Alles over planten

Problemen met aquariumplanten: het aanpakken van problemen

Allereerst de 3 belangrijkste richtlijnen:
1) Als de bemesting in orde is en je hebt plantproblemen dan is bijna altijd gerelateerd aan CO2 gerelateerde zaken.
2) Als de bemesting in orde is en je hebt alg problemen is dit 9 van de 10x gerelateerd aan het licht.
3) Als de bemesting niet op orde en je hebt teveel licht dan heb je zowel plantproblemen als alg

Met deze 1e richtlijn kun je al grotendeels bepalen wat de de oorzaak is van slecht groeiende planten. En als je dat eenmaal weet kan je ook doelgericht aan een oplossing werken.  Als je voeding doseert volgens de EI methode (er zijn verschillende soorten EI) dan kunnen voedingsproblemen (tekorten) niet ontstaan. Er vanuit gaande dat er wel netjes volgens de regels word gewerkt.
In de praktijk zie ik dat bijna alle problemen voortkomen uit een slechte CO2. In zowel het gehalte, de manier waarop het word opgelost en de manier waarop het word getransporteerd.

Heel vaak hoor ik mensen zeggen dat hun CO2 prima op orde is, en toch hebben ze last van problemen. De dropchecker is mooi geel/groen, de bemesting is op orde en testresultaten van het water geven geen verkeerde resultaten. We moeten één ding goed begrijpen:

planten liegen nooit en testresultaten zijn veelal onbetrouwbaar.

Heel vaak lees ik op forums verslagen van scapers die vol overgave en scape gaan beginnen. Kosten noch moeite worden gespaard en alles word in detail beschreven hoe ze alles gaan opbouwen. En als dan eindelijk het moment is aangebroken dat de scape afgevult kan worden dan worden met veel trots de foto's gepresenteerd. De eerste paar weken ziet alles er nog prima uit, en zelfs de planten beginnen een beetje te groeien.

En dan worden de foto's minder in aantal, de berichtjes worden minder frequent, en nog wat later word het duidelijk dat de problemen hebben toegeslagen. Altijd lees je dezelfde opmerkingen: slechte groei, alg en het afsterven van de plantjes...
En dan komen de 'experts' aan het woord: je hebt te weinig CO2, je hebt de verkeerde voedingsstoffen en/of in de verkeerde verhouding, je gebruikt verkeerd licht, je filteropbouw is niet goed. En als hekkensluiter de meest kortzichtige opmerking die je maar kunt verzinnen; de driehoek Licht, Voeding en CO2 is niet in balans...

Je leest heel vaak deze opmerking als een antwoord op problemen. Maar in feite zijn zulke uitspraken nutteloos en dragen nooit bij tot  de oplossing van een probleem. Dan word er interessant vermeld dat je 'alles in de juiste verhoudingen' moet hebben. Ofwel alles moet in balans zijn. Maar men verteld nooit HOE je die balans kan realiseren. En als je daarom vraagt krijg je een onsamenhangend antwoord over licht, voeding en CO2. Dus dat zou betekenen dat je met de 3 bovengenoemde factoren net zolang moet gaan goochelen totdat je bak stabiel is.

Ga mij maar eens uitleggen welke maatregelen je moet nemen om een balans te krijgen. Dit is voor de meest ervaren aqua scapers soms al een moeilijke opgave, laat staan voor iemand die op afstand wel even voor jou gaat bepalen wat goed en fout is. Dus alle goedbedoelde adviezen zijn meestal niet relevant voor jouw scape. Want niemand weet exact de biologische eigenschappen van jouw bak. Iedereen gebruikt zijn eigen bak als referentiekader en geeft advies gebaseerd op persoonlijke overtuiging/ ervaring ipv wetenschappelijk aantoonbare feiten.Als je een bak opstart is het belangrijk om deze stabiel te krijgen. Maar daar zitten toch wat 'haken en ogen' aan.
def: Een stabiele scape is het stadium waarin goede plantengroei is bereikt
en er voldoende gezonde plantmassa aanwezig is om alg tegen te gaan.

En afhankelijk van de manier van opstarten word dit pas bereikt na een aantal maanden. Je moet niet het moment gaan bepalen als er geen NO2 meer meetbaar is. Dan is het welliswaar prima om vissen te gaan toevoegen. Dit heeft niets te maken met een stabiel systeem.
Moraal van het verhaal:
          
je gaat altijd problemen krijgen en er is niemand met een kant-en-klare oplossing omdat elke bak anders is.
Van emersed naar submersed
Als een plant nieuw in het aquarium is gezet blijft deze de aankomende weken gezond, mooi van kleur en kunnen zelfs al groeien. Dit komt hoofdzakelijk dat de plant zijn voedingreserves aan het opmaken is. En als de groeiomstandigheden in het water niet optimaal zijn gaat de plant tekenen van verval vertonen. Een onervaren aquariaan heeft dit niet snel genoeg in de gaten en zal het verval pas gaan opmerken als het kwaad is geschied.
Zorg daarom voor de juiste hoeveelheid voeding en de juiste hoeveelheid CO2. Deze fase van een nieuw beplant aquarium is altijd het meest risicovol. Zoals eerder beschreven worden de meeste planten boven het water opgekweekt. En de lucht waarin ze staan bevat ongeveer gemiddeld 450ppm CO2. Als ze worden geplant in het aquarium hebben ze maar de beschikking tot 7ppm CO2 wat zich in het water bevindt. (dit is de gemiddelde waarde en zonder externe CO2 toevoeging)
De plant moet zich gaan aanpassen voor het leven onder water en zal zijn bladeren geleidelijk afstoten of gaan omvormen.

Zeker beginners gaan de 1e keer schrikken als ze hiermee geconfronteerd worden. Ze beplanten een gedeelte van de scape met bv een mooie rode stengelplant zoals de rotala rotundifolia. Als deze geleverd word door de aquarium plantenwinkel is ie nog prachtig rood van kleur. En tot grote schrik worden alle mooie rode bladeren geleidelijk slechter van kwaliteit. Ze worden bruin en daarna doorzichtig en gaan vervolgens allemaal afvallen. Men raakt helemaal in paniek en gaan dan hun water testen om vervolgens allerlei onnodige dingen te veranderen.
En tot overmaat van ramp is de nieuwe groei juist groen van kleur en niet rood...!

De overgang van de 'bovenwatervorm' naar de 'onderwatervorm' kan wel eens heel anders uitpakken dan je verwacht.
Oplossen van problemen: vraag om advies!
Als je een hardnekkig probleem krijgt moet je de strategie aanpassen. Een veelgemaakte valkuil is dat men tegen een probleem aanloopt en deze niet correct oplost omdat men alleen de symptomen bestrijd.
Bijvoorbeeld; je denkt dat de planten niet goed groeien omdat je licht niet goed is. Veel mensen vervangen dan de lichtbron voor een duurdere, al dan niet met controller, ander spectrum e.d. Maar, heel vaak lukt het dan ook niet goed.
Of de plantjes groeien slecht en dat komt, denken ze, door te weinig voeding. Ze gaat de voeding omhoog schroeven en de plantjes gaan nog slechter groeien.
Of je hebt net de 1e snoei gedaan, en je denkt: de planten hebben nu een opdonder gehad, dus ga ik ze maar eens extra verwennen door extra CO2 en extra voeding. Want hoe beter de groeiomstandigheden, hoe sneller ze herstellen... Niet dus...

Elke verandering. Hoe klein deze ook is, kan het begin zijn van veel ellende..!
Zeker als je niet precies weet wat je doet en waarom je dat doet. Nou, schrik niet, dit hoort er allemaal bij. Je moet ervaring opbouwen en dat gaat alleen met vallen en opstaan. Geen elke scape is hetzelfde. Je hebt altijd te maken met variabelen. Wat bij een ander goed werkt kan een ramp worden voor jou!
Als je hulp nodig hebt zou ik je aanraden lid te worden voor een aquascape forum. Er zijn een aantal goede forum te vinden. En daar kun je dan je vraag stellen - als je het antwoord nog niet gevonden hebt. En als je dan een vraag stelt; doe het dan goed.

Ik las een tijdje terug een vraag op een forum die ik als voorbeeld gebruik, zoals het dus niet moet:

Hallo ik mijn aquarium overnieuw opgebouwd
Maar het loopt nog niet helemaal goed.
Op mijn hout komt alg en de plantjes groeien nog niet lekker
Ik heb geen verwarming erin zitten kan dat een reden zijn voor mindere groei?
Ik voeg soms profito toe
Ik hoop op een paar goeie tips

Een stukje beeldspraak:
Hallo ik heb mijn auto overnieuw opgebouwd
Maar het loopt nog niet helemaal goed.
Op mijn motorblok ligt olie en hij rijd nog niet lekker
Ik heb geen verwarming erin zitten kan dat een reden zijn dat ie het niet goed doet?
Ik voeg soms benzine toe
Ik hoop op een paar goeie tips

Kijk, ook al is iemand een perfect automonteur; met deze info kan die helemaal niets. Er zijn duizend-en-één dingen die bepalen of een auto goed rijd of niet...  Hetzelfde geld voor aquascaping.

Als je een vraag stelt geef dan de specificaties van je scape. Met deze informatie kunnen forumleden veel beter de situatie bepalen en je een beter advies geven. Vermeld dus altijd de volgende informatie:

Hoe groot is je bak?
Welke pomp en capaciteit p/uur?
Welk filtermateriaal en hoe vaak maak je deze schoon?
Wat voor bodem gebruik je?
Hoe lang draait het aquarium?
Wat voor soort licht heb je? Hoeveel watt / lumen / par?
Wat is de belichtingstijd?
Wat voor voeding geef je en hoe?

Wat zijn je waterwaardes : pH, KH, GH, PO4, NO3, NO2, Fe, K, etc?
Hoe meet je die, en op welk tijdsstip van de dag/week?
Gebruik je CO2? Hoeveel, op welke manier en hoe heb je dat gemeten?
Wat is je planten- en je vis bezetting?
Hoe is je onderhoudschema?
Doe je waterwissels, zo ja; hoeveel % en wanneer?
En plaats een overzichtsfoto van je bak

Met deze informatie kunnen mensen veel beter de situatie bepalen en je een beter advies geven. En dan kan je stapsgewijs een probleem oplossen. En zo word je steeds een betere scaper en krijg je steeds meer plezier in de hobby.
Zorg ook dat je slecht 1 mogelijke oplossing per keer uitvoert, en geen 10 dingen tegelijkertijd. Je weet namelijk daarna nooit welke handeling (oplossing) het is geweest dat er voor heeft gezorgd dat het probleem heeft opgelost.
Doe iets om het probleem aan te pakken en wacht daarna dus een paar weken of te zien of het ook het beoogde effect heeft gehad.

Tot slot: mocht je advies gaan vragen dan is een forum wellicht de beste optie. Ervaring leert dat de gemiddelde verkoper in een dierenspeciaalzaak erg hulpvaardig kunnen zijn, maar helaas ontbreekt het bijna altijd aan de juiste kennis over aquascapen.
Maar ook aan een forum kunnen nadelen kleven. En dat je heel vaal tegenstrijdig advies krijg van verschillende mensen.
Logisch, zoals ik al eerder heb aangegeven; er zijn meerdere spreekwoordelijke Wegen naar Rome. Ik wil wel 1 belangrijke tip meegeven. Voordat je een goedbedoeld advies gaat overnemen; kijk eerst eens in het fotoalbum van diegene waarvan je advies krijgt. Als je daar scapes ziet staan die daadwerkelijk prachtig zijn zal de persoon in kwestie ongetwijfeld weten waarover die spreekt.
Heeft ie dat niet (en dat komt helaas vaker voor dan je denkt); dan moet je het advies maar naast je neer leggen.
Volg mij op Instagram
Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk