Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
De Yoghurt methode - mos opkweken mbv yoghurt... (drystart)

Toen ik dit voor de 1e keer las moest ik eerst wel een beetje lachen. Maar achteraf bleek het een zeer efficiënte manier te zijn om mos op een emersde manier te laten groeien.
En waarom dan speciaal yoghurt? De reden hiervoor is dat in sommige yoghurt de bacterie  Lactobacillus acidophilus aanwezig is. En deze bacterie is een heel goed middel om schimmel tegen te gaan (fungus) als je mos boven water gaat opkweken. Niet alle yoghurt is hiervoor geschikt, maar in de meeste volle Griekse yoghurt (van Dukat of Danone) is deze wel aanwezig. Mocht je een ander soort merk willen kun je zoeken op 'acidophilus yogurt'. De bedoeling is dat je een portie mos gaan fijnhakken (knippen, snijden, blenderen) en dit gaat vermengen met yoghurt.

Als je de blender gaat gebruiken is het raadzaam om het mos eerst te mengen met een paar delen gedemineraliseerd (RO) water. Vervolgens alle in de blender en daarna alles laten uitlekken. Bijvoorbeeld met behulp van een papieren keukendoek of een koffiefilter. Maar als je geen blender bezit gaat het ook prima met een hakmes en een keukenplank...

Het mengsel smeer je met behulp van een kwastje op de beoogde achtergrond. Dit kan in principe van alles zijn, als de ondergrond   maar genoeg ruw is om de rhizomen van het mos te laten hechten. Maar hoe harder de ondergrond hoe moeilijker het voor het mos is om vast te groeien. Zachtere ondergrond, zoals de meeste soorten hout zijn hiervoor beter geschikt.
Let wel op dat je niet teveel yoghurt gaat gebruiken, dit kan een vette kaamlaag veroorzaken als je na een paar weken het gegroeide mos gaat plaatsen in een aquarium. (of je aquarium gaat vullen met water als je het mos voldoende hebt opgekweekt)
Je moet een beetje op gevoel het gesneden mos mengen met wat gedistilleerd water en yoghurt. De verhouding kan zijn 25 gram mos, 15 ml RO water en een eetlepel yoghurt. Zorg dat het een mooi papje word wat stevig genoeg is om te blijven plakken op de ondergrond en vloeibaar genoeg om lekker te kunnen uitsmeren. Pas wel op dat het niet TE vloeibaar word anders druipt het mengsel op plaatsen waar je het helemaal niet wil hebben.
Als je alles met een kwastje op de gewenste oppervlaktes heb gesmeerd moet het afgedekt worden onder een laag transparante folie. Dit hoeft niet altijd een leeg aquarium te zijn, ook een gewone plastic bak voldoet prima. Je kunt ze immers beiden prima afdekken.
Als je maar zorgt dat ze voldoende licht hebben. Ikzelf heb de bakken met mos gewoon in het raamkozijn staan en dat gaat prima. Ook wat betreft de temperatuur. Pas als deze onder de 15 graden gaat uitkomen zet ik ze op een warmer plaatsje in een kamer. In de winter, als de temperatuur in huis te koud word, zet ik de bakken in de nacht onder een gloeilamp. Deze fabriceert genoeg warmte om alles warm te houden in de nacht. En overdag doe ik het licht van de lamp uit en laat het daglicht het overnemen. Dus je hoeft niet zoveel rekening te houden met de tijd van belichting zoals we in het aquarium doen. We hoeven immers geen rekening te houden met allerlei soorten aquarium-alg.

Mos is sterk en kan veel extremen verwerken. Dus je hoeft niet bang te zijn voor grote temperatuursverschillen of teveel licht. Het enige waar ze niet tegen kunnen is droogte en uitdroging!
Haal elke dag een keer het plastic folie (of de transparante deksel) er een stukje af.
Zo krijgt het mos een nieuwe verse lading zuurstof en CO2. De luchtvochtig moet een hoog percentage zijn, maar er moet elke dag ook even gelucht worden om schimmel tegen te gaan.
Ik heb een video gemaakt van het gehele proces.

Ondanks de yoghurt kun je toch last krijgen van die witte pluizige bolletjes op je hout, steen of zelfs bodem. Het mos kan zelfs gaan rotten als je te weinig 'lucht' krijgt of als het er te dik is opgebracht. Maar je moet ook weer niet teveel zoveel gaan beluchten dat de mossen (of andere plantjes) gaan uitdrogen.
Het is niet nodig om een 'kier' te maken in het plastic. We gaan immers de planten verder onderwater opkweken dus je moet ze niet teveel laten wennen aan mindere luchtvochtigheid. Zo kier kun je wel tijdelijk toepassen als er schimmelvorming optreed.
Je kan er ook voor kiezen om aan beide kanten een kleine opening te houden om toch een minimale luchtcirculatie teweeg te brengen, waardoor de kans op schimmelvorming sterk word vermindert.
Het is soms een beetje een 'trial en error' manier om te kijken wat bij jou het beste werkt.

Als het plastic weer teruggeplaatst gaat worden kan de boel weer beneveld worden met een plantenspuit. Besproei het minimaal 1x per dag voor 2 weken lang en voedingstoffen zijn nog niet nodig. Wat je eventueel wel door het sproeiwater kan mengen zijn de zgn. wortelstimulators ofwel 'rootactivators'. Dit zijn extra voedingstoffen die de groei van het wortelgestel activeren. Rhizotonic kun je in een extra verdunde vorm toevoegen. Dit word ook veel gebruikt in de tuinbouw bij Orchideeën en Bromelia's. In de aquascape is het ook bekend onder de naam Green Gain van ADA.

Na een paar weken kan er heel licht wat voedingstoffen kunnen worden gebruikt. Maar alleen in zeer kleine concentraties.
Later gaan er zich langzaam mooie nieuwe lichtgroene uitlopers vormen vanuit het gehakte mos. Soms kan dit wat langer duren maar het allemaal een kwestie van geduld. En als alles lekker groen begint te worden en het heeft de juiste hoeveelheid bedekt van de ondergrond, dan kun je de bak voorzichtig gaan afvullen met water. Of je kunt het natuurlijk plaatsen in een bestaand aquarium.
Let wel op dat het mos nog erg kwetsbaar is. Het kan er nog steeeds erg gemakkelijk loskomen door bv de stroming van je filter/ pomp. En dan zou al het werk voor niets zijn geweest. Daarom wacht ik persoonlijk altijd even wat langer met afvullen.

Niet alle mossen zijn geschikt voor deze yoghurt methode. De regel is eigenlijk dat soorten met een fijne 'bladachtige vorm' zoals Solenostoma,  riccardia chamedryfolia en alle Fissidens erg goed geschikt zijn voor deze methode. Groffe mossoorten, zoals Java mos, Christmas mos en Flame mos e.d zijn hier minder geschikt voor. Deze kun je beter ergens op vastbinden of vastlijmen.
Ze gaan met de yoghurt methode best wel groeien, maar als ze te groot worden is de aanhechting van de rhizomen te zwak en gaan er gemakkelijk stukjes loskomen. NOTE: op steen laten ze veel gemakkelijker los dan op hout.

Voor de rest is mos niet veeleisend. Maar daar ga ik het in een ander stukje over hebben.

Hier is Fissidens sp. Fox op een stuk maponi hout aangebracht en na 6 weken staat het onderwater. Afbeelding rechts is na 3 maanden zonder veel licht en zonder CO2.

Copyright © TSPT.nl 2018  All right reservedIk ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk en Wijsheid