Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Planten in Lockdown;  nutriëntenvergrendeling

Een nutriëntenvergrendeling kan voorkomen bij overdosering, ophoping van voedingszouten in de bodem, te weing waterwissels, te kleine hoeveelheden waterwissels en bij opstartende bakken met een rijke aquasoil.

Planten in Lockdown

Het komt niet vaak voor, maar 'nutriëntenvergrendeling' is toch een voorkomend probleem dat door veel scapers niet als zodanig word herkent.  Daardoor bestaat de kans dat men bij plantproblemen een verkeerde diagnose stelt.
Deze voedingsstofvergrendeling treedt op als planten niet in staat zijn om de basisvoedingsstoffen te absorberen die nodig zijn om gezond te blijven. Dit gebeurt meestal als gevolg van een chemische reactie die plaatsvindt tussen de voedingsoplossingen onderling, de kwaliteit van de voedingsstoffen en de plant zelf.

Vaak verward met een tekort aan voedingsstoffen kan de blokkering van voedingsstoffen niet worden opgelost door meer voedingsstoffen toe te voegen. Hoewel uitsluiting van bijvoorbeeld ijzer kan resulteren in tekortkomingen van bepaalde andere voedingsstoffen, moeten de oorzaken eerst worden behandeld voordat het aanbieden van meer voedingsstof effectief kunnen worden opgenomen door de plant.
Als de planten hinder ondervinden van voedingsstoffen zie je mogelijk een groeiachterstand en/of gaat de kwaliteit van de plant achteruit. Planten kunnen bladverbranding ervaren, er kunnen gaten ontstaan in het bladweefsel, verkleuring en zelfs misvorming.

Controleer bij problemen daarom ook altijd de EC, TDS en de pH om een voedingsdeficiëntie als de oorzaak van dergelijke symptomen uit te sluiten. Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom nutriëntenvergrendeling kan optreden.

Zoutopbouw in planten.
Gezonde planten nemen voedingsstoffen op via een proces dat osmose wordt genoemd. Osmose in planten treedt op wanneer de   waterconcentratie buiten de plant hoger is dan in de plant zelf, zodat de plant water absorbeert om de osmotische druk tussen de twee zijden gelijk te maken. Zo neemt de plant de voedingsstoffen op die het nodig heeft voor de groei. Na verloop van tijd kunnen de voedingsstoffen die je aan de bak toevoegt, zich op ongewenste plaatsen verzamelen, zoals in de bodem.
De uitsluiting van voedingsstoffen wordt vaak veroorzaakt door een opeenhoping van zouten van een teveel aan voedingsstoffen of een bepaalde voedingsstof. Als dit gebeurt, kunnen overtollige voedingsstoffen zich op bepaalde niveaus aan elkaar gaan 'klonteren' of zelfs afgebroken worden, waardoor ze uiteindelijk onbeschikbaar blijven voor de plant.

Water met een hoog TDS  kan ook oorzaak hebben aan een overmatige zoutophoping. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de samenstelling van het gebruikte water dat u gebruikt, zodat u zich hieraan kunt aanpassen. Dat is ook 1 van de belangrijkste reden dat we een waterwissel uitvoeren. De meest eenvoudige oplossing is om uw planten enkele dagen geen voeding te geven totdat de nutriëntenvergrendeling vanzelf is opgelost.


Hydroponic Nutrient Quality - de kwaliteit van de voeding
Zoals aangegeven in de titel, is de blokkering van voedingsstoffen ook grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte voedingsstoffen, en dan vooral de chelaten die worden gebruikt.
Het gebruik van een voedingsprogramma dat is opgesplitst in twee of meer delen is de beste manier om te helpen voorkomen dat nutriënten  worden geblokkeerd, omdat de voedingsbehoeften van planten veranderen door hun natuurlijk verloop van groeien. Dat kan worden gedaan door de concentratie te verhogen/ dosering te vergroten of een andere verhouding in de voedingsstoffen.


Hoe een pH-onstabiliteit te voorkomen
Een van de belangrijkste factoren om tijdens het hele groeiproces te controleren, is de pH. Water met een te hoge pH kan de algengroei stimuleren, terwijl water met een te lage pH ook planten kan beschadigen omdat het water te zuur is. (note: een hoge pH word aangeduid met een lage waarde. Een hoge pH is bijvoorbeeld 9, een lage pH is bijvoorbeeld 5. Een pH 7 is neutraal)

Over het algemeen is het doel om in een  scape een pH te behouden die iets zuurder is dan neutraal, binnen het bereik van 6.5-6.8. De reden voor dit bereik is dat elke voedingsstof een optimaal pH-bereik heeft om het hoogste absorptieniveau te bereiken, afhankelijk van de vraag naar voedingsstoffen, het plantensoort en het ontwikkelingsstadium van de plant.
Het bepalen van een 'target-pH' terwijl u deze factoren in gedachten houdt, helpt het risico van blokkering van voedingsstoffen te voorkomen.

Zoals altijd werken preventieve maatregelen het best om problemen te voorkomen. Als basisregel is de meest effectieve manier om planten te behandelen die te maken hebben met een blokkering van voedingsstoffen zijn veel en ruime waterwissels. En tot in extreme gevallen wel 100%.

Ook (gedeeltelijk) gebruik van RO-water en regelmatige waterwissels zullen alle bijdragen aan een gezond milieu voor uw planten om te groeien, waardoor veel van de oorzaken van blokkering van voedingsstoffen worden geëlimineerd.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved