The Small Planted Tank

High-tech, Medium-tech en Low-tech

De uitdrukking High-tech, Medium-tech en Low-tech word gegeven aan de hand van de techniek die word gebruikt.

Heb je een scape met eenvoudige planten, met weinig licht, zonder CO2, waar je soms een beetje plantenvoeding aan toevoegt, misschien 1x per 3 maanden wat water ververst, dan heb je niet zoveel techniek nodig. Dan word er gesproken over een Low-tech. Een bak met veel licht, met dimbare intensiteit, een computergestuurd pH systeem, sterke groeisnelheden, misschien nog een geautomatiseerd doseer unit voor de vloeibare bemesting dan word er in de regel gesproken over een High-tech.
Als je mooi felgekleurde planten wil hebben zijn dat meestal ook de planten die veel licht vragen en daarbij dus ook hogere CO2 waarden nodig hebben. Dus dat betekend dat je meer techniek nodig hebt waardoor je automatisch in de categorie Medium en/of High tech gaat komen
Maar je hebt natuurlijk ook High-tech bakken met heel weinig licht. Die wel CO2 nodig hebben, maar heel weinig. Die wel waterwissels doen, maar geen 50% maar misschien 25% en niet elke week. Bakken waar je niet elke week moet snoeien, maar misschien eens in de 3 maanden. Dus verteld het plantenbestand (Easy-, Medium of Advanced plants) eigenlijk niets over de techniek die je gebruikt en kan je met 'easy plants' dus  ook in de High tech zitten. En... 'medium plants' kun ook prima groeien in een Low-tech scape. Ze groeien alleen niet zo hard en worden ook niet zo kleurrijk als normaal.
Je hebt natuurlijk ook mensen die een scape hebben met weinig eisende planten die helemaal niet zoveel techniek nodig hebben maar gewoon elektronica als hobby hebben. Die vinden het prachtig om zoveel mogelijk aspecten te automatiseren.
Toch zie je dit niet zoveel bij aquascaping maar juist meer bij aquariumhouders.
In de regel heeft een High Tech:
- plantenbestand van Medium tot Advanced
- CO2 toevoeging met gasflessen tot 35ppm
- Dagelijkse bemesting (EI of equivalent)
- Hoog licht: meer als 40 lumen per liter - vanaf 80 PAR tot max 250 PAR
- Gespecialiseerd substraat zoals een aquasoil.
- Veeleisende planten/ advanced;  planten met grote CO2 en licht behoefte
- Veel snoeien, herschikken van planten
- Veel schoonmaak (waterwissels, filterreiniging)
- Onstabiliteit komt vaker voor, dus gemiddeld gevoeliger voor alg

In de regel heeft een Medium tech:
- plantenbestand van Easy tot Medium
- CO2, met gasflessen, DIY en/of vloeibaar. Een lage dosering 10 tot 20ppm
- Dagelijkse bemesting (laag niveau EI of gelijkwaardig)
- Medium licht behoefte 25 tot 40 lumen per liter - van 40 tot 75 PAR
- Medium planten/ gemiddelde moeilijkheidsgraad
- Van eenvoudig grind, voedingsbodem tot aquasoil
- Soms snoeien, herschikken en verplaatsen van planten

In de regel heeft een Low tech:
- plantenbestand van Easy Plants
- CO2 komt uit de bak zelf: Decomposerende organische stoffen, ademhaling van vissen. Gehalte is gemiddeld 4 tot 10 ppm
- Meststoffen komen meestal uit visvoedsel, poep van vissen aangevuld met lichte dosering messtoffen en/of voedingtabletten.
- Vloeibare koolstofbron
- Laag/ weinig licht: tot 25 lumen per liter van 25 PAR tot 35 PAR
- Van eenvoudig grind tot gespecialiseerd substraat.
- Eenvoudig plantenbestand met veel traaggroeiers, varens en mossen met weinig licht en CO2 behoefte
- Vaak worden voedingstabletten gebruikt voor in de bodem
- Weinig snoeien, uitwisselen van nieuwe planten
- Niet veel schoonmaken (soms kleine waterwissels, filterreiniging indien nodig, aanslag op ruiten .e.d.)
- In de regel weinig last van alg

Algemene opmerkingen
Zowel bij High-tech als een Low-tech bak zijn hoge CEC-bodems een zeer goede keuze om aan de juiste voeding te komen voor de planten.
Want de beste manier om voeding aan te bieden aan de planten is in 1e instantie uit de bodem, dan pas via de waterkolom.
Als je een hoge CEC gebruikt hebben planten die hun voeding halen uit de bodem genoeg aanbod van voedingstoffen. En omdat de CEC bodem langzaam voedingstoffen aan het water afgeeft hebben planten die voeding opnemen via het blad veel minder toegevoegde voeding nodig via de waterkolom. Dus is een lichte dosering aan de waterkom voldoende.
Een voordeel hiervan dat de kans op alg stukken minder is. De bakken die opgebouwd zijn volgens het concept van ADA zijn hier een perfect voorbeeld van: een rijke bodem met een lichte waterkolom dosering.

De term Low-tech, Mid-tech en High-tech worden niet alleen gebruikt aan de gebruikte techniek, soms kan het ook worden gebruikt gebaseerd op het plantenbestand.
Eenvoudige soorten die je ook altijd aantreft in aquarium zoals Echinodorus, Bucephalandra, Lobelia, Cabomba, Crinum, Microsorum, Anubius, Cryptocoryne, Hygrophila, Vallisneria of die oerlelijke Nymphaea zijn ideale beginnersplanten, en soorten waar je weinig omkijk naar hebt en zijn dus ideaal voor een Low-tech en in de regel zijn deze bakken kwalitatief stabieler omdat de planten minder snel groeien. De grootste groep beschikbare planten in de verkoop groeien prima in de klasse Low-Tech.

Je kunt bijna alle soorten planten laten groeien in de Medium-tech. Dat verbaasd veel mensen omdat men denkt altijd veel licht nodig te hebben voor goede gezonde groei. Maar het tegenovergestelde is feitelijk waar. Met medium licht, en met medium planten in een Medium-Tech kan je alles laten groeien wat je wilt.

Het aanbod van echte High-Light/ Advanced planten is dan ook niet zo groot als men denkt.
Veeleisende soorten als Glossostigma, Hemianthus, en de sommigen mooi gekleurde Rotala soorten krijg je alleen op z'n mooist met veel licht, veel CO2 en aangepaste voeding. En dat zijn in de regel ook de eigenschappen van een High-tech. Als je veel licht gebruikt (>80 PAR) ontkom je niet aan hoge CO2 waarden waardoor een CO2 installatie een must is. En dan val je met de benodigde techniek automatisch meestal in de High-tech.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved