Een andere valkuil waar veel mensen in trappen is de aaname dat het spectrum van een lichtbron boven water dezelfde zou zijn als een spectrum onder water. Dat is simpelweg niet waar. Want het spectrum boven water is heel wat anders dan onderwater-lichtspectrum. Het spectrum word verstrooit als het word 'afgebogen' door watermoleculen. Dit is ook de voornaamste de reden dat wanneer licht door water reist, bepaalde kleuren licht selectief minder worden en/of uitdoven, terwijl andere kleuren juist worden doorgelaten, gevormd en zelfs opschuiven naar een ander absorptiespectrum.
Er worden vaak vergelijkingen gemaakt met productie en/of resultaten vanuit de Land- en Tuinbouw. Of er worden referentiekaders gebruikt vanuit onderzoek wat gedaan is in de Land- en Tuinbouw. Maar als je deze vergelijkingen gaat doorvoeren naar de onderwaterwereld kan je wel eens tot hele afwijkende resultaten komen. Want planten die onderwater leven hebben geheel andere behoeftes en omgevingscondities nodig dan landplanten. Dit is niet alleen van toepassing op belichting, maar zeker ook op plantbemesting!
Hier rechts een voorbeeld van een van vele soorten afbeeldingen die er in omloop zijn van planten waarbij tekorten worden getoond. Deze voorbeelden zijn vaak alleen van toepassing bij planten in hun bovenwatervorm, dus bij landplanten.
De afbeelding hiernaast is trouwens een tomatenplant die vaak als referentie word gebruikt in onze hobby. Daarmee is de kans erg groot dat er een verkeerde conclusie word getrokken bij het oplossen van plantproblemen.