The Small Planted Tank

Vloeibare CO2?

Vloeibare CO2 is eigenlijk een misleidende tekst...  Eigenlijk zouden ze de naam moeten veranderen naar 'vloeibare koolstofbron'.

Vloeibare CO2 is niet hetzelfde als CO2 in gasvorm... Met de vloeibare vorm heb je te maken met glutaaraldehyde (C5-H8-O2). Dit moet eerst door de plant worden opgenomen en daarna moet het worden afgebroken om de benodigde koolstof te kunnen gebruiken.
Koolstof in gasvorm (CO2) is direct door de plant op te nemen en beschikbaar als voedingstoft. Daarom zal de plant er altijd voor kiezen om eerst de gasvorm te gebruiken (als deze aanwezig is) en daarna pas een koolstofverbinding wat word aangeboden in de vorm van glutaaraldehyde en de koolstofverbindingen die zijn gevormd door de natuurlijke ontbindingen van het organische materiaal in onze bakken.

Vloeibare CO2 toevoegen in een bak met snelgroeiende planten is in de meeste gevallen overbodig. Dit komt omdat de plant letterlijk en figuurlijk te snel groeit. De aangeboden koolstofwaarden vanuit glutaaraldehyde zijn daarvoor te weinig. Het word wel vaak gedaan in het kader van algenbestrijding en in sommige gevallen is het een standaard aanbevolen bemestingsstrategie van bepaalde merken plantenvoeding.

In een low-tech bak: bak met weinig licht en veel langzaam groeiende planten, daar werkt glutaraldehyde veel beter. Simpelweg omdat in een bak met weinig licht er minder vraag is naar extra koolstof en daarnaast het plantenbestand niet veeleisend is.
En nog even ter info: vloeibare CO2 is niet meetbaar met een dropchecker.
Wat doet vloeibare CO2? het technische verhaal:

Planten maken glucose door CO2 op te nemen en het aan elkaar te hechten tot langere koolstofketens. Eerst maken ze eenheden van 3 koolstofatomen lang (voor de meeste planten), dit gebeurt in de Calvin-cyclus. Vervolgens hechten ze die aan elkaar tot 6 koolstofeenheden: glucose (en andere suikers). Dit proces wordt gluconeogenese genoemd (fotosynthetische koolstofcyclus)

Deze gepolymeriseerd glutaaraldehyde is een 5-koolstofverbinding die een beetje lijkt op sommige tussenstadia in de gluconeogenese en die de plant kan gebruiken omdat het niet veel energie hoeft te verbruiken aan het samenvoegen van CO2-moleculen, maar in feite gratis een 5-koolstofeenheid krijgt aangeboden door het toevoegen van Glutaaraldehyde.
Glutaaraldehyde kan dus worden gezien als een vervangingsstof voor CO2 omdat het leidt tot hetzelfde product (glucose) als opgenomen CO2 en dus op dezelfde manier bouwstof en energie kan leveren als CO2.
Er is wel een maximale dosering aan deze vloeibare koolstofbronnen. Dit omdat hoger dan de aanbevolen concentraties schade kunnen gaan veroorzaken. Zowel aan planten en erger nog: aan je bewoners.

Dit zijn de normaal aanbevolen veilige doseringen van de 2 meest gebruikte merken:
Flourish Excel:
gebruik bij het eerste gebruik of na een grote waterverversing 5 ml voor elke 40 liter. Vervolgens dagelijks of om de dag 5ml per 200 liter.

Easy carbo:
1 ml per 50 liter per dag bij weinig beplanting tot 2 ml per dag bij veel beplanting

Deze maximale dosering geeft zo weinig koolstof aan de plant dat het verwaarloosbaar is en we door die lage concentratie nauwelijks verbeterde groei gaan waarnemen in high-light bakken. In low-light bakken kan het bijdragen tot efficientere groei omdat de plant nu minder koolstofeenheden hoeft te fabriceren om tot hetzelfde netto product (glucose) te komen.  Afhankelijk van het merk is het 6 tot 8 uur werkzaam.

Is het giftig?

Jazeker wel; het werkende middel in EasyCarbo is glutaaraldehyde is giftig, het word gebruikt als ontsmettingsmiddel en word bijvoorbeeld ook gebruikt bij het balsemen. Dus als je een kwart fles erin kiepert gaan al je bewoners dood en ook je planten!

Maar als jij een kilo suiker opeet werkt het ook als vergif. Je moet het wel in het juiste perspectief bekijken.

Ten 1e is de aanbevolen dosering te weinig om schade te veroorzaken. En ook op de lange termijn is er geen schade merkbaar. Ten 2e is de concentratie glutaaraldehyde slechts 2%. Afhankelijk van het merk is het 6 tot 8 uur werkzaam. Daarna is het volledig uitgewerkt, afgebroken en je vind er niets meer van terug in je bak. Zolang je de geadviseerde hoeveelheid gebruikt kan het absoluut geen kwaad. Voor vissen niet, garnalen niet en planten niet.

En glutaaraldehyde is trouwens een veel gebruikt ontsmettingsmiddel wat men gebruikt in ziekenhuizen.

bron: seachem

Algbestrijding?
Een ander bijkomend voordeel is dat deze vloeibare koolstofbronnen efficient zijn tegen algen. Zowel preventief om algen zoveel mogelijk te voorkomen en om direct de algen te bestrijden. Dat komt door de stof Glutaaraldehyde. Het is die NIET op de markt gebracht als anti algenmiddel. Dit is een gunstige bijkomstigheid van het produkt.

Je kunt bij algen een stootkuur geven met het middel.
Bij de waterwissel het water laten dalen tot onder die alg. Dan met een fijne borstel de alg insmeren met carbo. Neem een bakje met de maximaal 1.5 maal de aanbevolen hoeveelheid carbo voor je bak en doop daar de borstel in. Gebruik niet meer dan die 1.5 aanbevolen dosis wat van toepassing is van je bak! Vijf minuutjes wachten en dan pas de bak terug vullen met water.
Na een dag zal die alg verkleuren en afsterven. Werkt ook goed op stenen als je deze eruit kan halen insmeren, even 5 minuutjes wachten en terug erin. Niet afspoelen.  Als je 2x deze maximale dosis heb gegeven dan moet je stoppen met de kuur. Anders krijg je teveel carbo in het water. Wel oplettendheid geboden want sommige planten en mossoorten overleven zo'n kuur niet.
 
bron:JBL, Greenaqua, Seachem
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved