Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
De Gouden Driehoek
Die Gouden Driehoek staat symbool voor de relatie tussen planten-licht-macronutriënten-micronutriënten met in de top licht.  Het is niet voor niets dat de factor licht in de top staat: de hoeveelheid licht bepaald namelijk de behoefte en de opnamesnelheid van een plant met betrekking tot voedingsstoffen.

Aldus zo letterlijk overgenomen via de website van het desbetreffende bedrijf die deze slogan in de vorm van een afbeelding bekendheid heeft gegeven
Deze  'Gouden Driehoek' is ooit in het leven geroepen als marketingstrategie door een producent van aquarium en vijver gerelateerde produkten om haar aquariumplantenbemesting te promoten.  Dat verklaart ook een beetje waarom  op de onderkant van de Driehoek de micro en macro  voedingstoffen staan vermeld. Daarmee de suggestie wekkend louter alleen deze 3 (Licht, Macro en Micro) in de juiste balans het belangrijkste zouden zijn om een fris sterk en gezond plantenbestand te laten groeien in onze bakken. Hoe jammer, dat dit weer een halve waarheid is...

In de afbeelding van deze Driehoek staat licht bovenaan omdat er men nog steeds vanuit gaat dat licht de 1e vereiste is. Daarmee word altijd de conclusie getrokken dat licht altijd de primaire uitgangspositie moet zijn.
Maar naar mijn mening staat op de afbeelding het 'licht' bovenaan; omdat licht altijd van boven komt...

Ik kan natuurlijk wel commentaar geven op een bepaald onderwerp, maar dan moet ik dit wel kunnen verantwoorden; dus bij deze:

ik ben van mening dat licht niet aan de top van deze Driehoek behoort te staan, omdat licht geen betekenis heeft als de plant de brandstof die het hoort te produceren voor de groei niet kan worden geproduceerd vanwege een gebrek aan voeding.

Dus de 3 belangrijkste factoren in deze driehoek zouden een balans tussen licht, macronutriënten en micronutriënten moeten zijn.
Laten we eerst een stapje terug doen in deze beredenering en de volgende vraag neerleggen: aan welke criteria moet een aquascape voldoen  om probleemloos een mooi gezond en algvrij plantenbestand te verkrijgen en te behouden.

opsomming (random) die bepalend zijn voor een mooi en gezond plantenbestand:

- voeding = de juiste targets, compleetheid, beschikbaarheid
- waterwaarden = hardheid, pH, GH, geleidbaarheid, waterwissels, maar ook minerale samenstelling van het water, organische belasting en BOD
- stroming = waterverplaatsing, stroming, voorkoming van deadspots
- CO2 = afstelling, de juiste ppm in relatie tot plantenbestand/belichting, stabiliteit
- licht = juiste spectrum, intensiteit, tijdsduur
- bodem = CEC, opbouw, doorlaatbaarheid, afstemming van voeding en behoefte van de plant
- onderhoud = schoonhouden van techniek, verminderen van DOC, verzorging en snoei van planten

Is 1 van  bovenbenoemde aspecten ontoereikend dan is het resultaat veelal ellende met slecht groeiende planten en soms zelfs alg. Daarom vind ik een bepaalde vastgestelde ranking niet relevant omdat elk aspect een essentieel onderdeel is voor een mooie gezonde scape. En zeker niet de 'Gouden Driehoek' die in de jaren '70 een keer uit het oogpunt van marketing is verzonnen en helaas nog steeds door een grote groep aquarianen in leven word gehouden.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved