Als je wat wil besparen kan je als onderlaag gecruste lavarock gebruiken. En dan in de verhouding 40% rock en 60% soil. Powersand ipv gecruste lavarock maakt zeker een positief verschil, maar dat betaal je dan wel veel meer. Powersand en een ander soort geimpregneerde onderbodem niet samen gebruiken, steeds één van de twee.
Bij het gebruik van een lean-dose bemesting raakt ook powersand na een lange tijd uitwerkt.
Onderlagen zijn bedoeld voor extra voedingsstoffen en voorkomt dat de soil geplet word door het gewicht als je een te dikke laag legt. Daarbij zorgt het voor betere doorstroming in de onderste lagen zodat je ook op die plekken genoeg zuurstof krijgt.
Let er wel op dat vulkanisch gesteente of andere lavarotsen geen voedingsstoffen opnemen door porositeit. In feite heeft de porositeit weinig te maken met het opslaan en vasthouden van voedingsstoffen. De werking van het vasthouden van voedingsstoffen zit voornamelijk in de Cation Exchange Capacity (CEC), die functioneert op basis van van-der-Waals-krachten, wat in essentie een elektrostatische kracht is, vergelijkbaar met het fenomeen waarbij een kam die door je haar is geborsteld in staat zal zijn om op kleine stukjes papier vast te houden.
Die aantrekkingskracht wordt "adsorptie" genoemd in tegenstelling tot absorptie.
De porositeit van de substraatdeeltjes verhoogt echter het totale oppervlak wat beschikbaar is voor adsorptie. In elk geval heeft dit grote oppervlak het effect dat voedingsmoleculen gaan vastkleven, in plaats van dat ze lukraak aan de waterkolom worden afgegeven.