En waarom is deze informatie relevant voor onze bakken?
We weten allemaal dat waterparameters belangrijk zijn voor onze bewoners, maar ze zijn net zo belangrijk voor onze planten.
Als we bijvoorbeeld een hardwater aquarium hebben met voornamelijk zachtwater planten, en je gebruikt geen extra koolstofbron, zien we vaak een groeiachterstand bij hen door het gebrek aan beschikbare CO2 die nodig is voor een gezonde assimilatie. Want je hebt net kunnen lezen dat veel van deze softwater planten het beschikbare bicarbonaat in een hardwater aquarium niet kunnen gebruiken. Als we een zachtwater aquarium hebben met voornamelijk hardwaterplanten, dan is koolstof geen beperking omdat alle planten het vermogen hebben om de natuurlijk aanwezige CO2 te gebruiken, maar deze planten kunnen nog steeds negatief worden beïnvloed door de lage concentratie van GH- factoren, dit zijn de calcium- en magnesiumionen die ze in grote hoeveelheden nodig hebben.
Deze voorbeelden benadrukken het belang van het testen van uw water en het doen van onderzoek voordat u planten aanschaft. We moeten ervoor zorgen dat we onze nieuwe planten in een omgevingklimaat plaatsen waarin ze zonder problemen kunnen groeien. Er moet dus gekeken worden naar de behoefte van de plant: licht en CO2 behoefte. En gelukkig staat dit vaak beschreven op een etiket.
Dus:
Bij iedere pH waarde hoort een bepaalde verhouding tussen HCO3 en CO2.
Zacht water verwijst naar een lagere pH, KH en GH en zal ook hogere concentraties CO2 hebben.
Hard water verwijst naar een hogere pH, GH en KH en zal lagere concentraties beschikbare CO2 hebben.
Zachtwater planten gebruiken CO2 voor koolstofassimilatie en hebben doorgaans niet de mogelijkheid om bicarbonaat te gebruiken, zelfs als het beschikbaar is. Hardwaterplanten geven de voorkeur aan CO2, mààr veel van hen hebben aangepaste strategieën om bicarbonaat effectief te gebruiken voor de koolstofassimilatie.