De kans is groot dat de volgende dag er een aantal plantjes boven drijven. Misschien is op sommige plekken de soil een beetje weggespoeld. Allemaal kleine dingetjes die voor kunnen komen en je misschien een aantal keer moet aanpassen. De grootste nachtmerrie is dat het hout gaat drijven. Dit is eenvoudig op te lossen om deze tijdelijk te verzwaren met een steen. Zo ga je ongetwijfeld een aantal kleine 'reparaties en aanpassingen' uitvoeren.
Bijna alle scapers plaatsen tijdelijk (soms ookwel permanent) wat snelgroeiende planten in hun bak. Deze kunnen een onderdeel zijn van het beplantingsplan, of ze staan los in de bak of kunnen zelf gewoon los drijven. De voornaamste en belangrijkste reden is dat ze veel zuurstof procuceren! En niet omdat ze zogenaamd alle schadelijke stoffen uit je water filteren. Dat is een mythe die nog dateerd uit de vorige eeuw.
Je maakt gebruik van snelgroeiers om de belangrijkste reden: ze geven zuurstof af aan het water. En die zuurstof is essentieel voor de bacteriehuishouding in je bak. Dat ze ammonium (NH4) eruit filteren omdat dit schadelijk zou zijn is gedeeltelijk waar, maar niet de primaire reden.
Als ik een nieuwe bak opstart zet ik, als het licht uitgaat, mijn lily pipe iets omhoog zodat er een extra oppervlakte agitatie ontstaat en een actievere stroming aan de oppervlakte. Resultaat is een versnelde gasuitwisseling waardoor het zuurstofgehalte iets oploopt en het zuurstofrijke water aan de oppervlakte door de stroming goed door mijn bak word getransporteerd.
Reden is om in de nacht de bioload te voorzien van extra zuurstof. Door de toenemende microbiologische ontwikkeling in de opstart ontstaat er een grotere zuurstofvraag (BOD=biological oxygen demand) en planten in de opstartperiode produceren in de nacht te weinig zuurstof om daarin in te voorzien. Dat is de reden waarom er in de nachtelijke uren op zo'n manier aan de bak vaak extra zuurstof word voorzien. Als de bak redelijk stabiel gaat geraken en de plantmassa is een factor groter geworden word er in de regel weer mee gestopt.
Je gaat bemerken dat de de 1e 2 weken de planten er prima uit blijven zien en toch al een beetje groeien.
En dan begint de transformatie van emers naar submers... De plantjes worden lelijk, blaadjes worden licht van kleur, zelfs bruin om vervolgens van de stengel te vallen. Geen paniek: dat is normaal.
De plantjes die jij hebt geplant zijn opgekweekt boven water en moeten nu gaan overschakelen naar een leven onder water.
Daar hebben ze een ander structuur blad voor nodig. Daarom gaat de plant zijn 'bovenwaterblad' afstoten of omvormen zodat nieuwe blaadjes geschikt zijn voor hun functie onderwater.
Het kan ook zo zijn dat het 'oude' blad letterlijk en figuurlijk van vorm gaat veranderen om zich aan te passen aan het leven onder water.
Ook komt het soms voor dat gekochte plantjes al in hun onderwatervorm zijn. Deze moeten zich ook gaan aanpassen! Namelijk aan de waterwaarden die jij hanteerd. Als die planten uit een bak komen met heel andere waarden in voeding en CO2 is het niet vreemd dat ook deze planten de blaadjes gaan afstoten/ aanpassen.
En je gaat ook zien dat het nieuwe blad van die mooie rood gekleurde stengelplant groen is ipv rood...
Daar zijn veel aquarianen al van geschrokken :-) Ook dat is normaal. Rode planten krijg je niet zo maar. Daar moet je wel wat voor doen. Maar dat kun je ergens anders op deze site wel lezen.
En je gaat misschien last krijgen van alg...
Hoewel dit niet vanzelfsprekend is krijg je opstartalg. Sommigen blijven dit bespaard, maar de meeste gaan last krijgen hiervan. Allereerst na een paar weken bruine alg. Dit zijn de zgn. opstartalgen en deze gaan na verloop van tijd vanzelf wel weer weg. Je gaat wellicht ook last krijgen van draadalg, puntalg en in het ergste geval last krijgen van penseel-alg. Er bestaan genoeg manieren beschreven hoe je deze kunt verminderen en bestrijden.
Maar nogmaals; als je een goede soil gebruikt, de verplichte waterwissels doet, je houd je bak goed schoon en je hebt niet zoveel licht dan krijg je niet/nauwelijks te maken met opstartalgen!