Samenvatting:
Feitelijk maakt het niet zoveel uit welke vorm van bemesting je gebruikt. Zeker als de bak goed stabiel is en als de planten het goed doen zijn de targets niet bijzonder belangrijk meer. Toch geeft EI toch iets meer kans op algvorming. Niet omdat de voedingsstoffen opzich daar verantwoordelijk voor zijn. Het is vaak juist slecht onderhoud wat veel DOC aan het water afgeeft en waardoor de NH3 waarde gaan oplopen. Dit resulteerd altijd in algvorming. En als er dan veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn maakt alg daar dankbaar gebruik van.
Daarom is het zeker voor een beginnende scaper belangrijk om spullen te gebruiken uit 1 range: gebruik je soil van ADA - gebruik dan ook de voeding van ADA. Gebruik je een bodem van Tropica - gebruik dan ook de voeding van Tropica, enz. Dan is de kans op succes simpelweg groter. Als je ervaring hebt opgedaan zou je kunnen overschakelen op meer geavanceerdere mengverhoudingen die aangepast zijn op de behoefte van de planten.
Daarbij kun je de keuze voor je bemestingsstrategie ook laten bepalen door je scape. In een rijk beplante scape word doorgaans de 'rich dose' (standaard EI methode) gebruikt. In scapes met weinig plantmassa en/of langzaam groeiende planten is de 'lean dose' favoriet. Let er wel op dat een 'lean dose' bemesting risicovol is met veel licht..!
Ook de kans op alg is bij de 'lean dose' veel kleiner. Dat is in feite ook wel logisch omdat je met EI veel meer voedingsstoffen in de waterkolom hebt. Dit is ook te merken aan bijvoorbeeld de bakken van ADA: ze hebben veel minder last van (opstart)alg in het algemeen. Nu is het een vaststaand feit dat voedingsstoffen in het water géén alg veroorzaken. Maar, àls er alg optreed zijn ze bij de bakken met de EI methode altijd langduriger en hardnekkiger te bestrijden. En daarbij word alg verspreid door de waterkolom en niet door de bodem.
De keuze voor plantenbemesting word uiteindelijk gebaseerd op de groeisnelheid van de planten (veel/weinig licht), het plantenbestand (gekleurde of groene bak, langzaam groeiend of snel groeiend), gebruik van CO2 en de samenstelling van de bodem (zand/grind/soil/ bare-bottem). En hoewel het niet primair bij aquascapen kan de keuze voor bemesting ook worden bepaald door een vissenbestand.
Zoals je ziet zijn er veel variabelen waar rekening mee gehouden kan worden
*Ten 1e vermeld men nooit hoeveel ppm Kalium je nodig hebt. En ten 2e gaat men er altijd vanuit dat als men KNO3 en KH2PO4 gebruikt voor de stockoplossing dat er ook altijd genoeg kalium aanwezig is. En dat is eigenlijk nooit het geval. En zeker niet als je een lean-dose bemesting gebruikt.