Hardscape: het geraamte van je scape

De meest gebruikte vormen in een aquascape

Er zijn veel soorten vormen die worden gebruikt in een  Nature aquascape. Deze vorm gemaakt met behulp van de hardscape; dus met behulp van stenen en/ of het hout. Maar de vorm word ook bepaald door 'vormsnoei' van de beplanting. Met name stengelplanten zijn uitermate geschikt om in een vorm gesnoeid te worden. We gaan een aantal vormen nader bekijken:

Convex opstelling
Een layout met open ruimtes aan beide kanten. Het zoeken naar een balans hierin kan een tijdrovende klus zijn. Je ziet ook dat het middelpunt van het hout gecentreerd is op 2/3 van de ruimte.

Concaaf opstelling
Een layout met een open ruimte in het midden is de meest gebruikte opstelling. Ook hier is de ratio 3:2 erg belangrijk

Driehoek opstelling
Het gebruik van de driehoeks vorm komt veel voor en vooral in de 'Brazilian scapes' is het erg populair. Dit omdat de langste punt van de driehoek, in horizontale richting, automatisch veel optische diepte geeft.1. Driehoek opstelling.
Nogmaals deze opstelling. Het loopt niet alleen van links boven naar rechts onder. De soil is ook aflopend geplaats van de achterkant naar de voorkant.


2. U vorm.
Deze concaaf opstelling is makkelijk te realiseren en daarom ook het meeste gebruikt in het aquascapen.


3. Eiland of heuvel.
Een uitdagende vorm van planten en hardscape worden in het midden van de bak geplaatst. De focus ligt hier duidelijk op de vorm van een eiland of  een heuvel. In plaats van laaggroeiende beplanteing kan er ook gebruikt worden gemaakt van natuurlijk gekleurd fijn grind


4. Perspectieve vorm.
Hier worden door de 2 buitenste groepen stengelplanten gebruikt om een perspectief of diepte te geven aan de scape.

afbeeldingen en tekst:
azaqua.nl en aqua-rebell.deVolg mij op Instagram
Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk