Opsomming:
Een aquasoil komt in 2 variaties: een basis en een powder versie. De powder versie is feitelijk 'uitgevonden' om het beplanten van delicate tere flora (zoals bodembedekkers) makkelijker te maken en word eigenlijk alleen gebruik als toplaag van een paar centimeter. En dan ook nog op plekken waar je het nodig hebt. De laag powder moet niet te dik zijn omdat een fijne structuur van de korrel het risico met zich meebrengt dat het een slechte doorstroming geeft. En een slechte doorstroming van de bodem geeft altijd problemen omdat er simpelweg te weinig zuurstof aanwezig is.
Het is normaal dat de KH en GH in het begin naar beneden gaat, dit komt door enerzijds door de zuren uit de soil en de cation exchange capacity (CEC) van het organisch materiaal en de klei waarvan de soil is opgebouwd. Dat is ook één van de redenen dat je in het begin water ververst met gewoon kraanwater, dan gaat het wat stabiliseren.
Het is erg belangrijk om je aan de voorgeschreven waterwissels houden. Daarna op wekelijkse basis een gedeelte van het water blijven verversen met een deel RO water, desnoods met toevoeging van calcium en magnesium. De pH verlagende eigenschappen blijven hiermee langer actief als je (gedeeltelijk) osmose water gaat gebruiken.
In de opstartweken is het wel beter om met kraanwater te verversen. Dit om de pH van de bodem wat te doen stijgen omdat die anders wel eens te laag kan zijn voor een goede ontwikkeling van bacteriën.
Als je in de opstart met kraanwater ververst gaan b.v. de carbonaten reageren met de waterstofionen (H+) in je bodem, waardoor er een vrije plaats word gecreëerd omdat de H+ wegvalt. Op deze vrij gekomen plaats gaat er zich een ander kation hechten, en de kans is groot dat het calcium of magnesium word. Dus als je met kraanwater ververst verlies je op deze manier zowel een deel van je KH en GH. Het grote nadeel hiervan is dat je hierdoor telkens waterstofionen verliest waardoor de pH dus stilaan zal gaan oplopen. En door dat stijgen gaan er ook van alle andere soorten voedingsstoffen verwisseld worden. Als je met osmose en GH+ ververst ga je dat verlies van H+ nauwelijks hebben en word er dus geen plaats vrijgemaakt voor b.v. calcium, waardoor je GH stabiel blijft.
Je kan ook wat calciumcarbonaat bij de opbouw van de scape op het glas strooien voordat de soil erin gaat. Normaal koop je daar een dure 'additives' voor, maar calciumcarbonaat doet eigenlijk hetzelfde. Er zijn meerde varianten van ADA soil beschikbaar en in de oude ADA amazonia zit dubbel zoveel NH4 en NO3 in als de nieuwere versies.
Indraaien van een scape die een bodem heeft met een laag gehalte aan minerale stikstof (ammoniak of nitraat) zullen minder problematisch zijn dan met een bodem met een hoog gehalte aan minerale stikstof omdat slechts een kleine hoeveelheid van deze voedingsstof in de waterkolom lekt. Aan de andere kant zijn de soils met een hoger gehalte aan deze voedingsstoffen geschikter voor de eerste "boost" van planten in de beplante bakken, aangezien ze hen de eerste weken van voldoende minerale stikstof zullen voorzien.
Als je de nieuwste lijn ADA-soil vergelijkt met 1e versie van ADA soil Amazonia (dat een mix is van beide voorgaande substraten) ga je zien dat in deze soil de pH en totale humus inhoud (dood materiaal, van plantaardige oorsprong waarbij de specifieke celstructuur van de oorspronkelijke bestanddelen door eerdere biologische afbraak reeds verloren is gegaan) toe gaat nemen in de loop van de tijd. (waarschijnlijk als gevolg van een opeenhoping van afval). In deze soil neemt ook de concentratie van de meeste beschikbare voedingsstoffen (voornamelijk calcium en magnesium) toe met de tijd. Bovendien lijkt dit substraat letterlijk een "magneet" voor ijzer te zijn (het totale Fe-gehalte stijgt met ongeveer 65% na 1-3 jaar).
En tot slot: een aquasoil is niet altijd de beste manier om planten te laten groeien... Als je de resultaten van laboratoriumanalyses vergelijkt met het gehalte aan nutriënten in riviersedimenten of gewone landbouwgrond, zal je zien dat de meeste soil achterblijven in voedingsstoffen...
bron: Golias