Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Bewoners in een scape

...Wat een vis is voor een aquariaan dat is een plant voor een scaper...

Bij de meeste scapers ligt de prioriteit eerst bij de aquascape in het algemeen (hardscape en de beplanting) en dan pas bij de vissen. Maar dat wil niet zeggen dat een scaper geen verantwoordelijk heeft voor de bewoners! Vissen en of garnalen moeten een gezonde leefomgeving hebben waarin ze voldoende ruimte hebben om te zwemmen en om zich te verschuilen. Ga ook na of de beoogde vissen wel houdbaar zijn in je scape. Dit in relatie met je hardscape, bodem, temperatuur, beplanting en waterkwaliteit. Omdat de gemiddelde scaper hoog in de CO2 zit moet er zorg worden gedragen dat je nooit de grens van 30ppm zal passeren.

Ook een aandachtspunt is de EI. Het is gebleken dat voeding, gedoseerd volgens de EI, nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van vissen. En dan met name jonge vissen. Dit omdat ze in hoge concentraties voedingsstoffen verblijven. Ga ook na of bepaalde vissoorten wel bij elkaar kunnen worden geplaatst en dat er niet meer vissen in je aquascape komen dan verantwoordelijk is.

Er zijn feitelijk 3 redenen waarom vissen worden toegevoegd. Allereerst zijn ze mede verantwoordelijk voor de PO4 in het water.
Zeker in bakken met de ADA benadering is het eigenlijk een vereiste om vissen te houden in de scape.
Ten 2e zijn er een aantal bewoners die nuttig zijn voor de schoonmaak, onderhoud en algbestrijding in de scape. Dit zijn de Otocinclus affinis en de Caridina multidentata. Beter bekend als de Amano garnaal. Let wel: de originele en niet de mini variant. En tot slot hebben ze natuurlijk een decoratieve functie.

Nog een belangrijke opmerking omtrent de Otocinclus affinis. Deze word altijd te snel in een scape geplaatst!
Een 'oto' staat bekend als een algeneter, maar in de praktijk blijkt dit dus erg tegen te vallen. In een opstartende scape heb je te weinig alg om aan de vraag te voorzien van deze vissen.  Je hebt misschien wel last van draadalg of zoiets, maar dat is iets wat ze niet continue eten. Het bijvoeren van 'pallets' of een 'wafertje' is in de meest gevallen niet voldoende en het visje zal zeker aan een voedingsgebrek doodgaan! Pas na een maand of 4 is er gemiddeld genoeg voeding in je scape aanwezig om aan de behoefte van deze visjes te voorzien.
Wees dus niet te snel met het toevoegen van de Otocinclus.
In Nano's onder de 25 liter moet je terughoudend zijn met het plaasten van vissen. Ze hebben genoeg bewegingsvrijheid nodig en dat word bij kleine bakjes wel eens vergeten.

Dit zijn veel gebruikte vissen in een scape:

Paracheirodon Innesi - Neon Tetra
Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra
Rasbora Heteromorpha - Kegelvlek barbeel
Ember Tertra - Vuurzalmpje
Hemigrammus Rhodostomus - Roodkopzalm
Puntius Titteya - Sherrybarbeel
Danio Margaritatus - Galaxy Rasbora/ Pareldanio
Boraras brigittae - Muskiet rasbora
Okefenokee pygmy - Dwerg Zonnebaars
Rasbora Kubutai - Groene Rasbora



Garnalen zijn ook erg populair in de scape. Het zijn goede opruimers en met name de Amano garnaal zie je eigenlijk wel in elke scape terug. Daarbij eten deze ook bepaalde algen, zoals draadalg, maar dat mag feitelijk niet de primaire reden zijn dat je ze inbrengt.
Zoals ook met vissen moet je wel goed onderzoeken of garnalen wel praktisch houdbaar zijn in je scape. Er zijn soorten die speciale eisen stellen aan waterwaarden.
Tot slot is het ook wel handig om te weten dat je altijd een 'safe guard' om de inlaat van het filter heb zitten. Anders loop je het risico dat, mn jonge garnaaltjes, via de inlaat in je filter terecht gaan komen. Er bestaan ook speciale skimmer-guards.










Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved