The Small Planted Tank

Er zijn trouwens veel meer contests waar je aan mee zou kunnen doen. En daarbij zijn er de nodige Facebookgroepen die kleinere contest organiseren. Er is veel verloop in de organisaties van scape wedstrijden, daarom zijn websites vaak niet meer bereikbaar, hebben een andere naam gekregen of zijn simpel opgehouden te bestaan.  Maar gelukkig zijn daar zoekmachines voor uitgevonden...


IAPLC is de grootste. Deze contests word o.a. georganiseerd door ADA, Japan.
EAPLC (European Aquatic Plants Layout Contest) is de Europese versie en word georganiseerd vanuit Duitsland.
AGA (Aquatic Gardeners Association) is de Amerikaanse versie.
KIAC (Korea International Aquascaping Contest)
CIAC (China Aquascape Association) komt uiteraard uit China,
IIAC
(ISTA International Aquascaping Contest ) uit Taiwan,
HAC (Hungarian Aquascaping Contest) is vertegenwoordigd in de Balkan en de
CBAP (Brazilian Aquascaping Contest) is gericht op latijns Amerika.

Als je de resultaten bekijkt is het niveau erg hoog en wat daarnaast direct opvalt zijn de hoofdzakelijk Aziatische landen die vertegenwoordigd zijn in de top. Het is niet zo dat wij westerlingen minder creatief zijn dat we niet zo grote rol spelen op het wereldtoneel.
Allereerst is het aquascapen in die regio vele malen meer populair dan bij ons in Europa, daardoor zijn er verhoudingsgewijs veel meer deelnemers.
Een grotere rol speelt de beschikbaarheid van natuurlijke hardscape materialen. Wij zijn hier afhankelijk van gespecialiseerde winkels waar wij onze dure hardscape moeten aanschaffen. De natuur in onze regio geeft niet veel bruikbaar materiaal, en ik verwacht niet dat als je een aquascape gaat opbouwen met maaskeien dat er iets representatiefs uitkomt... Aquascapers uit de regio Azië kunnen hun hardscape letterlijk uit hun achtertuin halen. Maar toch, als je een beetje je best doet kun je bijvoorbeeld op je vakantieadres in de bergen zeer fraaie stukken steen vinden die je zou kunnen gebruiken.
Hier in Nederland worden ook voorzichtig initiatieven ontplooid om wedstrijden te organiseren. Op grote beurzen, zoals de Vivarium, zie je steeds vaker een afdeling met aquascaping die beoordeeld worden door een jury.

Er zijn trouwens ook wedstrijden die alleen gericht zijn op de hardscape. Dus geen water, en geen beplanting; alleen de bodem, de stenen en het hout.
Bijzonder leerzaam om je hier in te verdiepen. En als je dit gaat proberen word je automatisch gedwongen om gebruik te maken van de 'regel van Derden, dieptewerking,  schaling, perspectief, enz. Allemaal onderdelen die uiteindelijk bepalen of je hardscape, ofwel het geraamte van je scape, een succes word. Dit word georganiseerd door de NSHC (Nordic Hardscape Challenge).

Hier links een afbeelding mijn inzending van een paar jaartjes terug. Volledig opgebouwd uit kleine stukjes driftwood in een klein bakje van 40x25x25cm. Er waren ruim 180 inzendingen, uit 89 landen (waarvan de helft uit Indonesië) Ik heb de 79e plaats kunnen behalen. 
Voor veel scapers is het meedoen aan een aquascape wedstrijd een hoge drempel. Zeker als je de topinzendingen bekijkt is het bijna vanzelfsprekend dat je niet zo gemotiveerd bent om je eigen scape in te zenden.

Maar toch zou je het moeten doen!

Beschouw het als een leerproces: je scape word (tenminste bij buitenlandse wedstrijden) beoordeeld door professionals. Daarbij krijg je waardevolle tips en aanwijzingen. Daarmee word je een beter scaper en de kwaliteit van de scape word er alleen maar beter van. En is altijd leuk om de uitdaging aan te gaan om de volgende keer hoger in de 'ranking' te komen.
Dus, zet je schroom opzij en stuur jouw creatie gewoon in!

Hierbij vind je een link van de Korea International Aquascaping Contest 2024.  KLIK
De KIAC is sterk in opmars, daar waar ADA populariteit aan het verliezen is.

De resultaten zijn absoluut geweldig. Op een of andere manier lijken de Aziatische scapers veel beter in hun werk dan scapers van andere continenten. Er zitten verbluffend mooie scapes tussen. Dit is echt aquascapen 2.0 - expert mode.

Wat direct opvalt zijn de grote aantallen layouts van forrest en jungle scapes. (65%) Als 2e catagorie scapes zijn het de Mountain scapes (15%)  en als 3e de Brazilian scapes (9%). De resterende scapes zijn gebaseerd op een convex opstelling een kleine gedeelte kan ik eigenlijk niet goed definiëren, dus geven ik deze maar de naam Nature scapes. (aantallen in procenten zijn een benadering)

De beoordeling.
Als de scape klaar is en/of op haar mooist worden er foto's van gemaakt. Alle hardware in de bak moet worden verwijdert en er word alleen een frontpic gemaakt. Dat is een lastige klus als je niet zo bekend bent met fotografie dus het inschakelen van een externe bron is vaak geen overbodige luxe. Zeker als jezelf niet de juiste fotoapparatuur bezit.
De foto mag niet worden bewerkt en de originele EXIF data (Exchangeable image file format) mag niet worden verwijdert.
Inzendingen worden online gedaan. Daar vul je alle benodigde gegevens in van jezelf als van je scape: bijvoorbeeld afmetingen van je bak, de naam van je scape,de gebruikte techniek en een lijst van flora en fauna.
Bij sommige contest is het niet toegestaan om foto's te delen op social media en bij sommige contest is het ook niet toegestaan om je bak bij meerdere contest aan te melden. Dus je moet eerst goed het reglement bestuderen om diskwalificatie uit te sluiten.

En zoals bij elke contest waar meerdere organisaties betrokken zijn bestaat er ook in de wereld van het aquascapen helaas steeds meer onenigheid. Eén van de redenen dat er meerdere orginasiaties bestaan is niet alleen het feit dat het bijvoorbeeld geografisch bepaald is, er bestaan veel verschillende interpretaties intern de criteria 'aquascape'.

Sommige juyleden hebben bijvoorbeeld hun expertise liggen in een 'Dutch scape'. Die kijken met heel andere ogen naar een een Forrest scape dan andere juryleden. Elk jurylid heeft natuurlijk een bepaalde voorkeur voor een bepaalde aquascape stijl en dat zal je, logisch, toch terugzien in hun beoordeling. Hoe objectief men ook zal proberen te zijn.
Een mooi voorbeeld van bij de IAPLC 2018. Georganiseerd door ADA was het ook geen verrassing dat er een 'kloon' van een eerdere scape die was gebaseerd op Takashi's werk, de 1e plaats behaalde.

Als je gaat meedoen in een contest ga er dan niet vanuit dat alle scapes even serieus worden beoordeeld...
Ik weet (uit de mond van een vooraanstaand internationaal jurylid)  dat er eerst een 1e selectie word gemaakt van bv de 50 mooiste scapes. Deze moeten voldoen aan het criteria wat het jurylid op een afstreeplijstje heeft gekregen van de organisatie en deze worden heel strikt beoordeeld. Alles wat lager in de ranking komt word een beetje ingedeeld op 'gevoel' en zelfs simpelweg random een positie toegekend.

Zo kan je met dezelfde scape heel andere resultaten behalen bij verschillende ander internationale contest.
Of dit nu gebaseerd is op de geografische ligging van de contest of het type aquascape in die regio populair is, of de voorkeur van een jurylid: elke organisatie bepaald hun eigen criteria. Een aquascape kan anders worden beoordeeld door juryleden uit Azië dan bijvoorbeeld juryleden uit Amerika. En de wilgroei van verschillende aquascape stijlen gaat daar geen verbetering aan bijdragen.

Hierboven een afbeelding van een Brazilian aquascape die mijns inziens plant-technisch veel moeilijker is dan een hardscape begroeit met mossen.
Dus de forrest en jungle scapes zijn overweldigend en dat vindt ik eigenlijk een beetje jammer...

De reden hierachter is dat in deze fantastisch opgebouwde aquascapes hoofdzakelijk worden aangekleed met mossen. Daar is opzich niets mis natuurlijk want het eindresultaat is prachtig.
De basis van het merendeel van de ingezonden aquascapes zijn een vakkundige opeenstapeling van rocks waarop heel nauwkeurig wortels stukken worden gemonteerd.  Veelal zijn dit lange stukken spiderwood en/of manzanita wood. Deze laat men dan begroeien met mossen.
Om toch nog variëteit in de scape te brengen worden voor accenten gebruik gemaakt van Bucephalandra, eleocharissen, bodembedekkers zoals HC en MC en kleine blijvende cryptos. Uiteraard afhankelijk van de afmetingen van de scape.
Maar, eerlijk is eerlijk, er komt veel meer professionaliteit bij kijken om een kleurrijke bak met stengelplanten op te kweken dan een bak met mossen. Mos groeit altijd in bijna elke omgevingsconditie dus heel veel kennis over plantverzorging komt er niet bij kijken. In mijn visie ben je pas een echte scaper als je bijvoorbeeld een Brazilian scape succesvol kan ontwikkelen.
Ik heb recent wel vernomen dat men in de nabije toekomst steeds meer de nadruk gaat leggen op de kwaliteit/ diversiteit van planten in de scape. Gelukkig maar, anders zouden we eigenlijk een catagorie aquascapen erbij moeten hebben:
van IAPLC (International Aquatic Plants Layout Contest) naar IAMLC (International Aquatic Moss Layout Contest)  :-)

Als je een zeer gedetailleerde uitleg wilt over hoe je een top aquascape moet opzetten,  die mee kan gaan tellen in de wereldtop: hier een Engelstalige tutorial op 1 van mijn favorite kanalen op Youtube; Greenaqua

Oja, wil je een kans maken op een hoge ranking bij de IAPLC: dan moet je een bak van Amano kopiëren. Sorry... #cynicism off
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved