The Small Planted Tank

'als je haast hebt dan maak je een omweg'
Chinees gezegde.

Wil je net zo mooi scape gaan realiseren,  zoals de afbeelding hiernaast? Dat is in de praktijk heel goed mogelijk, maar dan is het verstandig om te starten met het bestuderen van deze site. Dan is er al een redelijk goede basis gelegd in je algemene kennis over aquascapen.

Doe onderzoek!
Het klinkt als een cliché maar het is heel belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Ik lees soms zo'n ontzettende stommiteit van mensen die een bak opstarten, ze hebben echt geen idee met wat ze aan het doen zijn. Ze vullen een bak met een laag zand, poten daar diverse planten in die ze mooi vinden en vullen het af met water. Vervolgens gaan ze zich verbaasd afvragen waarom de planten het zo slecht doen en eigenlijk doodgaan.
Ik heb gelezen dat mensen een scape starten met een belichting die feitelijk gebruikt word bij zee-aquaria. Ik heb gezien dat mensen geen voedingstoffen aan de planten geven omdat ze dit niet perse nodig vinden.
Laatst nog iemand; heel veel werk gemaakt om een mooie scape te maken, heel zorgvuldig beplanting aangebracht en voorzichtig de bak afgevuld. Als men vervolgens de vraag gaat stellen hoe ze fosfaat en/of nitraat moeten toevoegen getuigd dit ook niet van gedegen voorbereiding. Beetje mosterd-na-de-maaltijd situatie...

Het is aan te bevelen dat je een 'plan van aanpak' maakt. Eigenlijk gewoon een miniatuur ondernemingsplan:

beschrijf je doel:   waarom ga je dat doen, hoe ga je dat doen en wat ga je doen om het succesvol te houden
.

De beste advies wat ik je kan geven is: je moet weten wat je wilt!
Wat is jouw voorstelling van een mooie aquascape? De meeste scape's hebben een concept gehad - en als jij geen concreet idee hebt van wat je wilt dan gaat het resulteren in veel verandering en aanpassingen van je scape, tesaam met veel irritatie en teleurstelling.
Als je eenmaal een idee hebt ga dan op zoek naar afbeeldingen van landschappen die bij je idee passen. Als je bijvoorbeeld een jungle stijl wilt gaan maken zou je moeten zoeken op Amazon Jungle, Borneo Jungle, Indonesische Jungle, enz.   Dan kun je goed bepalen welke soort planten je nodig hebt, welke vorm en vooral welke kleuren. Dan kun je ook doelgericht op zoek gaan naar bepaalde stenen of stukken hout die je erin wilt gaan verwerken.

Ja doei, hoor ik je denken. Ik ga niet urenlang zitten werken aan een saai plan hoe ik een aquascape moet starten en onderhouden.
Nou, ik kan je met zekerheid vertellen, als je dat niet doet wordt het voor 99% een regelrechte ramp. Het is gedoemd te mislukken als je geen juiste kennis en informatie opdoet. En die mooie droomscape die je voor ogen hebt gaat je nooit lukken..!

Weet je bijvoorbeeld al het antwoord op deze vragen:

- hoeveel Lumen heeft je verlichting en hoeveel PAR krijg je op de bodem?
- hoeveel ppm CO2 ga je in je bak brengen en op welke manier?
- weet je welke CO2 en pH waardes je planten nodig hebben om te groeien?
- hoelang ga je belichten en wat wordt je belichtingschema voor de aankomende 6 weken?
- ga je voor de Estimative Index?
- wat wordt de opbouw van je bodem?
- wanneer ga jij je planten snoeien?
- hoe ga jij de alg bestrijden?
- hoe ga je mooie rode planten krijgen?
Ik wil je niet ontmoedigen, ik wil je alleen bewust maken van de mogelijke problemen waar je tegenaan gaat lopen. Dus je moet jezelf goed voorbereiden bij het opzetten van een nieuwe scape. Natuurlijk, het gaat allemaal veel gemakkelijker als je ervaring hebt. Maar je moet eerst die ervaring gaan ontwikkelen.
Je kunt niet zomaar de lokale aquariumwinkel binnenstappen om een paar stenen te halen, wat hout en wat plantjes om vervolgens een prachtige aquascape te gaan starten. Zo eenvoudig is het allemaal niet.
Daarom moet je jezelf voorbereiden: begin met veel lezen en bekijk veel video op bv. youtube en vraag je juiste vraag aan de juiste mensen.
Ikzelf heb relatief veel contact met professionele aquascapers. En ze zijn bijna allemaal maanden bezig is met voorbereidingen als ze een nieuwe scape wil gaan opstarten. Ik ken scapers die gewoon 3 maanden bezig zijn om hun hardscape op te bouwen.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf: begin eenvoudig met simpele stenen, makkelijke plantjes en low-light.
Start een bakje op een ga oefenen met snoeien, bemesting en observeer je planten! Dit is de beste manier om ervaring op te doen en ga daarvanuit de lat telkens een stukje hoger plaatsen. Ga leren werken met CO2, ga meer soorten planten gebruiken. Maak een scape-box en ga diverse layout maken: ga oefenen!

Natuurlijk gaat het allemaal veel sneller als je ervaring hebt, maar zeker in het begin is het een must om jezelf goed voor te bereiden. Want de meeste aquarium/aquascape gerelateerde problemen bevinden zich aan de droge kant van het glas...

Maar, het is ook leuk om te doen! Het is net als het plannen van een vakantie: de voorpret is bijna net zo leuk.

Je moet een scape creëren van wat je mooi vind. Ga resultaten bekijken van contests, doe via Google een zoekopdracht op afbeeldingen. Dan krijg je snel een duidelijk beeld van wat een mooie scape is en hoe die is opgebouwd, welke hardscape ze hebben gebruikt en hoe men deze heeft geplaats. Analyseer scapes van professionals, kijk welke kleuren ze gebruiken, waar ze die hebben geplaatst in de scape en welke planten ze daarvoor hebben gebruikt. Ga inspiratie opdoen en ga daarna iets (na)maken waarvan JIJ vind dat het mooi is.

Er zijn genoeg websites te vinden waar de gebruikte techniek en waarbij het plantenbestand word vermeld. Kijk bv eens op de website van Tropica of de AGA. Zo zijn er wel meer websites te vinden.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved