Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Manieren van opstarten met het gebruik van aquasoil:

In het gedeelte waar onze planten staan noemen we de toplaag en het is erg belangrijk dat hier alle benodigde bacteriekolonies optimaal zijn ontwikkeld. Deze bacteriën, en andere nuttige microben zijn belangrijk voor het natuurlijk evenwicht. Ook belangrijk in de verdere ontwikkeling tijdens de opstart van een nieuwe bak.

De meest gebruikte manier is de bak te vullen met een aquasoil, eventueel aangevuld met supplementen, de planten erin en daarna bak afvullen met water. Dan duurt het gemiddeld >4 weken voordat de microbiologische processen zijn ontwikkeld en het veilig is om bewoners in te plaatsen. Nadeel zijn de vele verplichte waterwissels in de 1e weken van de opstart om de ammonia kwijt te raken en de delicate soortjes die niet goed aan kunnen slaan (melting).

Dit proces kan versneld worden door de aquasoil te bakken in een oven: de soil word op een ovenplaat geplaatst en gedurende een paar uur verhit op 100 graden. Daarmee word de zuurstof tussen de sedimentdeeltjes in de aquasoil erg verhit en daardoor gaat de NH4+ oxideren.
Want warmte/verbranding geeft in combinatie met zuurstof oxidatie: NH4 wordt gereduceerd en NO3 wordt geoxideerd in N. Op deze manier krijg je dus stukken minder NH4 als je de bak gaat afvullen waarmee je dus veel minder water hoef te verversen in de opstartperiode.
Wel belangrijk om voor de zekerheid een NH3/4 testje te gebruiken.

Het bakproces zorgt namelijk voor de thermische afbraak van de organische stof, die vervolgens gemakkelijker worden afgebroken door bodemmicroben, waarbij de organisch gebonden koolstof (C) wordt omgezet in CO2 en de minerale gedeelte van de bodem overblijft.
Dezelfde methode wordt gebruikt voor bodems bij wormenkweek om overtollige NH4 te verwijderen.  Bacteriën zullen na dit proces zich eenvoudigweg snel herkoloniseren.

Je kunt dus mineraliseren via bacteriële oxidatie (de natuurlijke opstart) of thermische oxidatie (bakken). Het uiteindelijke resultaat is eigenlijk hetzelfde. Welke de voorkeur heeft is een persoonlijke keuze.

Maar als je echt een goede bacteriële cultuur wilt bevorderen, dan is een Dry Start veel efficiënter.
Een Dry Start koppelt specifiek oxiderende bacteriën aan de wortels van planten en de bacteriecultuur kan zich verder volledig ontwikkelen in je bodem. Daarbij heb je nooit een verstoring van de bodemhuishouding, simpelweg omdat alle planten er al in staan.
Uitgezonderd de planten in hun submersde vorm. Maar aangezien 95% van alle planten die we tegenwoordig aanschaffen in bovenwatervorm zijn is dat geen probleem.
Plantenwortels voegen bij een Dry-start ook veel meer zuurstof toe aan die zone dan de geminialiseerde toplaag alleen zou kunnen bevatten.
Dit betekent dat de bacteriële kolonies in deze zone stabieler zijn en een hogere dichtheid hebben.

Een andere manier van opstarten is met een Plantless Cycle, ookwel een Dark-start. Dit heeft 4 tot 8 weken nodig voordat we gaan afvullen, dus er zit niet veel verschil tussen de verschillende manieren, aangezien je normaal toch al een paar weken moet wachten op een geminialiseerde toplaag.

Dus of je de soil bakt, of als je de 'natuurlijke' manier wilt gebruiken: een Dry-start is voor de mineralisatie vele malen beter.
Kort samengevat:

- het bakken van soil is een zeer goede manier om extra soil toe te voegen aan een ingedraaide/ bestaande bak.
- met een Dry-start hebben de planten veel betere kansen op overleven en het 'aanslaan' van planten gaat vele malen beter.
- bij een Plantless Cycle duurt de mineralisatie iets langer dan bij een drystart. Dit wegens minder zuurstof in de bodem.

De efficiëntste manieren van opstarten (oplopende succes rate):
A. de conventionele manier van opstarten; dus aquasoil erin, planten erin en direct afvullen en laten indraaien
B. Mineralisatie van aquasoil door het te bakken in de oven: geen last van NH4 dus nauwelijks tot geen waterwissels tijdens de opstart
C. de Plantless cycle: aquasoil erin, 4 tot 8 weken laten indraaien, waterwissel, beplanten en afvullen
D. de Dry-start: aquasoil erin, zoveel mogelijk beplanten, 3 weken laten wortelen en afvullen
Bron:
Barreport. UKAPS.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved