Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Tekorten bij de plant

Op het web staan veel afbeeldingen van planten waarbij bepaalde afwijkingen worden gekoppeld aan een bepaald tekort.
En ik blijf me altijd verbazen dat er bijna altijd een afbeelding van een landplant (!) als referentie word gebruikt bij de herkenning van tekorten bij aquariumplanten... Veelal zijn het voorbeelden die afkomstig zijn  uit de land en tuinbouw. Symptomen van tekorten (of vergiftiging) bij land en aquariumplanten hebben wel overeenkomsten maar zijn niet geheel hetzelfde.
Zo word er een voorbeeld gegeven over een fosfaat tekort door een rood/paarse verkleuring van het blad. En dat is vreemd want bij aquariumplanten komt nooit een ophoping van anthocyaan voor in het bladweefsel, in plaats daarvan zullen deze suikers meer in het water vrijkomen omdat de plant ze zo snel mogelijk eruit perst (en wat hoofdzakelijk als voedsel voor bacteriën en algen eindigt).

Daarnaast staan er heel veel lijstjes waarbij een symptoom van de plant aan een bepaald tekort word gekoppelt.
Bijvoorbeeld dat als de bovenste blaadjes van de plant geel worden dat je dan een ijzertekort zou hebben. Nou, mag ik u informeren dat gele blaadjes voorkomen voor bij: stikstofgebrek, kaliumgebrek, mangaangebrek, magnesiumgebrek, molybdenumgebrek, kopergebrek,  borongebrek, zinkgebrek, nikkelgebrek en bij ijzergebrek. En gele blaadjes krijg je ook vaak bij een overdosering van een bepaalde voedinggstof van zowel mobiele als de immobiele voedingsstoffen.

Magnesium bijvoorbeeld is een mobiel element dus zal je in korte tijd een resultaat moeten zien als je vergeling ziet op oudere bladeren. Als je Mg gaat toevoegen zal de plant haar groene kleur weer terug krijgen. Ook bij  ijzergebrek word blad geel en dan met name de nieuwe blaadjes. Als je dan extra ijzer gaat toevoegen gaat die vergeling van het blad daarmee niet weg. Dat komt omdat ijzer een immobiele voedingsstof is. Alleen nieuw blad zal groen zijn als er de juiste hoeveelheden ijzer in het water aanwezig is.

Als planten snel omhoog groeien is te weinig licht zelden de oorzaak. Ze doen dit om aan slechte omstandigheden te ontsnappen en meestal is een slechte gasuitwisseling het probleem. Dwz planten hebben te weinig O2 en/of CO2. Bij teveel licht worden je planten ook niet stevig en blijven de stelen over het algemeen dunner als in normale condities.
Bij krullend blad dicht bij de oppervlakte word er altijd in 1e instantie gedacht aan een calcium gebrek. Maar meestal is er, zo dicht bij het licht, te weinig CO2 beschikbaar voor de plant.

Als planten hun blad aan de onderkant verliezen komt dit meestal door een tekort van mobiele voedingsstoffen. De plant haalt deze namelijk het eerst vanuit de oude bladeren en daarom gaan ze afsterven.. Als je niet genoeg stroming hebt over de bodem zijn de voedingsstoffen en vooral de CO2 niet beschikbaar voor de plant. Hierdoor krijgen de oude bladeren  het moeilijker en kunnen dus ook afsterven.
Een plant schermt zijn oude bladeren van nature af met nieuwe bladeren om deze oudere bladeren (die opzich al zwakker zijn) te beschermen tegen teveel licht. Dus dat planten hun bladeren loslaten door een lichttekort is feitelijk niet waar.
Maar ook het soort van plant is belangrijk. Bladeren die beter zijn aangepast aan het onderwaterleven zullen onderin minder snel afsterven. (bron:BP)

De beste graadmeter is om naar je planten te kijken. Of je nu een lean-dose of een rich-dose bemesting doet: als je plantjes probleemloos groeien maakt het niet uit van de verhoudingen in targets zijn.
Bij hogere concentraties voeding verbruiken de planten ook meer voeding (onder verder identieke omstandigheden) dan bij lagere  concentraties voeding. Bij extreem hoge concentraties voeding in de waterkolom (30 ppm NO3 , 20 ppm K, 5 ppm PO4 , a 0,5 ppm Fe = rich-dose/EI) in een extreem dicht beplant scape, zonder substraat, zonder filtermedia en zonder vissen, was de wekelijkse opname door waterplanten ongeveer 10 ppm NO3, 5 ppm K, 1 ppm PO4 en ~ 0,01 ppm Fe. Opgemerkt moet echter worden dat de concentratie van sommige voedingsstoffen
(voornamelijk N en K, en mogelijk enkele micro-elementen) een luxury uptake van voedingsstoffen vertegenwoordigde die veel verder ging dan wat ze nodig hadden voor maximale groei (wat werd bevestigd door laboratoriumanalyse van voedingsstoffen in droge materie).

Een drijfplant als indicatie (Duckweed Index)
wat een dropchecker is voor de CO2
dat is de Duckweed Index voor de voedingsstoffen.
Limnobium laevigatum (Amazonekikkerbeet) is een zeer nuttige drijfplant die goed kan helpen bij het analyseren van eventuele voedingsproblemen bij de planten. Allereerst is het een drijfplant en die staan in direct contact met de lucht, dus zal deze nooit een tekort hebben aan CO2. Dus bij problemen kunnen we dat element alvast wegstrepen.
Omdat planten ongeveer 10x de hoeveelheid stikstof (N) en kalium (K) nodig hebben in vergelijking met fosfaat (P). En 3x keer meer fosfaat dan alle andere elementen die nodig zijn voor de plant) is het meest waarschijnlijk dat er meestal een tekort is van Nitraat of Kalium.

De bladkleur van dit drijfplantje geeft een goede indicatie hoeveel nitraat er zich in het water bevind.


Ik heb een tweetal referentiekaarten met de meest voorkomende symptomen. Deze kunnen gebruikt worden om te kunnen aantonen waar er zich een tekort kan bevinden van bepaalde voedingsstoffen. In diepgaande studie en het raadplegen van diversen wetenschappelijke naslagwerken, gesprekken met personen die beroepsmatig affiniteit hebben in de (aquarium)plantenwereld, en de ervaring die zijn vermeld door hobbyisten heb ik gebruikt als referentiekader om deze tekorten in beeld te brengen. En van daaruit is deze linkerafbeelding vervaardigd. De rechterafbeelding is een bestaande referentie die, in mijn optiek, goed informatief is.


klik HIER voor een grote afbeelding
klik HIER voor een grote afbeelding

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved