The Small Planted Tank

Lily pipes: de ideale uitstroom


Een lily is een stukje glaswerk wat je bevestigd op de uitstroming van je filter. Deze zijn ontwikkeld om een perfecte watercirculatie te realiseren in je bak. En daarbij is een stukje glaswerk bijna niet te zien onder water wat het esthetisch erg aantrekkelijk maakt. Er zijn meerdere vormen te verkrijgen en elke vorm heeft haar speciale eigenschappen.

 


De stroming van de normale lily pipe is wijd en gaat rechtdoor. Door de vorm geeft het veel waterverplaatsing in je bak zodat er bijna geen deadspot te vinden zijn.

Een variant is de Violet lily pipe. Deze staat meer naar schuin naar beneden gericht en is speciaal ontworpen voor hoge bakken.

De Jet geeft, zoals de naam als suggereerd, een krachtige straal en is speciaal bedoeld voor lange bakken.

De poppy geeft een veel rustigere waterverplaatsing dan de andere varianten. Speciaal voor nano bakjes.

Hetzelfde geld voor de Spiral die het water in een spiraalvorm heel rustig door de bak heen stuurt. Deze laatste twee zijn geschikt voor bijzondere en delicate fauna in je bak. Deze hebben duidelijk een veel mindere werking (waterverplaatsing) als de vorige beschreven lily pipes.

De Metal outflow heeft het grote voordeel niet stuk te kunnen gaan... Glaswerk is estetisch bijzonder fraai, maar het is en blijft breekbaar. Daarom zie je steeds vaker de metalen versie die feitelijk alleen in de Jet uitvoering te verkrijgen is.
Een lilypipe of een spraybar?

Beide varianten doen hun werk; ze zorgen voor een stroming en een waterverplaatsing in je bak.
Een lily plaats je in de regel aan de zijruit, en de inlaat plaats je aan dezelfde kant. Een spraybar word in de regel altijd op de achterkant gemonteerd en veroorzaakt altijd een stroming naar de voorruit.  Een (standaard) lily doet dit met  een brede rustige waterverplaatsing, wat trouwens niet altijd duidelijk zichtbaar hoeft te zijn. Dan lijkt het of de stroming niet goed is. Maar als je het test (met een wolk van vloeibaar filtermedia) zie je toch meestal wel dat de het prima door de bak verspreid. Een spraybar doet met mbv een aantal kleine gaatjes in de leiding wat een soort van mini-jets zijn. Ze doen eigenlijk op dat gebied niet veel onder van elkaar.

Als je een kleine nano scape hebt dan maakt het niet zoveel uit waar je voor kiest. Bij bakken tot 60cm is het ook geen probleem, maar ga je bak tegen een meter aanlopen dan word het voor een lily al iets moeilijker om al het water te laten circuleren in je scape.
En dan met name de verspreiding van CO2 kan dan wel eens tekort schieten. Daarbij is het ook van belang wat voor soort scape je hebt.
Bij een Iwagumi is de stroming in het algemeen veel beter omdat de stroming nergens door word gehinderd. Bij een vol beplante scape kan zelfs een  dichte plantmassa de stroming/ waterverplaatsing drastisch verminderen. En aangezien voeding en CO2 op elke plek in je scape moet komen is het uitzoeken van een filter en het afstellen van de flow een lastige klus.

Een spraybar is erg efficiƫnt als er CO2 rijk water doorheen stroomt; het legt immers altijd de kortste weg af: naar de voorruit. En al die kleine gaatjes naast elkaar zorgen voor een mooie 'verticale circulaire' stroming in je scape. Een lily geeft een 'horizontaal circulaire stroming'.
Alleen, een spraybar is simpelweg geen gezicht.
Ze komen altijd in de verkeerde kleur: groen of grijs met dikke zwarte zuignappen.  Het is een visuele afknapper in je scape; de welbekende vlag op de spreekwoordelijke strontschuit.
Maar soms is het ook gewoon niet praktisch om een spraybar te gebruiken door de vorm van de scape die je hebt of bij hoge plantengroei die daarmee de doorstroming weer iets kunnen belemmeren.

Een lily is van glas, dus bijna niet zichtbaar en esthetisch vele malen mooier dan zo'n kunststof leiding tegen de achterkant.  Een ander voordeel van een basic lily is dat ze een vortex trekken aan de oppervlakte. Hiermee heb je minder kans op een kaamlaag. Daarbij heb je ook altijd een goede oppervlakterimpeling wat de gasuitwisseling te goed komt (uitwisseling O2 en CO2)
Soms bevat het filter teveel compact filtermateriaal waardoor er bijna geen vortex zichtbaar is. Dat kan in de praktijk betekenen dat je net even te weinig filtervermogen hebt. Dit kan weer gecompenseerd worden door een skimmer omdat deze natuurlijk ook een uitstroming heeft.
Maar dan is het wel belangrijk dat je flow van de skimmer in dezelfde richting als de mainflow (filteruitstroming) hebt. Deze stromingen moeten elkaar ondersteunen en absoluut niet tegenwerken.
De skimmer.
Een skimmer zorgt ervoor dat het water oppervlak mooi schoon blijft, vrij van plantenresten en ander drijvend afval. Maar de voornaamste reden dat men hier gebruik van maakt is om een kaamlaag te verwijderen. Een nadeel van een skimmer is dat ie snel verstopt kan raken, dat je drijfplanten er naar toe worden getrokken of zelfs je garnalen kan opslokken. Tegenwoordig zijn er wel speciale protector te verkrijgen.

Maar het grootste nadeel van een skimmer is de relatie met de CO2 toevoeging.
Door de werking van de skimmer gaat er wel veel CO2 verloren. En als er tijdens de fotosynthese CO2 word ontrokken uit het water geeft dit automatisch onstabiele CO2 waarden.  Een skimmer heeft ook voordeel in een opstartende scape omdat er extra zuurstof word toevoegt.
Ook bij scapes met weinig plantmassa kan de door de skimmer verbeterde gasuitwisseling een voordeel zijn. Zeker in de nachtelijke uren.

Een skimmer word in de wereld van aquascaping toch redelijk veel gebruikt. Soms 24/7 of alleen in de nacht, maar soms ook maar voor een kwartiertje per dag. Het is met CO2 toevoeging wel goed mogelijk maar dan moet je wel extra CO2 erin pompen om op de juiste waarden te blijven!  Maar als je elke dag last hebt van een kaamlaag is het verstandiger om het onderliggende probleem aan te pakken, in plaats om continue het water schoon te trekken. Meer informatie over een kaamlaag kunt u lezen in het hoofdstuk alg.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved