Deze cijfers vertellen ons dat als we de wekelijkse ppm toevoegen van elke voedingsstof, dan verstrekken we de maximale hoeveelheid voedingsstoffen die planten kunnen opnemen, zelfs bij de maximaal dosering licht.
Er is een probleem is dat we niet precies weten hoeveel minder voedingsstoffen we nodig hebben voor goede groei omdat we te maken hebben met verschillende soorten planten en verschillende soort lichtniveaus. Maar het goede nieuws is dat het niets uitmaakt...
Als de scape minder licht heeft dan het maximale betekent dat eenvoudigweg dat er een minder grote foutmarge is, en er is kleinere kans dat de planten meer consumeren dan we doseren.
Na een beetje ervaring en zorgvuldige controle zullen we in staat zijn om vast te stellen, als we zouden willen, met hoeveel we de dosering met 'lage' verlichting kunnen verlagen. Dit is waar het woordje "Estimative" belangrijk wordt...
Als we bijvoorbeeld die 20 ppm nitraat per week willen bereiken kunnen we aannemen dat de bak een opnamesnelheid heeft van 20 ppm / 7 dagen per week = 3 ppm per dag (min of meer).
We kunnen natuurlijk elke dag 3 ppm toevoegen, maar de ontwikkelaar van deze procedure heeft vastgesteld dat we het totaal van 20 ppm gewoon kunnen verdelen over 1 week. Dat wil zeggen 7 ppm drie keer per week - ma-wo-vr (vermoedelijk makkelijk te onthouden). De 3X dosering per week is tegenwoordig een standaard procedure, maar dit is niet een vereiste.
Hieronder een voorbeeld van de manier waarop de referentie 75 liter bak kan worden gedoseerd. De berekeningen zijn al gedaan om de ppm om te zetten naar grammen:
Zondag - 50% waterwissel dan [1 gram KNO3] + [0.5 gram KH2PO4] + [0.5 gram MgSO4]
Maandag - 0.5gram CSM+B (Sporenelementen, zoals boor, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink)
Dinsdag - [1 gram KNO3] + [0.5 gram KH2PO4] + [0.5gram MgSO4]
Woensdag - 0.5 gram CSM+B
Donderdag - [1 gram KNO3] + [0.5 gram KH2PO4] + [0.5 gram MgSO4]
Vrijdag - Rustdag
Zaterdag - Rustdag
Als je deze bemesting zou doseren in een bak met het maximale licht zou je een maximale opname hebben (3ppm). Dan zou de volgende dag de voedingstoffen nagenoeg 'op' zijn. Als je dan een dag niet zou doseren zou je echt met vuur spelen.
Maar aangezien er bijna niemand is die deze maximale lichtsterkte gebruikt heb je altijd een gezond overschot aan voedingstoffen in de bak.
Voor sommige mensen is dit reden tot ongerustheid en zijn bang voor een "Nutrient Build-up" of toxicity.
Maar, het maakt gewoon niets uit. Met de EI methode heb je daar geen last van omdat je elke week je waarden reset met een waterwissel. Die "Nutrient Build-up" komt alleen door de snelle verandering vanwege de bijproducten van vis en plantaardige metabolisme. Dode en rottende bladeren, eiwitten en enzymen ontlading, uitwerpselen, urine en afval. Ze ontleden zich allemaal in ammoniak in de bak. Het doel van waterwissels is om zoveel mogelijk van dit organische afval te verwijderen
Het bovengenoemde bemestingsvoorbeeld is voor een 75 liter. Is je bak half zo groot dan kunt u gebruik maken van de helft van de poeders. Is je bak 2x zo groot maakt u gebruik van 2x de hoeveelheid poeders.
Het is daarbij geen noodzaak om precies te zijn in de afwegingen. Het is ook niet noodzakelijk om te berekenen hoeveel water u werkelijke hebt (20 liter tank, maar slechts 15 liter water). Dat is de reden waarom dit "Estimated Index" heet. Zolang u meer doseert dan de maximaal mogelijke opname van de planten zullen ze niet verhongeren.
bron: barrreport, UKAPS