Ervaring leert dat een rijke bodem icm een rijke waterkolomdosering toch problemen kan opleveren in de opstart. Vooral bij 'beginners' die een incomplete voeding aanbieden in de vorm van een AIO. Daarbij vermeld dat deze keuze voor voeding beter werkzaam is voor een groene bak met planten dan in een bak met gekleurde planten. Als eenmaal de bak stabiel en gerijpt is dan is de keuze voor een bepaalde manier van bemesting minder belangrijk. Maw minder problematisch dan als in het begin in de opstartperiode.
Een belangrijke factor wat wel meespeelt is de belichting, want hoe meer licht je gebruikt hoe meer voeding je nodig hebt.
Licht bepaald de groeisnelheid en de voedingsstoffen maken deze groei mogelijk. Maar het is een gegeven feit dat veel licht (>40 lumen/liter) eerder meer nadelen heeft dan voordelen. Niet zo erg in de kwaliteit van de plant, maar juist de kans op onbalans en het vele snoeiwerk wat daarmee gepaard gaat met veel licht.
En tot slot word er natuurlijk ook gekeken naar het plantenbestand. Mossen hebben minder voeding nodig dan een bak met groene planten. Groene planten hebben weer andere targets dan gekleurde planten.
Al deze factoren tesaam is de reden dat er veel verschillende targets worden gebruikt.
Als je eenmaal de targets weet, zoals op deze pagina beschreven, kan jezelf met behulp van een voedingscalculator het benodigde gewicht van de nodige bemestingszouten achterhalen en/of uitrekenen, zodat je deze voedingsstoffen zelf kan maken voor een stockoplossing.
Dit zijn de meest gebruikte bemestingszouten:
KNO3 = Kaliumnitraat, KH2PO4 = Kaliumdiwaterstoffosfaat, K2SO4 = Kaliumsulfaat, MgSO4 = Magnesiumsulfaat, CaSO4 = Calciumsulfaat.
Soms worden er andere bronnen voor stikstof (N) gebruikt, maar dit staat duidelijk aangegeven of dit bijvoorbeeld NH4NO3 of Urea is.