Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Bio CO2

Je bent ongetwijfeld wel eens de term 'Bio-CO2' tegengekomen. Er zijn verschillende manieren om Bio CO2 te gebruiken.
Bio CO2 is een manier van CO2 toevoegen met zelf verzamelde ingrediënten zoals gist en suiker die worden vermengt, opgelost en op  temperatuur moet worden gehouden om een gistingsproces in gang te zetten. De vrijgekomen CO2 kan dan aan je bak worden afgegeven.

Bio CO2 heeft zijn oorsprong in de jaren '70. Als diffuser werd er een simpel luchtsteentje gebruikt, of het uiteinde van een sigarettenfilter. Zelfs stukjes balsahout werden hiervoor gebruikt. Maar gelukkig heeft onze industriële ontwikkeling niet stil gestaan en kunnen wij vandaag de dag gebruik maken van CO2 in gasflessen.

Toen ikzelf met Bio Co2 aan het experimenteren was kreeg ik best goede resultaten. Maar toen ik de overstap maakte naar de huidige manier van CO2 toevoegen zag ik toch duidelijk meer voordelen. Betere en gezondere  groei en ik was van mijn (minimale aanwezigheid) alg af.
Ik bleef toch altijd last houden van plantjes die wel mooi waren, maar niet optimaal tot ontwikkeling kwamen (bemerkte ik achteraf). En dat ik toch, ondanks de CO2, last bleef houden van licht algvorming op bladeren (bemerkte ik achteraf). En sinds ik op een industriële manier de CO2 toevoeg -dus met gasflessen- bemerkte ik dus een overduidelijk positief verschil.
Maar goed, er zijn natuurlijk veel redenen te verzinnen om toch met Bio-CO2 te gaan werken. Misschien heb je wel een bak met planten die feitelijk niet  zoveel nodig hebben, maar wel gebaat zijn bij dat extra beetje. Je vind een algje niet zo erg of ben je tevreden met de kwaliteit van je plantjes. Of je vind de manier met gasflessen te ingewikkeld. Of te duur. Zouden allemaal goede motieven kunnen zijn die gelukkig iedereen voor zichzelf mag en kan maken.

Er zijn verschillende recepten te vinden en naar gelang de samenstelling varieert de werkzaamheid van 1 tot 4 weken.
Er bestaan kant en klare kits die een gel gebruiken om op een biologische manier CO2 te produceren. Die koop je bij de lokale LFS  (local fish store). Merken zoals Dennerle, JBL, Colombo, Aquario, Tropica e.a. hebben allemaal wel zo'n pakketje in hun assortiment, zoals je hieronder kan zien.


Een andere manier is om met behulp van bijvoorbeeld 'baksoda en citroenzuur' zelf je CO2 te maken in flessen. De gel heeft gemiddeld een maand een redelijk stabiel afgifte van CO2 bellen. Het is een goedkope manier van CO2 toevoegen.

Je maakt gebruik van 2 flessen waarvan 1 gevuld is met  een oplossing van baksoda, citroenzuur en water. Dit geeft een chemische reactie waarbij CO2 ontstaat. (wel vreemd om het dan Bio-CO2 te noemen…) Dit gas word afgevoerd via een slangetje naar de andere fles zodat  er eventueel geen vloeistof kan overlopen naar je scape. Vanuit deze 2e fles komt een slang die je scape ingaat. Daar kan vervolgens een diffuser of CO2 ladder op aangesloten worden.

De afbeelding hierboven laat een aantal manieren te zien wat je daarvoor kunt gebruiken.

Ik ga verder geen recepten of handleidingen neerzetten. Die zijn er in overvloed te vinden op het web en ik heb geen zin om iets te promoten waarvan ik persoonlijk vind dat het niet in het aquascapen thuishoort.

Mijn conclusie:

Bio CO2 werkt opzich redelijk goed - in een aquarium met niet zoveel licht erboven.  Wil je een probleemloos draaien met meer licht, met beter gekleurde en kwaliteit planten dan raad ik het toch sterk af.
Er bestaan perfect op elkaar afgestemde onderdelen waarmee je met behulp van industriële CO2 gewoon 100% probleemloos kan draaien.  Dan ga je toch lopen aanmodderen met flesjes met baksoda, citroenzuur, taartina, pokon, wijngist, suiker en weet ik veel wat men er nog meer instopt.

Dan krijg je natuurlijk het antwoord dat de planten het er prima op doen en dat het goedkoper is dan industriële CO2.
Nou, het zal wellicht redelijk goed werken onder lowlight en met eenvoudige planten. Maar een mooie gekleurde topscape met bio CO2 ben ik zo goed als nooit tegengekomen. Er is ook geen enkele aquascaper in het topsegment die bio CO2 gebruikt. En daar hebben ze allemaal hun reden voor...
En als je dan als leek opzoek gaat naar gebruikerservaringen op bv social media krijg je alleen maar een vertekend beeld omdat het bij 95 van de 100 mensen het gewoon niet naar behoren werkt. De 95 gebruikers waarbij het niet goed werkt hoor je natuurlijk niet; de 5 waarbij het wel goed werkt komen dan wel even antwoord geven en hun werkwijze, visie, moitievatie en hun gelijk formuleren.
Typisch nadeel van een forum waarbij de suggestie word gewekt dat het prima werkt. De leek heeft het immers zelf gelezen...

Het is in verhouding met de 'normale' manier van CO2 toevoegen erg goedkoop. Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
De belangrijkste factor is dat de afgifte nooit 100% gelijk is. Het gistmengsel word steeds minder actief waardoor de CO2 productie steeds meer gaat afnemen. En ook dit noemen we 'onstabiele CO2'. Het resultaat is dat de kans op alg snel kan toenemen, de plant veel kostbare energie gaat gebruiken om zich telkens aan te passen aan de aanwezige CO2 waarden wat ie dedecteert. (Rubisco)
Energie die beter kan worden gebruikt in de gezonde ontwikkeling van de plant zelf.

De gebruikstemperatuur is van invloed op de CO2 productie, daarom plaatsten sommige mensen de flessen in een emmer met een aquariumheater om een iets hogere werktemperatuur te verkrijgen waardoor het gistingsproces stabieler verloopt. Daarbij is het gewoon veel werk om elke keer flessen klaar te maken voor gebruik.

Mocht je toch willen gaan experimenteren dan werkt in de praktijk bio-CO2 het beste in low light setups. En natuurlijk, er zijn best heel mooie  bakken te vinden icm bio CO2 maar dat zijn de welbekende uitzonderingen op de regel. In scapes met veel licht is het per definitie af te raden, zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt in het algemeen.

Copyright © TSPT.nl 2018  All right reservedIk ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk en Wijsheid