The Small Planted Tank


Welke scapers aquarium moet ik kiezen?

Je hebt uiteraard een mooie bak nodig voor je scape. En zoals met alles is ook het aanbod hiervan erg groot. De keuze van een scape bak is persoonlijk. Sommigen kiezen bewust voor een bakje van 25 liter en andere zijn pas tevreden met een bak van 500 liter. En er zijn een aantal punten die belangrijk zijn voor de keuze die je maakt;

- wat is je budget?
- wat is je beschikbare ruimte?
- hoeveel tijd wil er aan spanderen per dag/week?
- wat voor soort scape ga je maken?

Zorg altijd voor een mooie scape bak.
Ik zag laatst een prachtige scape die was opgebouwd in een aquariumbak, zo eentje met zo'n dikke zwarte framerand.
Kansloos. Dat is dan weer echt weer uitermate teleurstellend.
Een scapers bak is eigenlijk altijd een 'open' aquarium. Geen glasplaat of lichtkap. Je bent erg veel bezig in en om je bak dus je moet overal goed toegang hebben en niet worden gehinderd door iets. Een open bak heeft beduidend betere gasuitwisseling en dat is een erg belangrijke vereiste voor een goed draaiende scape.

Een open rimless bak heeft (dus) ook geen dikke frame rand waardoor je eventueel goed de in- en uitstroom kunt aan ophangen, of eventueel een HOB filter en een mooie CO2 checker.
Nu ik het toch over een filter heb: gebruik liever geen ingebouwd filter. Deze zijn altijd ontoereikend voor een scape. Daarbij nemen ze veel kostbare ruimte in en het is trouwens een ontzettende lelijk gezicht in de bak. Dus je kunt al de conclusie trekken dat een gemiddeld aquarium niet geschikt is voor aquascapen.
In een scapersbak zie je ook nooit een achterwand. Vaak zijn dat kunststof platen met een reliëf waarop stenen, wortelstokken en dergelijke in zijn gemaakt. Leuk voor een in biotoop of in een aquarium maar serieus 'not done' in een aquascape. Daarbij gaat de dieptewerking altijd verloren met zo'n lelijk ding waarop altijd algen gaan groeien omdat je het niet goed schoon kan maken.
Als achtergrond worden er hoofdzakelijk effen kleuren gebruikt en dan veelal in de vorm van een folie. Dit kan een zelfklevende folie zijn of een statische folie. Ikzelf gebruik ook wel eens eenvoudig gekleurd karton. Wit, lichtblauw, smoke, melk, grijs en zwart zijn de meest gebruikte kleuren.
Soms word er ook gebruikt gemaakt van semi transparante folie om lichteffecten te kunnen realiseren. Dan word er een spotje gericht op de achterkant van het folie om een mooi optisch effect te verkrijgen in een scape. Ik heb zelfs bakken gezien waarin aan de bodem/ onderkant van het glas een LED stripje werd bevestigd. Ook daarmee kan je verrassend mooie effecten creëren.
Bij fotosessies worden er soms kleine Ledjes doelbewust gericht op een bepaalde plaats in de scape: op rode led om de rode planten te accentueren, zelfs groene om de kleur van de plant even 'op te lichten'.

Om de keuze gemakkelijker te maken moet je dus weten wat de beschikbare ruimte is, wat voor scape je gaat maken en wat je budget is. Want hoe groter de bak des te duurder deze gaat worden met de aanschaf van passende techniek.
Je moet dus weten welke afmeting je wilt: hoog en smal, laag en breed, vierkant, kubus, half rond, enz. En natuurlijk welk soort glas, een witte of een zwarte kitrand, of helemaal geen kitrand , afgeronde hoeken?
Maar als je toevallig nog een oude lege aquariumbak hebt staan kan dat natuurlijk ook, dan kun je altijd nog zeggen dat je een 'vintage' style gaat maken.
Er worden hoofdzakelijk 2 soorten glas gebruikt: het normale glas en Opti white. Opti white heeft de voorkeur boven normaal glas omdat het geen groene verkleuring heeft waardoor het visueel erg mooi is.
De bak zelf is waar je tegenaan en doorheen moet kijken, en dat moet gewoon mooi zijn.
Het normale glas bevat meer ijzer waardoor er altijd een groene gloed te zien zal zien, vooral op de hoeken waar de bak aan elkaar is gelijmt.

Als je kijkt naar internationale aquascape wedstrijden (IIAC en AGA 2017) zie je dat de meeste inzendingen zijn in de categorie 28-60 liter en 200-320 liter.
Er bestaat helaas nog geen vastgestelde standaard wat betreft de categorie indeling, maar het merendeel van de aquascaping wedstrijden houden de volgende categorieën aan:

kleiner dan 28L (pico), 28L~60L (nano), 60L~120L, 120L~200L, 200L~320L en tot slot 320L en groter.

Dit word trouwens altijd bepaald door de bruto inhoud van de bak.
Biotopen, paludarium en de Dutch Aquascape behoren in principe niet tot aquascapen. Bij wedstrijden zijn het altijd aparte categorieën met aparte beoordeling.

Bij nano aquascaping zijn er best veel complete sets te koop en elk beetje bekende aquariumproducent heeft er wel een bepaalde lijn in het assortiment. Het voordeel is dat je geheel compleet bent en jezelf alleen nog maar hoeft toe te leggen op de inrichting. De belichting valt in bijna alle gevallen in de klasse 'medium light' dus kan je alles laten groeien wat je wilt. Maar je moet er wel rekening mee houden dat zowel het filter als de belichting in sommige gevallen tekort gaat schieten als je veeleisende planten wilt gaan houden. Maar voor een gemiddelde scape kan je hier geweldige resultaten mee boeken!
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved