ongeveer 15 en 25 (tot 35) ppm is. Dit kan alleen worden gecompenseerd door het toevoegen van extra koolstofdioxide in gasvorm. Toch hoor je veel tegenspraak en weerleggingen van een aantal aquarium eigenaars: "Mijn planten groei prima, zelfs zonder extra CO2-bemesting." Dat kan wel zo zijn, maar dan hebben ze geen 'high tech' bak met snelgroeiende planten erin maar veelal een scape met relatief zwakke lichtomstandigheden en met langzaam groeiende planten, zoals diverse Anubias, varens, mossen en de Crypto soorten.

En toch;
soms zie ik mensen die een duur CO2 systeem aanschaffen en waarbij ik mijzelf afvraag; is dat het wel waard?

Dan hebben ze een bak met bepaalde soorten planten die zich prachtig kunnen ontwikkelen zonder extra toevoeging van CO2. Waarom dan CO2 toevoegen? Als je een scape hebt met 'easy plants' heb je meer als genoeg aan een koolstofbron zoals Easy Carbo of Excel. Natuurlijk kan een CO2 systeem geen kwaad voor de kwaliteit van de plant, maar het is in principe een overbodige luxe.
Hetzelfde verhaal met de vloeistof die je gebruikt in dropcheckers. Die komen voor 20ppm en voor 30ppm. Als je dan de 30ppm versie gaat gebruiken in een lowlight scape heb je helaas (nog) niet zoveel van de materie begrepen...
Dit soort situaties zie je heel vaak bij beginnende scapers. Men laat zich overhalen door de commercie of doorverkeerde adviezen.  Maar ik heb het al ergens ander op deze website beschreven; de consument is onwetend en makkelijk te manipuleren. Ze lezen overal dat 'iedereen' CO2 toevoegt en volgen dan automatisch de spreekwoordelijke kudde.  Dus mijn persoonlijk advies: doe beter je huiswerk.


CO2: gasvorm of vloeibaar?
Vloeibare CO2 is een misleidende tekst! Want vloeibare CO2 is niet hetzelfde als CO2 in gasvorm...
Met vloeibare vorm heb je te maken met glutaaraldehyde (C5-H8-O2). Dit word eerst door de plant worden opgenomen en daarna moet het worden afgebroken om de benodigde koolstof te kunnen gebruiken. En dit kost de plant veel energie.
Koolstof in gasvorm (CO2) is direct op te nemen en beschikbaar als voedingstof voor de plant. Daarom zal de plant er altijd voor kiezen om eerst de gasvorm te gebruiken (als deze aanwezig is) en daarna pas koolstof wat word aangeboden in de vorm van glutaaraldehyde.
Vloeibare CO2 toevoegen in een bak met snelgroeiende planten is dus niet noodzakelijk en zelfs in de meeste gevallen overbodig. Dit komt omdat de plant letterlijk en figuurlijk te snel groeit. In een low-tech bak: bak met weinig licht en veel langzaam groeiende planten, daar werkt glutaraldehyde veel beter.

De 'vloeibare variant' is minder geschikt voor 'fijnbladerige' planten zoals mossen, cobomba en andere fijnbladerige planten. (snelgroeiende planten, met fijnbladerig bedoel ik dun, klein en uitgestrekt. Met dikbladerige bedoel dikke grote harde bladeren, maar ook naaldblad zoals bij Eleocharis of Pogostemon)
Fijnbladerige planten maken in de regel gebruik van oppervlaktecellen om voeding te kunnen opnemen. Daarom zijn ze ook kwetsbaarder dan planten die wel gebruik maken van stomata. En dat zijn weer in de regel dikbladerige planten.

Toch zie je vaak in een high tech bak (veel licht-veel voeding-veel CO2) dat men ook 'vloeibare CO2' toevoegt. De reden is dat de werkzame stof glutaaraldehyde een goed middel is tegen algen. Het wordt dus preventief tegen algen gebruikt in high-tech bakken en vaak als koolstof (C) bron voor low-tech bakken. Vloeibare CO2 kan ook funnest zijn voor sommige planten en soms zie je pas na een paar maanden een terugval van de kwaliteit. En tot slot; algen in uw bak kunnen op ten duur resistent worden voor deze toevoeging. Daarom is het erg belangrijk dat u niet gaat overdoseren.
bron: barreport
Maar, ik moet er wel bijvertellen dat CO2 absoluut geen vereiste is om een prachtige bak te maken.
De twee afbeeldingen hieronder zijn bakken gemaakt door George Farmer.  Zonder Co2 injectie, gewoon water uit de kraan, relatief veel vissen en een pH verlagende bodem. Daarbij een lage belichting waardoor groei goed te controleren valt.
De onderstaande bak is een Superfish 70 met een standaard intern filter, 8W LED, geen gebruik van  EasyCarbo, soms een klein beetje toevoeging van voeding. Planten zijn 'low-tech' zoals Crypts, Buces, Rotala en wat Anubias, Cyperus.
Belichting staat voor 10 uur, wat normaal is voor een low-tech. Een high-tech tank heeft genoeg aan 6-9 uur. De PAR waarden zijn 10 boven het substraat en ongeveer 5 in de hoeken.

Hier een duidelijk voorbeeld dat CO2 absoluut geen vereiste is!
pics by George Farmer : journal

Volg mij op Instagram
Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk