The Small Planted Tank

Aqua scaping is big business.

De een na andere aquascape goeroe komt met nieuw product op de markt. De ene LED belichting ligt nog niet in de winkels en de andere staat als weer in de schijnwerpers. Het ene boek met 'aquarium-geheimen' ligt nog bij de drukker en de andere 'bemestingsbijbel' word al weer aangekondigd. En waarom dat zo is?
Omdat de consument niet alleen goedgelovig is; ze is ook nog eens onwetend en daarom makkelijk te manipuleren. Dus ideaal voor de commercie.

Veel aquascapers gebruiken bijvoorbeeld vloeibare voedingstoffen van een (door de commersie én door de gesponserde Youtube kanalen) aanbevolen merk en daar kunnen soms honderden euro's mee gemoeid zijn. Weet je hoeveel ik kwijt ben aan 3 x 500ml stockoplossing? (1x micro en 2x macro) Welgeteld 3 euro en daar door ik 4 maanden mee, dus ik betaal 9 euro per jaar.  Maar daar ga ik in een ander hoofdstuk verder op in.
Doe goed onderzoek naar de prijzen in het algemeen. De verschillen zijn soms enorm en het loont zeker de moeite om bij diverse winkels te kijken van wat de prijzen zijn. Het is algemeen bekent dat aankoop via internet goedkoper is. Maar dat is niet altijd het geval!

Zo koop ik bijvoorbeeld mijn CO2 wegwerpflessen bij een groot tuincentrum omdat ze daar simpelweg het goedkoopste zijn. Terwijl ik ook veel kleinere onderdelen gewoon uit China laat overkomen. Daar is alles per definitie goedkoper.

Zelfs voor complete aquaria kun je erg veel geld besparen als je even verder zoekt. Ik kocht als voorbeeld een complete aquascape set (bak, filter en belichting).  Dat zou hier in Nederland totaal 250,- euro gekost hebben. Ik heb het vervolgens, na wat speurwerk, gekocht in Duitsland voor de helft van de prijs, inclusief verzending.
Al ga je voor de top-kwaliteit en je wilt een scape maken met een 60cm bak en je moet al je spulletjes nog aanschaffen dan ben zo zomaar tussen de 750 en 1000 euro kwijt... Daarnaast moet je nog heel veel tijd investeren in kennis en research.
Een standaard aquarium met wat plantjes en wat visjes kost je totaal misschien 200 euro.  Dus: wil je gaan aquascapen als een pro? Dan hangt daar een prijskaartje aan.

Maar toch...
...Dure spullen geven vaak wel een garantie op de kwaliteit van deze spullen,
maar de kwaliteit van de spullen geeft nog geen garantie voor een succesvolle scape...
En daar gaan veel scapers de mist in. Zeker beginnende scapers kopen spullen voor veel geld.
Ze kijken naar professionele aquascapers op bijvoorbeeld YouTube, en ze kijken naar de merken, ze kijken naar de spullen die zij gebruiken. Vaak word er vergeten dat al die professionals worden gesponsord door een bedrijf of bepaald merk. En de producten van deze merken zijn natuurlijk prominent aanwezig als er weer een youtube filmpe word gepresenteerd. En dat is een normaal verschijnsel. Zo werkt de commercie nu eenmaal.
Het is zelfs zo, dat als je een mooie scape hebt gemaakt en je publiceert daar foto's van op social media, dat je vaak word benaderd door bedrijven die je hun producten gratis gaan aanbieden. Dit in ruil voor een vermelding van het product in het desbetreffende journal, een geplaatst bericht en/of een 'toevallige' recensie op diverse forum. En zo worden we op een subtiele manier gemanipuleerd om 'voeding van Victor',  'CO2 flessen van Carel', 'Ledverlichting van Leo'  en 'plantjes van Peter' en aquariumbakken van Arno te gaan gebruiken. (*namen en producten zijn natuurlijk fictief)
Je ziet (helaas) ook steeds meer informatieve websites die een partnerprogramma aangaan. Dat als er dan een artikel word geschreven je word doorverwezen naar een bepaald product. En zoals eerder vermeld; zo'n product is in de meeste gevallen géén toegevoegde waarde voor jouw aquascape. Niet dat het product zo superslecht is. Maar de advertentie tekst waarbij men dat product wil verkopen staat te vaak niet in lijn met de praktijk. Je ziet daarmee helaas ook steeds meer webshops selectieve 'probleem-artikelen' schrijven, en dan hun product als uitstekende oplosser aan te prijzen. Beetje dezelfde verkoopstrategie zoals 'wij van WC-eend adviseren WC-eend'. Veelal gevolgd door affiliatie sites: 'wij als WC eend gebruiker adviseren WC eend'. Dus wees sceptisch.

Maar, dan rijst natuurlijkr de vraag: bestaan er geen goedkopere, doch gelijkwaardige alternatieven?
Het antwoord is JA. Natuurlijk zijn er betere alternatieven. Sommige zijn gelijkwaardig, andere zijn soms zelfs beter! Mijn advies is om, zeker als beginner, eerst te gaan starten met wat goedkopere spullen. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats, heb je wel eens gezien hoeveel aquariumartikelen daar te koop worden aangeboden omdat mensen in de ene na de andere ramp zijn gekomen en daardoor gedesillusioneerd stoppen met deze prachtige hobby. Dat is best zonde want het is en blijft een prachtige hobby. Het enige wat je nodig hebt is de juiste kennis, vastberadendheid en vooral geduld.

Om te laten zien dat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn heb ik een keer de uitdaging aangenomen om een klein plantenbakje te maken en met de intensie om deze zo goedkoop mogelijk op te starten. En ik zou hier niet boven de 200,- mogen uitkomen


De foto hierboven is van het uiteindelijke resultaat. Ik kwam totaal op ongeveer 215- Goedkoper kon ik het eigenlijk niet doen. Bijna alle nieuwe spullen zijn gekocht via Ebay in China. Maar het is en blijft een feit; alle waarde naar z'n geld. Maar dan word er in de regel de technische waarde en kwaliteit bedoeld. Een goedkoop Alibaba ledje gaat veel sneller kapot dan b.v. een ledverlichting van een gerenomeerd aquariummerk zoals Denerle, JBL enz.

De techniek en de kwaliteit van bijvoorbeeld de belichting zegt niets over de effectiviteit/ uitwerking van dat licht op de groei en gezondheid van planten. Ik zie genoeg voorbeelden van mensen die met een spaarlampje uit de bouwmarkt betere resultaten behalen dan mensen met een lichtunit van 500 euro...

Maar toch adviseer ik om niet de allergoedkoopste spullen te gebruiken en toch te kiezen voor degelijke technische kwaliteit.

Kleine producten zoals bellentellers, diffusers, onderhoud kits, terugslagventiel, magneetventiel enz, blijven het goedkoopste vanuit China.
Zo zijn er bij ons bijvoorbeeld mooi etuis met gereedschap te koop: rechte en kromme pincetten, scharen en een 'sand flattener'.  Prachtige spullen die een must zijn voor elke scaper. Alleen betaal je hier 50 euro voor zo'n set en bij onze Chinese vrienden koop je exact dezelfde voor 16 euro. Inclusief verzending.
Grotere spullen, zoals filters, CO2 systemen,  koop je gewoon lokaal of online. Beperk je niet alleen tot Nederland want prijzen kunnen erg verschillend zijn per land. En verzendkosten; die zijn meestal hetzelfde als je het ergens uit Europa laat kopen.
Plantjes koop ik gewoon online in Nederland. Soms laat ik zelfs uit Kroatië porties In-Vitro komen. Bemestingszouten koop ik in Tsjechië en andere hobby gerelateerde producten uit Hongarije, Duitsland en zelfs uit Polen.

Maar gelukkig hebben we hier in Nederland een goede gespecialiseerde aquascape winkel met een prachtig assortiment. En het zou zonde zijn als we, mede door onze 'goedkope aankopen' in het buitenland zulke speciaalzaken zouden gaan verliezen. Er zijn natuurlijk wel meer winkels te vinden in de aquariumhobby maar dat zijn geen speciaalzaken doelgericht op aquascapen. 

Tot slot; er zijn op forums of andere sociale media altijd bepaalde 'journals' te lezen. Een soort van logboek waarin stapsgewijs het gehele traject van de opbouw van een scape in detail beschreven word. Als er dan heel nadrukkelijk een bepaald product in de schijnwerpers word gezet word dit meer gedaan uit financiële/ sponsering motieven dan de daadwerkelijke kwaliteiten van het product. Wees dus sceptisch! Want als het te mooi is om waar te zijn; is het vaak niet waar.
Een goed voorbeeld van commercialisatie is plantenvoeding, want plantenbemesting is 'Big Business'.

Zelf plantenvoeding samen stellen is erg goedkoop en je kunt het voor veel geld verkopen.
Zo zijn er veel mensen in deze aquascapewereld die eerst een informatieve blog/website/ youtubekanaal opzetten met veel tips, trucs en informatie. Wat trouwens heel goede informatie kan zijn, laat daar geen misverstanden over zijn!
En na verloop van tijd komen de meeste met een eigen plantenbemestingslijn (Ik niet. Van mij krijgt u een aantal recepten om het zelf te maken). Dan worden er weer prachtig bakken getoond met gezonde mooie planten ter referentie en natuurlijk de belofte dat het geen algen veroorzaakt. Dan kan je de voeding in je winkelmandje plaatsen, a 25 tot 50 euro per liter. En er zijn altijd mensen die er in tuimelen. En hoe groot is bij veel gebruikers de teleurstelling omdat het product eigenlijk niet doet wat het beloofd....

Veel mensen zijn snel overtuigd want ze zien duidelijk de mooie afbeeldingen. Helaas beseffen weinig mensen dat plantenvoeding slecht een onderdeeltje is van het groter geheel. Plantenvoeding is essentieel voor een mooi plantenbestand, maar als jij een verkeerde bodem/ bodemopbouw of een verkeerd CO2 regime gebruikt krijg je dus nooit een bak met mooie planten zoals er werd beloofd toen je die voeding ging kopen. Dus de informatie waarmee het product word verkocht balanceerd een beetje op de scheidingslijn tussen fictie en waarheid. Dat geld trouwens voor alle reclame;  positieve eigenschappen worden extra uitvergroot, nadelen worden klein gehouden, suggestief en/of onduidelijk beschreven of positief geformuleerd. Het is logische,als men ook de (mogelijke) nadelen gaat vermelden ga je simpelweg minder van je product verkopen.
Sponsering in de aquascape wereld
Het is bijna vanzelfsprekend dat bedrijven die affiniteit hebben in de wereld van aquascapen via social media zoals op forums, Twitter, Facebook e.a. graag gebruik maken van sponsering.
Dan worden er periodiek bepaalde producten aangeprezen die wellicht een toegevoegde waarden zouden hebben voor ons in de hobby.

Per definitie niet altijd dat het produkt zo geweldig is; het heeft allemaal te maken met euro's.  Logisch, zo werkt de commersie nu eenmaal. En deze sponsering bestaat natuurlijk uit aquascape gerelateerde artikelen die zouden moeten bijdragen aan een mooie succesvolle scape. Tenminste; zo word er vermeld in de sponsering/ reclame tekst.

Ik zag laatst (op een niet nader benoemde FaceBook pagina) sponsering advertenties over aquascape verlichting (van een niet nadere benoemde LED-boer) Volgens de berichten uitstekende kwaliteit LEDstrips waarmee je alle kleuren uit het spectrum zou kunnen gebruiken wat als resultaat prachtige planten zou gaan voortbrengen. Klinkt allemaal zeer positief, maar ik ben persoonlijk nog nooit een mooie bak tegengekomen met een ledstripje erboven die je normaal onder je keukenkastje plaatst.
Hetzelfde met een (niet nadere benoemde) retailer van een bepaalde plantenvoeding. Plantenvoeding waar ik op forums meer negatieve revieuws over lees dan positieve. Niet op zijn verkooppagina natuurlijk, daar krijgt ie 5 van de 5 sterren. En niet dat het superslecht is, maar de bijgeplaatse afbeeldingen van een Brazilian Scapes met uitbundige kleuren ga je daar echt niet mee bereiken.

En zo gaat het vaak met ondernemers die graag hun producten, die gebruikt kunnen worden in de aquascaping, extra onder de aandacht wil  brengen bij hun doelgroep. Nu heb ik alle begrip en alle respect voor de sponser/ webshop die met moeite het hoofd boven water weten te houden; voor de beheerders van blogs, websites of facebook pagina's die hier gebruik van maken heb ik dat dus absoluut niet.

En waarom niet?
Het grote nadeel hiervan vind ik persoonlijk dat sommige door sponsering aangeprezen producten feitelijk helemaal geen meerwaarde hebben, veels te duur zijn of zelfs onder de maat presteren op  het gebied van aquascapen.
De beginnende scaper heeft heer geen notie van en koopt, bij de 1e voorzichtige stappen in de wereld van het aquascapen, bepaalde  spullen die niet/ nauwelijks gaan bijdragen aan het beoogde resultaat. Gevolg is weer veel teleurstelling bij aspirant scapers en die vervolgens stoppen met deze prachtige hobby.

Dus welkom, in een periode van de geschiedenis waarin 'vrijblijvend goed advies' via een blog, forum of Facebook pagina, slachtoffer is geworden  aan commerciele motieven van bedrijfjes, beheerders en/of moderators.
En zelfs het tevreden houden van het het ego van aspirant scapers. Want ik ken genoeg scapers die maar al te graag aan produktplacement doen van spullen, feitelijk zonder meerwaarde, in ruil voor meer naamsbekendheid...

#criticmodeoff
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved