Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Aqua scaping is big business.

De een na andere aquascape goeroe komt met nieuw product op de markt. De ene LED belichting ligt nog niet in de winkels en de andere staat als weer in de schijnwerpers. Het ene boek met 'aquarium-geheimen' ligt nog bij de drukker en de andere 'bemestingsbijbel' word al weer aangekondigd. En waarom dat zo is?
Omdat de consument niet alleen goedgelovig is; ze is ook nog eens onwetend en daarom makkelijk te manipuleren. Dus ideaal voor de commercie.

Veel aquascapers gebruiken bijvoorbeeld vloeibare voedingstoffen van een (door de commersie én door de gesponserde Youtube kanalen) aanbevolen merk en daar kunnen soms honderden euro's mee gemoeid zijn. Weet je hoeveel ik kwijt ben aan 3 x 500ml stockoplossing? (1x micro en 2x macro) Welgeteld 3 euro en daar door ik 4 maanden mee, dus ik betaal 9 euro per jaar.  Maar daar ga ik in een ander hoofdstuk verder op in.
Doe goed onderzoek naar de prijzen in het algemeen. De verschillen zijn soms enorm en het loont zeker de moeite om bij diverse winkels te kijken van wat de prijzen zijn. Het is algemeen bekent dat aankoop via internet goedkoper is. Maar dat is niet altijd het geval!

Zo koop ik bijvoorbeeld mijn CO2 wegwerpflessen bij een groot tuincentrum omdat ze daar simpelweg het goedkoopste zijn. Terwijl ik ook veel kleinere onderdelen gewoon uit China laat overkomen.
Zelfs voor complete aquaria kun je erg veel geld besparen als je even verder zoekt. Ik kocht als voorbeeld een complete aquascape set (bak, filter en belichting).  Dat zou hier in Nederland totaal 250,- euro gekost hebben. Ik heb het vervolgens, na wat speurwerk, gekocht in Duitsland voor de helft van de prijs, inclusief verzending.

Al ga je voor de top-kwaliteit en je wilt een scape maken met een 60cm bak en je moet al je spulletjes nog aanschaffen dan ben zo zomaar tussen de 750 en 1000 euro kwijt... Daarnaast moet je nog heel veel tijd investeren in kennis en research.
Een standaard aquarium met wat plantjes en wat visjes kost je totaal misschien 200 euro.  Dus: wil je gaan aquascapen als een pro? Dan hangt daar een prijskaartje aan.

Maar toch...
...Dure spullen geven vaak wel een garantie op de kwaliteit van deze spullen,
maar de kwaliteit van de spullen geeft nog geen garantie voor een succesvolle scape...

En daar gaan veel scapers de mist in. Zeker beginnende scapers kopen spullen voor veel geld.
Ze kijken naar professionele aquascapers op bijvoorbeeld YouTube, en ze kijken naar de merken, ze kijken naar de spullen die zij gebruiken. Vaak word er vergeten dat al die professionals worden gesponsord door een bedrijf of bepaald merk. En de producten van deze merken zijn natuurlijk prominent aanwezig als er weer een youtube filmpe word gepresenteerd. En dat is een normaal verschijnsel. Zo werkt de commercie nu eenmaal.
Het is zelfs zo, dat als je een mooie scape hebt gemaakt en je publiceert daar foto's van op social media, dat je vaak word benaderd door bedrijven die je hun producten gratis gaan aanbieden. Dit in ruil voor een vermelding van het product in het desbetreffende journal, een geplaatst bericht en/of een 'toevallige' recensie op diverse forum. En zo worden we op een subtiele manier gemanipuleerd om 'voeding van Victor',  'CO2 flessen van Carel', 'Ledverlichting van Leo'  en 'plantjes van Peter' en aquariumbakken van Arno te gaan gebruiken . (*namen en producten zijn natuurlijk fictief)

Maar, dan rijst er de vraag: bestaan er geen goedkopere, doch gelijkwaardige alternatieven? Het antwoord is JA.
Natuurlijk zijn er betere alternatieven. Sommige zijn gelijkwaardig, andere zijn soms zelfs beter. Mijn advies is om, zeker als beginner, eerst te gaan starten met wat goedkopere spullen. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats, heb je wel eens gezien hoeveel aquariumartikelen daar te koop worden aangeboden omdat mensen in de ene na de andere ramp zijn gekomen en daardoor gedesillusioneerd stoppen met deze prachtige hobby. Dat is best zonde want het is en blijft een prachtige hobby. Het enige wat je nodig hebt is de juiste kennis, vastberadendheid en vooral geduld.

Om te laten zien dat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn heb ik een keer de uitdaging aangenomen om een klein plantenbakje te maken en met de intensie om deze zo goedkoop mogelijk op te starten. En ik zou hier niet boven de 200,- mogen uitkomen


De foto hierboven is van het uiteindelijke resultaat. Ik kwam totaal op ongeveer 215- Goedkoper kon ik het eigenlijk niet doen. Bijna alle nieuwe spullen zijn gekocht via Ebay in China. Maar het is en blijft een feit; alle waarde naar z'n geld. Maar dan word er in de regel de technische waarde en kwaliteit bedoeld. Een goedkoop Alibaba ledje gaat veel sneller kapot dan b.v. een ledverlichting van een gerenomeerd aquariummerk zoals Denerle, JBL enz.

De techniek en de kwaliteit van bijvoorbeeld de belichting zegt niets over de effectiviteit/ uitwerking van dat licht op de groei en gezondheid van planten. Ik zie genoeg voorbeelden van mensen die met een spaarlampje uit de bouwmarkt betere resultaten behalen dan mensen met een lichtunit van 500 euro...
Maar toch adviseer ik om niet de allergoedkoopste spullen te gebruiken en toch te kiezen voor degelijke technische kwaliteit.

Tot slot; er zijn op forums of andere sociale media altijd bepaalde 'journals' te lezen.
Een soort van logboek waarin stapsgewijs het gehele traject van de scape in detail beschreven word. Als er dan heel nadrukkelijk een bepaald product in de schijnwerpers word gezet word dit meer gedaan uit financiële motieven dan de daadwerkelijke kwaliteiten van het product.
Wees dus sceptisch! Want als het te mooi is om waar te zijn; is het vaak niet waar.

Copyright © TSPT.nl 2018  All right reservedIk ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk en Wijsheid