Het belang van gasuitwisseling bij het gebruik en afstellen van CO2.
Gasuitwisseling van zuurstof en CO2 vindt plaats op de grens tussen het water in het aquarium en de atmosfeer, waar de opgeloste gassen uit het water in het aquarium proberen evenwichtsniveaus te bereiken met de atmosfeer, en/of andersom. Dit noemen we 'equilibrium'.
Gasuitwisseling wordt beïnvloed door de hoeveelheid oppervlakte per volume.
Ondiepe bakken, zoals shallow bakken, hebben over het algemeen een betere gasuitwisseling dan hoge cubes. Hoe groter het wateroppervlak des te beter de gasuitwisseling is.
In grote bakken met veel bewoners kunnen diepere gebieden zuurstofarm zijn, terwijl de bovenste lagen beter van zuurstof worden voorzien. We kunnen dit veranderen door de uitstroming van het filter aan te passen, of zelfs kleine circulatiepompen te installeren die de oppervlaktelaag van het water mengen met de diepere lagen.
Zelfs bakken met normale afmetingen profiteren van een stromingspatroon dat oppervlaktewater uitwisselt met diepere lagen.
Laten we dit gegeven gaan combineren met de CO2 afstelling.
Stel je hebt een bak waarbij bijvoorbeeld de oppervlakte is afgesloten door een dikke kaamlaag. In dit scenario lost CO2 volledig op wanneer we het gaan injecteren, maar en kan er niets ontsnappen door de natuurlijke 'uitgassing'.
De CO2-niveaus zullen lineair toenemen, net zolang als we CO2 toevoegen, ongeacht of we een hoge of lage injectiesnelheid gebruiken. CO2 niveaus zullen dus altijd een bepaalde grens/ drempelwaarde bereiken die we nastreven. Hoe snel dit gebeurt, is slechts een kwestie van de injectiesnelheid van de CO2 toevoer.
Maar omdat de CO2 niet kan ontsnappen uit het water is de kans erg groot dat de CO2 gaan oplopen tot gevaarlijke waarden. Dat is niet alleen van toepassing op de bewoners van je bak zoals de vissen; ook planten gaan hinder ondervinden in hun fotosynthese als de grens van ongeveer 40ppm is bereikt.