The Small Planted Tank

---Een mooie scape is per definitie geen mooi aquarium en een prachtig aquarium is nog geen mooie scape ---

Wat maakt een bak met water, gecombineerd met stenen, hout en planten tot een scape? Waarom spreekt men de ene keer over een aquarium en de andere keer over een aquascape? Bestaat er een bepaalde criteria?

In mijn bezoekjes aan informatieve websites, persoonlijke blogs van professionele aquascapers en diverse forum trek ik de conclusie dat men daarover nogal verdeeld is. De basis principes van proporties en verhoudingen, balans, harmonie, contrast, het gebruik van de kleurenwiel, de regel van derden of de Fibonachi ratio zijn factoren die meespelen in het definiëren van een aquascape.

Voordat het aquascapen populair werd waren er al een aantal stijlen te onderscheiden; De iwagumi - primair een rock layout , dus zonder hout.  ryuboku - primair een layout met hout en steen  en mizube - primair een layout met hout en planten die boven het wateroppervlak groeien. Alles wat niet aan deze criteria voldeed noemde men een Nature scape als de layout geen overvloedige hardscape had maar een kleine combinatie van ryuboku, iwagumi en mizube.

Tegenwoordig zijn scapes die gebaseerd zijn op een Vorm zijn in de meeste gevallen een 'Nature' scape: triangle, concaaf en een convex opstelling (eiland of heuvel). En deze vormen kunnen zelfs onderling gecombineerd worden.
Er bestaan veel soorten vormen van aquascapen en de volgende categorieën kunnen worden aangehouden

• de Nature stijl: rijk beplante scapes met veelal eenvoudige planten. Vaak een vorm als concept: island, driehoek, concaaf
• de Iwagumi stijl: de originele Japanse stijl gebaseerd op de Japanse tuin
• de Brazilian stijl: stijlen die zijn gebaseerd op 'driehoeks' opstelling en felle kleuren
• de Indonesische stijl: stijlen die veel de nadruk liggen op mos en het gebruik van veel begroeide lange stukken hout (wortels)
• de Diorama stijl: een hardscape focust stijl die een miniatuur uitbeeld van een landschap. Met een zandpad, een brug, een bonsai, etc.
• de Taiwanese stijl: een scape waarin kleine miniaturen zijn aangebracht: een huisje, een brug, een muurtje enz.
• de 'Danish aquascape' waar de kleur rood de boventoon voert.


Hierboven de meest gemaakte 'Nature' aquascapes. Ze representeren geen duidelijk herkenbaar landschap en de basis van de layout is altijd gebaseerd op een vorm. In dit geval links een 'triangle' scape en rechts een 'island scape'. Daardoor zijn het relatief eenvoudige aquascapes wat betreft opzet, opbouw en onderhoud.
Dit is ook de reden waarom deze vorm van aquascapen het meeste voorkomt. De meest populaire scape is de 'vorm' scape, gevolgd door een rock scape, jungle scape, forrest, mountain en iwugami. (bepaald aan de inzendingen van internationale aquascapingscontest 2017 en 2018)  en de meeste inzendingen zijn daarbij in de categorie 28-60 liter en 200-320 liter.
Een Dutch scape alsmede een Biotoop is een afwijkende vorm in deze onderwaterwereld. Op internationale wedstrijden is het altijd een aparte catagorie wat apart word beoordeelt en met apart geformuleerde criteria die deze vorm doet classificeren.
Er zijn een aantal richtingen in de wereld van aquascaping, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Laat je inspireren met een kleine selectie van prachtige aquascapes:


Dessert scape
Jungle scape


Nature Bridge scape
Chinese Mountain scape (avatar)


Tree (bonsai) scape
Brazilian (style) scape


Forrest scape
Klassieke Iwagumi scape


Forrest scape
Danish scape


Mountain scape met lichteffect
Moss scape


Mountain scape
Triangle nature scape
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved