Dit is een kleine verzameling bevindingen waarvan ik persoonlijk denk dat ze wellicht een toegevoegde waarde kunnen hebben.
We weten allemaal dat bakken kunnen worden onderverdeeld in bepaalde klasses: lowlight/ low energy - midlight/mid energy - highlight-high energy. En hoe hoger je in de 'energy' klasse zit des te vaker/ruimer is een waterwissel aan te bevelen. Veel low-energy bakken hebben feitelijk helemaal geen waterwissels nodig. Terwijl bij een high-energy een waterwissel een noodzakelijk kwaad is in kader van algpreventie.
Ik kwam laatst op een 'niet nader te benoemen'' website met hobby gerelateerde informatie. En daar werd ik niet vrolijk van.
Als men informatie gaat geven over waterwaarden en vervolgens een teststrip gaan promoten is wel heel amateuristisch. Trouwens zowieso een onbetrouwbare website met slechte informatie. Dit omdat de site helemaal doordrenkt is van een affiliatieprogramma. D.w.z. dat er elke keer doorgelinkt word naar een aquariumwinkel. Opzich niet erg, maar men gaat adviseren om allemaal verschillende chemische stoffen (pH-/pH+, KH- etc) te gebruiken om je waterwaarden te beïnvloeden is gewoon een heel slecht advies.
Net zoals plantenvoeding: als ze complete voeding aanbevelen en dat bestaat alleen uit sporenelementen dan kan bij veel beginnende aquarianen een teleurstelling niet uitblijven. Maar ja, dat is het nadeel van hobbyisten met gemiddelde aquariumkennis die extra inkomen willen genereren: het verspreiden van foutieve informatie, verkeerde informatie en halve waarheden.#criticmodeoff
Als je een goede aquasoil gebruik, de juiste belichting en de CO2 goed op orde hebt maakt het niets uit welk merk plantenvoeding je gebruikt. Masterline, ADA, Dennerle, Vimi, APT, AquaRebell, Tropica, Seachem. Ze voldoen allemaal prima.
Als aquascaper (en dus geen aquariaan) zijn er merken die men nauwelijks tot nooit gebruikt; Superfish, JBL, Aqualantis, Fluval, Sera, Colombo, Juwel, Tetra, Dupla en HS aqua. Deze merken zijn aquarium gerelateerd, en dat is toch een geheel andere wereld dan het aquascapen.
Bij de meeste algen moeten we ons altijd 2 dingen afvragen 'wat is het tekort' en 'wat is er te veel'. Pas dan doen we de juiste conclusies.
In de opstart periode, waar de plant het kwetsbaarst is, gaat de plant al haar energie steken in de transitie van bovenwater naar onderwater.
Daar heeft de plant energie voor nodig. Die energie krijgt de plant dmv assimileren, maar dat kan ie nog niet goed omdat het blad daar nog niet voor is aangepast. Dus die koolstof die de plant nodig heeft gaat ie halen uit de reserves intern de plant zelf. De plant gaat zichzelf als het ware 'opeten'. Deze fase is voor de plant het meest moeilijk.
Een beetje zelf respecterende aquascaper gebruikt natuurlijk geen achterwand in z'n bak. Dat zie je alleen bij aquarianen. Voor scapers is het not-done; het heeft een negatieve uitwerking op de dieptewerking en het is een algen magneet en lastig schoon te houden.
Als je een goede aquasoil gebruikt en je een lean-dose voeding toevoegt aan je bak dan is het vrij normaal dat je weinig in het water meet.
Een groot gedeelte van de voeding word ten 1e opgeslagen in de soil (CEC eigenschappen) Ten 2e word een groot gedeelte opgenomen door de planten. Een andere reden is dat er ook gebruik word gemaakt van een stikstofbron zoals urea of andere vorm van ammonium. Dat meet je niet als NO3 in het water. Het moet namelijk eerst worden afgebroken door bodemenzymen waardoor het word omgezet naar een vorm die planten kunnen opnemen. En die omzetting word gedaan in de bodem.
Suikers bevorderen de microbiële activiteit. d.w.z. groei van bacteriën en micro-organismen (protozoa) die het als voedsel gebruiken. Suiker/ glucose heeft geen direct effect op de groei en ontwikkeling van algen.
Nieuwe aquasoil zijn rijk aan voedingsstoffen en omdat we voeding aan het water toevoegen word daarmee de voedingsbodem telkens weer aangevuld met voedingssstoffen. Bij een lichte waterkolomdosering ga je wel eerder merken dat de boden 'uitgeput' raakt als het verbruik van planten groot is, en bij een rijke waterkolomdosering gaat een voedingsbodem erg lang mee. Dat is ook de regel dat je begint met een Lean dose en in de loop der tijd steeds meer opschuift naar een Rich dose bemesting als je veel licht gebruikt.
Algen zijn op zich zwak maar ze zijn heel veerkrachtig. Als 95% van de alg doodgaat zal de overgebleven 5% gewoon doorgaan met groeien en overnieuw gaan woekeren.
Algen horen trouwens niet in je bak, en algen horen ook niet tijdens de opstart tevoorschijn te komen!
Dat schijnt iedereen bijna als vanzelfsprekend te vinden, maar dat is het helemaal niet. Als je een aquascape maakt en goede aquasoil gebruikt, netjes opstart volgens de bekende manieren, niet teveel licht geeft, (gedeeltelijk) osmosewater gebruikt, de juiste bemesting gebruikt in relatie tot de aquasoil, goed onderhoud pleegt en tot slot de CO2 goed weet af te stellen dan krijg je géén opstartalg en géén algen in het algemeen. Punt.
Oké. Je gaat wellicht wat groene of bruine aanslag krijgen als je veel licht gebruikt. En die moeten dus ook elke week, tijdens je waterwissel en onderhoud gewoon weg gepoetst worden. En hoe meer je bak ingedraaid is (lees: je bacteriecultuur is gezond, sterk en veerkrachtig genoeg om kortdurende negatieve situaties op te kunnen vangen) des te minder deze gaan voorkomen.
Als de planten duidelijk zichtbaar assimileren zegt dit helemaal niets over de gezondheid van de plant.
Een bruissteentje geeft geen zuurstof aan het water en een bruissteentje verdrijft nauwelijks CO2 uit het water. Een skimmer wel, daarom moet je met het gebruik met 24/7 skimmer gemiddeld veel hoger in de CO2 waarden zitten om dit CO2 verlies te compenseren.
Een groene dropchecker betekend dat er een bepaalde hoeveelheid CO2 in het water aanwezig is.
Maar dat wil niet zeggen dat het genoeg is in relatie met de intensiteit van het lichtaanbod.
Voor een plant is een bodem die te compact is of dichtslibt niet echt een probleem; mits de plant gezond is. De plant transporteert namelijk tijdens de assimilatie zuurstof naar de wortels die daar in de rhizosfeer (dus de ruimte direct om de haarwortels) terecht komt. Dat doet de plant om de bacteriële omgeving bij de wortels gezond te houden. Die biocultuur die zich rondom de wortel bevinden heeft een zeer belangrijke functie. Dez aanwezige micro-organismen helpen namelijk de plant bij het omzetten van voedingsstoffen naar een opneembare vorm voor de plant. En dat zijn in hoofdzaak de aerobe biocultuur.
Zuurstof is daarbij cruciaal voor dissimilatie: organische stoffen worden afgebroken en hierbij komt energie vrij die vervolgens weer wordt gebruikt om assimilatieprocessen te laten verlopen. Zuurstof wat via de wortels word getransporteerd is daarom essentieel voor een gezonde plant. Kan de plant slecht assimileren dan word er ook geen zuurstofverzadigingspunt bereikt; gevolg is een slecht groeiende planten.
Dat is de reden waarom planten in een zandbodem zich slechter kunnen ontwikkelen dan planten in een bodem met een meer open structuur.