Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
test: verschillende bodems en de ontwikkeling van planten


Mark (van MJ Aquascaping) heeft een duidelijke vergelijking gemaakt van de soorten bodems die we kunnen gebruiken in de hobby.
En de resultaten waren verhelderend. Niet alleen op het gebied van plantontwikkeling, ook op het gebied van algvorming en melting bij de verschillende bodems.

Dit zijn de gebruikte bodems:

1. AquarioNeo Soil (aquasoil)
2. Fluval stratum (aquasoil)
3. Wio Wetland Eonian (gecruste lavarock, geimpregneerd met voeding)
4. Vijvergrond afgetopt met fijn grind
5. Voedingscapsules en fijn grind
6. Vijvergrond en Tropicasoil

In elke bak staan dezelfde soorten planten, geen filter, geen bemesting en geen CO2.
Hieronder een overzichtje na 3 weken waar er welk regelmatig een waterwissel is gedaan en de groenalg op de ramen is verwijdert)

Winnaar wat betreft plantengroei is duidelijk het bakje nr. 6 met vijvergrond en soil.  Wat betreft kwaliteit van de plant gaat mijn voorkeur uit naar bakje 2, Fluval stratum. Maar we weten niet hoe de planten/alg zich zouden gaan ontwikkelen bij het gebruik van een filter, stroming en CO2 toevoeging.

De oorzaak van melting word in de video (in bak 1 en 2) aangewezen door waarschijnlijk te hoge concentraties voedingsstoffen in het water. En dat bij het gebruik van CO2 zal dit beduidend minder zal gaan zijn. Dit omdat het overschot van voedingsstoffen door de plant zal worden opgenomen door de extra koolstofinjectie in gasvorm. (meer koolstof is meer en betere (groei)ontwikkeling van de plant.)

Hier een link van de video waar er uitgebreid op deze interessant test word ingegaan; MJ-Aquascaping
bron: MJ Aquascaping
 
De melting in bak 1 en 2 lijkt voor mij persoonlijk de oorzaak de combinatie van overtollige voedingsstoffen bij de wortels, en/of een tekort van zuurstof bij de wortels, en/of een slecht ontwikkelde bacteriecultuur en/of een slechte gasuitwisseling bij de wortels. Plant vanaf de categorie 'Medium' doen het altijd beter in een bodem waarbij goede circulatie aanwezig is (dus zuurstof) én een compleet aanbod van voedingsstoffen aanwezig is.

Het komt mij niet als een verrassing ; de slechte plantgroei en de vorming van algen in bakje 4 en 5.
Ik heb het al een aantal keer beschreven; een bodem van grind met daaronder wat voedingscapsules is in de regel niet genoeg voor de plantengroei en de bak algenvrij te houden.  Met uitzondering van een aantal planten in de categorie 'easy plants' zoals bv. Echinodorus en Cryptocoryne. Planten in de catgorie Medium en Advanced zijn met een inerte bodem erg moeilijk om gezond te houden (erg moeilijk is trouwens niet onmogelijk). Daarvoor is de bodem te inherent.  Met inherent bedoel ik: het bevat geen voeding, heeft geen CEC eigenschappen (vasthouden van voedingsstoffen en het uitwisselen van voedingsstoffen), geen pH verlagende eigenschappen, het loslaten van silicaten en de structuur is niet optimaal waar aan bacterien zich kunnen hechten en/of ontwikkelen.  Bacteriele ontwikkeling is essentieel omdat  ze een bijdrage leveren aan het voorkomen van alg.


Dus kort samengevat; als je als beginner een mooi gekleurd plantenbestand wilt hebben en je gebruikt hiervoor een grind- of zandbodem met voedingscapsules dan kan je nog wel eens voor teleurstellende resultaten komen te staan. Heb je heel eenvoudige planten dan gaat dit in het algemeen wel redelijk goed lukken.
Maar vanaf de catagorie Medium Plants ga je dat dat echt niet voor elkaar krijgen zonder een optimale plantbemesting en CO2 dosering.
Daarom is het aanbieden van een complete bemesting en een goede voedingsrijke bodem erg belangrijk. En dat is, zeker voor de leek, een lastige klus simpelweg omdat er (mijn inziens) teveel aanbod in verschillende vloeibare merken voedingstoffen die apart gedoseerd moeten/kunnen worden. Veelal verpakt met marketingskreten zoals 'compleet' of 'alles wat u plant nodig heeft' of 'essentiële voeding'.

Ik zie zo vaak dat mensen die een nieuw bakje kopen en een flesje Profito (edit: incomplete voeding) in de handen gedrukt krijgen met het verkooppverhaaltje: u plantjes hebben ook voeding nodig. Zodat ze naar verloop van tijd vanzelf weer terug in de winkel komen met het verhaal dat de plantjes het eigenlijk niet zo goed doen, om het volgende flesje voeding aangesmeerd te krijgen. En nieuwe plantjes natuurlijk. En misschien zelfs wel een testkitje

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved