Als achtergrond worden er hoofdzakelijk effen kleuren gebruikt en dan veelal in de vorm van een folie. Dit kan een zelfklevende folie zijn of een statische folie. Ikzelf gebruik ook wel eens eenvoudig gekleurd karton. Wit, lichtblauw, smoke, melk, grijs en zwart zijn de meest gebruikte kleuren.
Soms word er ook gebruikt gemaakt van semi transparante folie om lichteffecten te kunnen realiseren. Dan word er een spotje gericht op de achterkant van het folie om een mooi optisch effect te verkrijgen in een scape. Ik heb zelfs bakken gezien waarin aan de bodem/ onderkant van het glas een LED stripje werd bevestigd. Ook daarmee kan je verrassend mooie effecten creëren.
Bij fotosessies worden er soms kleine Ledjes doelbewust gericht op een bepaalde plaats in de scape: op rode led om de rode planten te accentueren, zelfs groene om de kleur van de plant even 'op te lichten'.
Om de keuze gemakkelijker te maken moet je dus weten wat de beschikbare ruimte is, wat voor scape je gaat maken en wat je budget is. Want hoe groter de bak des te duurder deze gaat worden met de aanschaf van passende techniek.
Je moet dus weten welke afmeting je wilt: hoog en smal, laag en breed, vierkant, kubus, half rond, enz. En natuurlijk welk soort glas, een witte of een zwarte kitrand, of helemaal geen kitrand , afgeronde hoeken?
Maar als je toevallig nog een oude lege aquariumbak hebt staan kan dat natuurlijk ook, dan kun je altijd nog zeggen dat je een 'vintage' style gaat maken.