Zoutopbouw in planten.
Gezonde planten nemen voedingsstoffen op via een proces dat osmose wordt genoemd. Osmose in planten treedt op wanneer de waterconcentratie buiten de plant hoger is dan in de plant zelf, zodat de plant water absorbeert om de osmotische druk tussen de twee zijden gelijk te maken. Zo neemt de plant de voedingsstoffen op die het nodig heeft voor de groei. Na verloop van tijd kunnen de voedingsstoffen die je aan de bak toevoegt, zich op ongewenste plaatsen verzamelen, zoals in de bodem.
De uitsluiting van voedingsstoffen wordt vaak veroorzaakt door een opeenhoping van zouten van een teveel aan voedingsstoffen of een bepaalde voedingsstof. Als dit gebeurt, kunnen overtollige voedingsstoffen zich op bepaalde niveaus aan elkaar gaan 'klonteren' of zelfs afgebroken worden, waardoor ze uiteindelijk onbeschikbaar blijven voor de plant.
Water met een hoog TDS kan ook oorzaak hebben aan een overmatige zoutophoping. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de samenstelling van het gebruikte water dat u gebruikt, zodat u zich hieraan kunt aanpassen. Dat is ook 1 van de belangrijkste reden dat we een waterwissel uitvoeren. De meest eenvoudige oplossing is om uw planten enkele dagen geen voeding te geven totdat de nutriëntenvergrendeling vanzelf is opgelost.
Hydroponic Nutrient Quality - de kwaliteit van de voeding
Zoals aangegeven in de titel, is de blokkering van voedingsstoffen ook grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte voedingsstoffen, en dan vooral de chelaten die worden gebruikt.
Het gebruik van een voedingsprogramma dat is opgesplitst in twee of meer delen is de beste manier om te helpen voorkomen dat nutriënten worden geblokkeerd, omdat de voedingsbehoeften van planten veranderen door hun natuurlijk verloop van groeien. Dat kan worden gedaan door de concentratie te verhogen/ dosering te vergroten of een andere verhouding in de voedingsstoffen.
Hoe een pH-onstabiliteit te voorkomen
Een van de belangrijkste factoren om tijdens het hele groeiproces te controleren, is de pH. Water met een te hoge pH kan de algengroei stimuleren, terwijl water met een te lage pH ook planten kan beschadigen omdat het water te zuur is. (note: een hoge pH word aangeduid met een lage waarde. Een hoge pH is bijvoorbeeld 9, een lage pH is bijvoorbeeld 5. Een pH 7 is neutraal)
Over het algemeen is het doel om in een scape een pH te behouden die iets zuurder is dan neutraal, binnen het bereik van 6.5-6.8. De reden voor dit bereik is dat elke voedingsstof een optimaal pH-bereik heeft om het hoogste absorptieniveau te bereiken, afhankelijk van de vraag naar voedingsstoffen, het plantensoort en het ontwikkelingsstadium van de plant.
Het bepalen van een 'target-pH' terwijl u deze factoren in gedachten houdt, helpt het risico van blokkering van voedingsstoffen te voorkomen.
Zoals altijd werken preventieve maatregelen het best om problemen te voorkomen. Als basisregel is de meest effectieve manier om planten te behandelen die te maken hebben met een blokkering van voedingsstoffen zijn veel en ruime waterwissels. En tot in extreme gevallen wel 100%.
Ook (gedeeltelijk) gebruik van RO-water en regelmatige waterwissels zullen alle bijdragen aan een gezond milieu voor uw planten om te groeien, waardoor veel van de oorzaken van blokkering van voedingsstoffen worden geëlimineerd.