Stappenplan voor het opstarten
van een Aquascape


Voorbereiding

Mijn 1e poging tot aquascapen was in zo'n lompe vierkante cube op een onderkast, met een lichtkap erop, een ingebouwd filter. Honderd-twintig liter was ie. Hoe enthousiast ben ik begonnen, hoe trots was ik na een aantal weken toen alles er nog zo mooi uitzag... En hoe teleurgesteld was ik toen alles bergafwaarts ging. Een drama is het geweest.

Ik viel van het ene probleem in het andere probleem. Tot het moment aanbreekt dat je de moed opgeeft en er mee stopt. Zoals zoveel beginners.
Heb je wel eens gezien hoeveel 2e hands aquariumspullen er worden aangeboden? Dan ga je hopeloos op zoek naar oplossingen. Ik liet me weer één of ander technisch snufje aansmeren. Of liet ik mij wederom zwaar manipuleren  door een over enthousiaste verkoper van 'aquarium-wonder-middeltjes'. En volgens de verkoper van de lokale aquariumzaak is het allemaal je eigen schuld; je moet ook A merk spullen gebruiken...en niet van die goedkope B merken. Nee, als je goede dure spullen aanschaft komt het allemaal wel weer goed! Niet dus... kortom frustratie alom.
Dit verhaal is helaas voor erg veel mensen werkelijkheid. Als je de verhalen leest op forums; de problemen die mensen hebben en de goedbedoelde, doch verkeerde adviezen die ze krijgen.
Bij mij ook. En wat mij nog het meest irriteerde was de tegenstrijdige berichten die je leest. De één zegt dit, en de andere weer dat. Het internet is eigenlijk een onoverzichtelijke, verwarrende en zichzelf tegensprekende informatiebron. Kortom veel frustratie, ergernis en tot grote ramp een mislukte scape.

Bereid jezelf voor!
Een aquascape opbouwen met mooi uitgezochte stukken hout en rock is eigenlijk niet echt spannend...  Zelfs een beginnende scaper met 'twee linkerhanden' kan na wat gepuzzel best iets moois in elkaar zetten.  Maar dan begint het echte werk:

zorgen dat de scape in 'vorm' blijft, dat de scape algenvrij blijft,  dat de planten gezond blijven en goed blijven groeien en de gecontroleerde snoeiwerkzaamheden die de scape mede vormgeven!

Ik heb al eerder beschreven; ik ben een vakidioot.  Als ik iets nieuw ga proberen dan ga ik eerst op onderzoek uit. Ik ga forums langs en lees de 'journals' van scapers die van A tot Z alles hebben beschreven. Dit geeft het voordeel dat ik weet: welke spullen ze gebruiken en waarom ze dat gebruiken, ik weet welke voeding ze gebruiken en hoe ze de CO2 afstellen, ik lees alle obstakels die ze niet hebben voorzien en alle problemen waar ze tegenaan zijn gelopen en hoe ze deze hebben opgelost.

Dus ga lezen en als je iets niet begrijpt stel vragen als je iets niet duidelijk is.
Selecteer zorgvuldig je bronnen en bekijk vooral het fotoalbum van de persoon waar je informatie vandaan haalt. Verzamel data en testgegevens zodat je kans op slagen zo groot mogelijk word. Op ten duur krijg je zoveel (theoretische) kennis dat de kans op mislukking is verminderd en de kans op succes alleen maar groter is geworden!

Wat hebben we nodig?
Laten we duidelijk beginnen: koop géén standaard aquariumbak die je compleet in een dierenwinkel/ tuincentrum. Je weet wel; zo'n plomp ding met een kunststof lichtkap en een groot lomp ingebouwd filter. Ze zijn bijna allemaal totaal ongeschikt op het technische vlak.
Wellicht ideaal voor een aquarium maar als je serieus wilt gaan aquascapen is dit een no-go. Het licht is gemiddeld ongeschikt, het filter is gemiddeld ongeschikt en je hebt geen ruimte voor onderhoud omdat er een lelijke kap op staat. Wat trouwens een negatieve uitwerking heeft op de equilibrium (gassenuitwisseling) van de bak.

Op zijn best kun je er een mooie lowtech bak mee maken, maar dan houdt het verder ook op.
Nu is er natuurlijk niets mis met een lowtech scape. Een lowtech bak kan natuurlijk erg fraai zijn. Alleen de keuze van planten is meer beperkt. Wil je een mooie gekleurde plantenbak dan moet je toch wat ander soort spullen gaan aanschaffen.
Allereerst moet je gaan bepalen wat voor soort aquascape je wilt gaan maken en je moet weten hoe groot je bak gaat worden.

Hier kan je prachtige aquaria mee maken. Maar liever geen reguliere aquascape

In principe maakt het niet uit wat de grootte van je bak word. Ik denk dat de keuze mede word bepaald door de beschikbare ruimte en het te besteden budget. Want het is logisch dat een grotere bak ook meer geld kost.
Behalve als je serieus wilt gaan deelnemen aan grote internationale wedstrijden. Dan doen eigenlijk alleen de bakken van >250 liter mee. Daar vinden we altijd de kampioenen en de mooiste scapes. Natuurlijk kan je in kleinere bakken ook fantastische resultaten behalen. Maar als je kijkt naar de IAPLC waarbij er geen onderscheid in bakvolume is, daar zie je dat de prijzen altijd in de bakken van boven de 250 liter vallen.

Je hebt natuurlijk de opstartkosten. Een filter voor 40 liter kost je misschien 70,- (Eheim 2213) en een filter voor een 100 liter koste je misschien 275,- (Eheim 2371)(ik ga uit van een capaciteit van 10x het volume van de bak. Zie voor meer en verdere info Filter, stroming en flow) En hetzelfde verhaal voor de belichting. Je betaald meer voor een bak van 120cm breed dan voor een bak van 40cm breed.

Hier een aantal voorbeelden van de groottes in aquascapenvan links naar rechts:  16 liter - 400 liter - 10.000 liter

Zo zie dat er in elke formaat bak iets prachtigs gerealiseerd kan worden. Dus de keuze is persoonlijk.
Er bestaan ook complete sets die speciaal op de markt zijn gebracht voor aquascapen. Merken zoals Dennerle, Aquael en Eheim hebben een aantal prachtige nano bakjes in hun sortiment die je zou kunnen gebruiken.
Opvallend is dat de techniek afgestemd is op 'gemiddeld'. De belichting is prima en je kunt er alles mee laten groeien, en dat is ook logisch. Met dat soort specificaties draait het allemaal wat rustiger en heb je minder kans op problemen. Maar toch is het net niet goed genoeg om bepaalde soorten stengelplantjes mooi op te kweken. Veelal bevind zich het licht in 25-50 Lumen per liter. En dit is nog steeds 'medium' licht.

Dus je gaat eerst bepalen welke scape je wilt gaan maken en wat de maat van je bak gaat worden.

Aankopen
Ik heb een klein lijstje samengesteld die je kunt gebruiken als voorbereiding op de aankopen:

- leeg aquarium (met of zonder onderkast)
- veiligheidsonderlegger
- filter + slangen en filter inhoud
- skimmer
- verlichting, eventueel met dimmer
- verwarming, standaard of via het filter
- achterwandfolie of plakaatverf in de gewenste kleur
- watervoorbereidingsmiddel
- watertester, minimaal een testkoffer met druppeltesten.
- bemesting voor de planten

CO2
- regelbaar drukventiel
- drop checker met vloeistof
- pH-meter
- bellenteller
- diffuser / lilly pipes
- CO2 slangen
- terugslagklep
- magneetventiel
- zachte sponsjes
- binddraad voor planten - waterbestendige lijm
- thermometer
- ruitenschraper - tandenborstel - bankpasje
- filterslang borstels in diverse maten
- zachte kwast
- schepnetje

diversen
- tijdschakelaars
- verlengsnoeren/ contactdozen
- plantpincet, recht en krom
- snoeischaar, recht en kromVolg mij op Instagram
Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk