Mijn persoonlijke mening
Maak gebruik van meerdere drop checker als je 100% overtuigt bent van de juiste stroming in je scape. Deze werken in ieder geval onafhankelijk van een eventuele pH-daling. Richt je op een '1 punts drop' als de lichten zijn aangegaan en dan ben je klaar. Heb je ook geen testkitjes meer nodig. Ga geen controle uitvoeren met de pH/KH tabel. Het komt vaak voor dat de waarden volgens deze tabel boven de 100ppm kunnen uitkomen. En houdt daarbij goed je bewoners in de gaten, net als de kleur van je dropchecker. Want boven de 35ppm krijgen je bewoners last van CO2 vergiftiging!
edit:
dit voorbeeld heeft als uitgangspunt 30ppm CO2 omdat dit 'makkelijk' te realiseren is mbv een pH pen. (als je CO2 injecteert en op het moment dat je pH 1 punt is gezakt heb je namelijk 30ppm CO2 in het water, ongeacht je KH). Dat wil niet zeggen dat 30ppm de standaard target CO2 is. Misschien wil je maar 15ppm, of 20ppm in je water. Dan kan je nog steeds een pH profiel maken met bovenstaande informatie als referentie. Alleen neem je ipv 1 punt bijvoorbeeld een daling van 0.6
Maar feitelijk heb je helemaal niet zoveel CO2 nodig en daarbij is de stabiliteit zelfs belangrijker!
De 30ppm word wel vaak gebruikt maar dat komt omdat dit het resultaat is van de pH drop. Maar nogmaals, die 30ppm is helemaal niet de 'allerbeste' hoeveelheid. De CO2 concentratie moet in verhouding staan met de vraag van de planten in je scape. Maar omdat het voor veel mensen moeilijk te realiseren is om de CO2 geheel door hun scape heen te krijgen (veelal het geval door veel deadspots, veroorzaakt door een complexe hardscape) zou een goede reden kunnen zijn om 30ppm na te streven om toch overal genoeg CO2 te krijgen.
Dus is het wel erg belangrijk dat je stroming goed op orde is! Ten eerste omdat het de voedingsstoffen en CO2 goed door het aquarium verdeeld. En ten tweede, en dat is belangrijker, omdat je zo de grenslaag of boundary layer op het blad verkleint.
Een "grenslaag" is het grensvlak tussen een vast oppervlak zoals een blad en de vloeistof die over dit oppervlak beweegt. Door de wrijving veroorzaakt door relatieve beweging van de twee wordt de vloeistofsnelheid op dit grensvlak tot praktisch nul gereduceerd, terwijl op korte afstand boven de laag de snelheid toeneemt tot de nominale waarde. Het is deze grenslaag, de Ludwig Prandtl-laag genoemd, die een significant effect heeft op de opname van voedingsstoffen, aangezien de voedingsstoffeneerst de laag moeten verzadigen voordat ze de cuticula passeren en doorgaan over het membraan van het bladoppervlak. Hoe dunner de Prandtl-laag, hoe sneller de opname.
De Prandtl-laag is een mechanisch obstakel dat moet worden overwonnen, dus elke toename van de stroming zelfs een kleine, heeft een aanzienlijk effect.
Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn , dat als je een scape hebt van 500 liter, dat je een filter moet gebruiken van 5000 liter per uur. Dat kan je natuurlijk ook verdelen over 2 aparte filters. Het voordeel daarvan is dat je hiermee ook 2 stuks CO2 aanvoerpunten kunt creëren. Maar ook het gebruik van een stromingspompje of wavemaker kan een goede oplossing zijn. In de praktijk wil dit dus zeggen dat met meer stroming de plant gemakkelijker de CO2 kan opnemen. Het is niet voor niets dat een High-Light scape een filtervolume heeft van minimaal 10x de bakinhoud... En, ook belangrijk; een High-Light heeft gemiddeld meer stroming nodig dan een low-Light.
Dus, kort en bondig samengevat:
A) Afstellen doe je door de pH IN je bak te meten voordat de CO2 aangaat en als het licht aangaat. In die tussenliggende periode (gemiddeld 2 uur) moet er 1 punt verschil in zitten. De pH moet 1 punt zijn gezakt
B) Een pH profiel gebruik je om te zien of de CO2 stabiel blijft gedurende de belichtingsperiode. De pH mag niet verder zakken dan die 1 punt. (1 punt is gemiddeld: minimaal 0.8 tot maximaal 1.4)
C) Een extra controle doe je met het kopje 24 uur te ontgassen en te kijken of er 1 punt verschil is in de pH
Tot slot:
"ontgast" water is eigenlijk een verkeerde benaming omdat het water in het kopje niet volledig ontgast is, maar in evenwicht is (equilibrium) met de atmosfeer wat ongeveer 2 tot 3 ppm CO2 is. Het verschil tussen 2 of 3 ppm CO2 is niet zo belangrijk, omdat je een half punt hogere pH kunt krijgen door het water te roeren dan het een nacht stil te laten staan.
Maar uitgaande van 3ppm CO2 in je ontgaste water, dan heb je een daling van 1,0pH nodig om van 3ppm naar 30ppm CO2 te gaan. Als u 2ppm CO2 in uw ontgaste water meet, heb je een daling van 1,0 pH nodig om op 20ppm te komen. In dit geval heb je een iets hogere drop nodig. Bijvoorbeeld een daling van 1.2