Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Bio CO2

Je bent ongetwijfeld wel eens de term 'Bio-CO2' tegengekomen.
Je hebt 2 soorten van Bio-CO2. De versie met bijvoorbeeld een commercieel geprepareerde gelbodem waarmee er een biologisch fermentatieproces in gang word gezet. En de DIY versie waarin jezelf een oplossing maakt met ingrediënten zoals bijvoorbeeld een combinatie van gist en suiker.
De kant en klare BioCO2 kits maken gebruik van bijvoorbeeld een gelbodem waar je water aan toevoegt om op een biologische manier CO2 te produceren. Deze sets, of de navulverpakkingen, vind je bij de lokale LFS  (local fish store). Merken zoals Dennerle, JBL, Colombo, Aquario, Tropica e.a. hebben allemaal wel zo'n pakketje in hun assortiment, zoals je hieronder kan zien.


De DIY versie van BioCO2 is een manier van CO2 maken met zelf verzamelde ingrediënten zoals gist en suiker, of baking soda en citroenzuur die worden vermengt, opgelost en op  temperatuur moet worden gehouden om een gistingsproces in gang te zetten. De vrijgekomen CO2 kan dan aan je bak worden afgegeven.
Er zijn verschillende recepten te vinden en naar gelang de samenstelling varieert de werkzaamheid van 1 tot 4 weken.

De DIY versie met gist en suiker word gemaakt met behulp van tussenkomst van bacteriën/ micro-organismen.
Met de DIY versie van baksoda, citroenzuur en water maak je gebruik van een chemische reactie waarbij CO2 ontstaat. (wel vreemd om het dan Bio-CO2 te noemen…)  De afbeelding hierboven laat een aantal manieren te zien wat je daarvoor kunt gebruiken.

Toen ikzelf met BioCo2 aan het experimenteren was kreeg ik best goede resultaten. Maar toen ik de overstap maakte naar de huidige manier van CO2 toevoegen zag ik toch duidelijk meer voordelen. Betere en gezondere  groei en ik was van mijn (minimale aanwezigheid) alg af.
Ik bleef toch altijd last houden van plantjes die wel mooi waren, maar niet optimaal tot ontwikkeling kwamen (bemerkte ik achteraf). En dat ik toch, ondanks de CO2, last bleef houden van licht algvorming op bladeren (bemerkte ik achteraf). En sinds ik op een industriële manier de CO2 toevoeg -dus met gasflessen- bemerkte ik dus een overduidelijk positief verschil.

BioCO2 heeft zijn oorsprong in de jaren '70. Als diffuser werd er een simpel luchtsteentje gebruikt, of het uiteinde van een sigarettenfilter. Zelfs stukjes balsahout werden hiervoor gebruikt. Ik ga verder geen recepten of handleidingen neerzetten. Die zijn er in overvloed te vinden op het web en ik heb geen zin om iets te promoten waarvan ik persoonlijk vind dat het niet in het aquascapen thuishoort. Gelukkig heeft onze industriële ontwikkeling niet stil gestaan en kunnen wij vandaag de dag gebruik maken van CO2 in gasflessen.

Maar goed, er zijn natuurlijk veel redenen te verzinnen om toch met BioCO2 te gaan werken. Misschien heb je wel een bak met planten die feitelijk niet  zoveel nodig hebben, maar wel gebaat zijn bij dat extra beetje. Je vind een algje niet zo erg of ben je tevreden met de kwaliteit van je plantjes. Of je vind de manier met gasflessen te ingewikkeld. Of te duur. Zouden allemaal goede motieven kunnen zijn die gelukkig iedereen voor zichzelf mag en kan maken.

Mijn persoonlijke mening:

Bio CO2 werkt opzich redelijk goed - in een aquarium met niet zoveel licht erboven.  Wil je een scape probleemloos laten draaien met meer licht, met beter gekleurde en kwaliteit planten dan raad ik het toch af.
Er bestaan perfect op elkaar afgestemde onderdelen waarmee je met behulp van industriële CO2 gewoon 100% probleemloos kan draaien.  Dan ga je toch lopen aanmodderen met flesjes met baksoda, citroenzuur, taartina, pokon, wijngist, suiker en weet ik veel wat men er nog meer instopt.

Dan krijg je natuurlijk het antwoord dat de planten het er prima op doen en dat het goedkoper is dan industriële CO2.
Nou, het zal wellicht redelijk goed werken onder lowlight en met eenvoudige planten. Maar een mooie gekleurde topscape met bio CO2 ben ik zo goed als nooit tegengekomen. Er is ook geen enkele aquascaper in het topsegment die bio CO2 gebruikt. En daar hebben ze allemaal hun reden voor...
En als je dan als leek opzoek gaat naar gebruikerservaringen op bv social media krijg je alleen maar een vertekend beeld omdat het bij 95 van de 100 mensen het gewoon niet naar behoren werkt. De 95 gebruikers waarbij het niet goed werkt die hoor je natuurlijk niet; de 5 waarbij het wel goed werkt komen dan wel even een antwoord geven en daarbij hun werkwijze, visie, motivatie en vooral hun gelijk gaan formuleren.
Typisch nadeel van bijvoorbeeld social media, je krijgt veelal een vertekend beeld waarbij de suggestie word gewekt dat iets prima werkt. Zo word de leek wederom op het verkeerde been gezet; ze hebben het immers zelf gelezen en de mooie foto's gezien...

Bio CO2 is in verhouding met de 'normale' manier van CO2 toevoegen erg goedkoop. Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
De belangrijkste factor is dat de afgifte nooit 100% gelijk is. Het gistmengsel word steeds minder actief waardoor de CO2 productie steeds meer gaat afnemen. En ook dit noemen we 'onstabiele CO2'. Het resultaat is dat de kans op alg snel kan toenemen, de plant veel kostbare energie gaat gebruiken om zich telkens aan te passen aan de aanwezige CO2 waarden wat ie dedecteert. (Rubisco)
Energie die beter kan worden gebruikt in de gezonde ontwikkeling van de plant zelf.

De gebruikstemperatuur is van invloed op de CO2 productie, daarom plaatsten sommige mensen de flessen in een emmer met een aquariumheater om een iets hogere werktemperatuur te verkrijgen waardoor het gistingsproces stabieler verloopt. Daarbij is het gewoon veel werk om elke keer flessen klaar te maken voor gebruik. Mocht je toch willen gaan experimenteren dan werkt in de praktijk bio-CO2 het beste in low light setups. En natuurlijk, er zijn best heel mooie  bakken te vinden icm bio CO2 maar dat zijn de welbekende uitzonderingen op de regel. In scapes met veel licht is het per definitie af te raden, zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met CO2 in het algemeen.

Ikzelf gebruik ik CO2 uit gasflessen. Primaire reden is simpelweg een stabielere CO2 waarde. Daarnaast ben ik ook lui...
Ik sluit een gasfles aan, stel de CO2 af tot een bepaald aantal bellen per minuut. En dan ben ik klaar met het hele CO2 verhaal en hoef ik er 8 maanden niet meer naar om te kijken.

De naam Bio CO2 is ook misleidend.
Ik ken persoonlijk mensen die bewust voor Bio CO2 kiezen louter en alleen om het woordje Bio. Men denkt direct dat het biologisch verantwoord is. En dat is het dus niet, in tegendeel. De CO2 die via deze manier word geproduceert is geen bestaande CO2.  Het wordt door een bepaald proces als pure CO2 gecreëerd en zal mede daarom een bijdrage leveren aan de CO2 uitstoot
Natuurlijk; het is in verhouding in micro hoeveelheden die procentueel niet eens noemenswaardig zijn. Maar het gaat om het idee: bio-CO2 gebruiken om een positieve bijdrage te leveren aan de CO2 reductie is dus niet correct. Integendeel.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved