Een hoge GH kan wel tekorten veroorzaken als je een minder goede of verkeerde chelatoren gebruikt. Met name Fe. En de KH is voornamelijk een PH-buffer, waardoor het voor PH moeilijker wordt om snel te veranderen en de reden dat ze de KH verlagen naar bv 5 is omdat ze dan in een grotere tolerantiebuffer hebben op het gebied van CO2 niveau.
Daarbij trekt ook CO2 zich niets aan van hoge KH. Het lost in hoog KH-water precies hetzelfde op als in water met een lage KH. Het duurt alleen langer voordat de carbonaten gebonden zijn en er vrije CO2 beschikbaar is voor de planten.
Dat een hoge KH verantwoordelijk is voor het 'verstopt' raken van de huidmondjes is ook niet correct: een onderwaterplant heeft geen huidmondjes... Bovenwater planten hebben huidmondjes die zijn afgesloten met een waslaag. Die huidmondjes hebben als primaire functie O2 en CO2 op te nemen en waterdamp los te laten. Planten in hun submersde vorm hebben geen huidmondjes maar maken gebruik van oppervlaktecellen om voeding op te nemen (hydropoten) Langzaamgroeiende planten (low-light) hebben veel minder hydropoten in het blad maar meer in de wortels. Snelgroeiende planten zoals rotala's hebben veel meer hydropoten in het blad en in de regel een kleiner wortelgestel.
Toxiciteit voor planten in het substraat zijn bijna nooit te wijten aan ophoping van micronutriënten of macronutriënten. Het is altijd te wijten aan ophoping van opgeloste organische koolstof als gevolg van afval, verrotte bladeren en niet opgegeten voedsel.
Er kan ook een DOC (Dissolved Organic Carbon) ophoping in het filter optreden als het filter niet regelmatig wordt schoongemaakt. DOC in het substraat wordt afgebroken door dezelfde bacteriën als in het filter want dezelfde stikstofcyclus treedt natuurlijk ook op in het substraat. Als het substraat met overmatige DOC-opbouw aanzienlijk wordt verstoord kan NH3 ontsnappen en algenbloei veroorzaken, vooral als de pH boven neutraal is. Daarom zijn de waterwissels ook zo belangrijk.
En de reden waarom NH3 een algenbloei kan veroorzaken is omdat ammoniak als een catalysator werkt omdat het de best verteerbare stikstofbron is voor alg (en planten).
Zoals eerder vermeld is een visuele methode een nauwkeurig en betrouwbaarder diagnostisch hulpmiddel maar heeft toch een groot nadeel. Elke plantensoort kan een iets andere verhouding nodig hebben in de concentratie van voedingsstoffen.
Met andere woorden, wat voor sommige soorten planten een tekort kan zijn, kan het zijn dat andere plantensoorten voldoende zijn (en vice versa);en wat nodig is voor bepaalde soorten planten voldoende is, het kan voor andere al giftig zijn.
Om deze diagnostische methode betrouwbaar te kunnen gebruiken, is het eigenlijk eerst noodzakelijk om experimenteel te bepalen (voor elke plantensoort in het bijzonder), of de aangeboden voedingconcentraties, te weinig, voldoende of zelfs schade kunnen veroorzaken.