The Small Planted Tank

Targets NPK in onze plantenvoeding

een bemestingstarget is een hoeveelheid voedingsstof die men gebruikt op wekelijkse basis, in ppm, wat voldoende is om planten te voorzien in hun behoeften om probleemloos te groeien.

Ik ben op zoek geweest naar targets in de bemesting voor onze planten. Voor de beginnende scaper is dit wellicht totaal niet interessant, maar als je al wat ervaring hebt en je bent bezig om eigen voeding samen te stellen kan dit wel eens leuk zijn om te lezen.

Targets zijn de verhoudingen NPK (nitraat-fosfaat-kalium) die gebruikt worden in de aquariumbemesting en wat aquascapers per week toevoegen aan hun scape.

De wekelijkse aantal ppm voedingstoffen die worden gedoseert zijn erg verschillend. Targets voor PO4 lopen van 0.6ppm tot 10 ppm. En targets NO3 van 0.7 tot zelfs 30ppm. Dus mijn 1e vraag was; waarom is er zoveel onderling verschil tussen deze targets? En waarom krijgt men bij deze verschillende targets hetzelfde resultaat: perfecte planten.
Ik heb daar forums voor uitgespit, recepten van professionele merken onderzocht, advies gevraagd aan internationale topscapers en daarbij contact gezocht met professionele kwekers van aquariumplanten in binnen en buitenland.

Tegen al mijn verwachtingen in ontdekte ik dat er geen onderlinge relatie was tussen het type bodem en targets.
Met de bemestingsmanier zoals die van bijvoorbeeld ADA dacht ik altijd dat er lagere bemestingstargets nodig waren als je een bodem zou gebruiken met CEC eigenschappen zoals een aquasoil. Die zijn immers geïmpregneerd met erg veel voeding zodat de plant daar direct haar voeding vandaan kan halen, en dat je daarom niet zoveel voeding in de waterkolom nodig hebt.

Maar dat blijkt dus in de praktijk niet een vaststaand gegeven. Ik heb scapes met aquasoils gezien met erg veel voeding in het water (rich-dose) en scapes met aqausoils met erg weinig voeding in het water (lean-dose). En beide met prachtige kwaliteit planten.
Andersom zie je dat wel; ik ben nooit mooie gezonde planten in scapes tegengekomen met inerte bodems icm een arme waterkolomdosering. En met arme waterkolomdosering bedoel ik dus een lean-dose benadering. HIER een uitleg wat lean-dose en rich-dose inhouden.

Hieronder voorbeelden van verschillende targets, op wekelijkse basis, van scapes met prachtige kwaliteit planten:
bodem - aquasoil

ADA-EI combinatie

nitraat - 5ppm
fosfaat - 5ppm
kalium - 16ppm
Fe/ micro's - 0.4ppm
bodem - zand/ grind

getweakte EI

nitraat - 18ppm
fosfaat - 3ppm
kalium - 20ppm
Fe/ micro's - 0.1ppm
bodem - ADA aquasoil

basic EI

nitraat - 30ppm
fosfaat - 10ppm
kalium - 40ppm
Fe/ micro's - 0.4ppm
bodem - soil

ADA benadering

nitraat - 0.7ppm
fosfaat - 0.6ppm
kalium - 25ppm
Fe/ micro's - 0.06ppm
edit: targets van magnesium worden in de regel altijd gehouden op 6ppm.
Ervaring leert dat een rijke bodem icm een rijke waterkolomdosering toch problemen kan opleveren in de opstart. Vooral bij 'beginners' die een incomplete voeding aanbieden in de vorm van een AIO. Daarbij vermeld dat deze keuze voor voeding beter werkzaam is voor een groene bak met planten dan in een bak met gekleurde planten. Als eenmaal de bak stabiel en gerijpt is dan is de keuze voor een bepaalde manier van bemesting minder belangrijk. Maw minder problematisch dan als in het begin in de opstartperiode.

Een  belangrijke factor wat wel meespeelt is de belichting, want hoe meer licht je gebruikt hoe meer voeding je nodig hebt.
Licht bepaald de groeisnelheid en de voedingsstoffen maken deze groei mogelijk. Maar het is een gegeven feit dat veel licht (>40 lumen/liter)  eerder meer nadelen heeft dan voordelen. Niet zo erg in de kwaliteit van de plant, maar juist de kans op onbalans en het vele snoeiwerk wat daarmee gepaard gaat met veel licht.
En tot slot word er natuurlijk ook gekeken naar het plantenbestand. Mossen hebben minder voeding nodig dan een bak met groene planten. Groene planten hebben weer andere targets dan gekleurde planten.
Al deze factoren tesaam  is de reden dat er veel verschillende targets worden gebruikt.


Als je eenmaal de targets weet, zoals op deze pagina beschreven, kan jezelf met behulp van een voedingscalculator het benodigde gewicht van de nodige bemestingszouten achterhalen en/of uitrekenen, zodat je deze voedingsstoffen zelf kan maken voor een stockoplossing.

Dit zijn de meest gebruikte bemestingszouten:
KNO3 = Kaliumnitraat, KH2PO4 = Kaliumdiwaterstoffosfaat, K2SO4 = Kaliumsulfaat, MgSO4 = Magnesiumsulfaat, CaSO4 = Calciumsulfaat.
Soms worden er andere bronnen voor stikstof (N) gebruikt, maar dit staat duidelijk aangegeven of dit bijvoorbeeld NH4NO3 of Urea is.
Planten hebben allemaal een eigen behoefte aan voeding en licht. Sommige soorten gebruiken erg veel kalium, andere groeien weer net wat beter met wat meer fosfaat. Andere verslinden nitraat en weer anderen zijn gevoelig voor Fe. Elke plant heeft verschillende eisen aan voeding om optimaal te groeien en daarom is het niet vanzelfsprekend dat we alle soorten in 1 bak tegelijk optimaal kunnen laten groeien.
Dat kunnen we goed compenseren dmv een gemiddelde aan targets te doseren. Daarmee kan het overgrote merendeel van de planten goed samen groeien in dezelfde bak.

Hier een mooi voorbeeld van een Rotala wallichii die in uniforme testcondities (licht, watersamenstelling, bodem, temperatuur, CO2 enz) waarbij alleen de concentratie voedingsstoffen verschilt. Daarmee kan je duidelijk zien de de concentratie voedingsstoffen bepalend zijn hoe of de plant zich gaat ontwikkelen.
Maar dit voorbeeld is geen standaard! Andere soorten planten kunnen zich weer geheel anders gaan ontwikkelen in relatie met de concentratie/verhouding voedingsstoffen waarin ze zich in bevinden.

Dit zijn targets die gevonden zijn op diverse internationale forum, uitgezonden nieuwsbrieven en/of brochures, websites met betrekking tot  aquariumbemesting en via gesprekken met diverse proffessionele aquascapers en teeltmanagers van diverse aquariumplanten kwekerijen. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden verleend.  Gebruik van bovenstaande targets is ook volledig voor eigen verantwoordelijkheid.
aanvullende bron: ukaps.com - barreport.com - advancedplantedtank.com
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved