Bacteriën: een beknopte uitleg in Jip en Janneke taal:
In de bodem leven bacteriën en deze leven van de stikstofhoudende organische resten van organismen, waarin nog steeds energie (koolstof) zit. Ze zetten die stoffen om in 1e instantie ammonium. Deze rottingsbacteriën werken zonder zuurstof, waarbij ammonium in de vorm van ammoniak door het water word verspreid.
Wanneer er wel zuurstof in de bodem aanwezig is, worden deze stikstofverbindingen omgezet in nitriet en nitraat. Dit gedeelte van de stikstofkringloop heet nitrificatie: eerst zetten nitrietbacteriën ammonium om in nitriet, dat vervolgens door nitraatbacteriën omgezet wordt in nitraat. Nitriet- en nitraatbacteriën zijn zogenoemde nitrificerende bacteriën.
De nitrificerende bacteriën leven het best in een zuurstofrijke bodem Als de bodem, en de onderbodem, te compact is, bijvoorbeeld door een te fijne structuur zoals zand, wordt de vruchtbaarheid minder: rottingsbacteriën kunnen er wel leven, maar nitrificerende bacteriën niet. Daardoor word de nitriet niet of nauwelijks omgezet naar nitraat.