Het Licht Compensatie Punt - LCP
De uitspraak dat sommige planten per definitie een hoge verlichting nodig hebben berust op een misvatting. Iedereen weet dat planten fotosynthese uitvoeren, maar het lijkt erop dat maar heel weinig mensen een idee hebben hoe het werkt. De meesten denken dat het zoiets gaat;
Licht ==> Groei
Het is echter niet zo direct als dat eenvoudige schema. Het lijkt meer op:
1) Licht ==> Voedselproductie
2) Voedselproductie ==> Voedselconsumptie
3) Voedselconsumptie ==> Groei
Ik heb het opgesplitst in 3 afzonderlijke punten omdat het allemaal zeer verschillende processen zijn en ze moeten echt onafhankelijk worden bestudeerd om het allemaal te begrijpen.
Als je er heel goed over nadenkt, zul je zien dat fotosynthese eigenlijk alleen maar om punt 1 gaat:
1). Planten maken hun eigen voedsel. dus planten worden "Autotroof" genoemd, wat letterlijk betekent, zichzelf voeden.
Punt 1 ziet er chemisch in het algemeen als volgt uit: CO2 + water + energie-input ==> Suiker + zuurstof
Die "energie-input" is dus het licht. De vergelijking is fijn afgestemd, zodat voor een bepaalde hoeveelheid energie-invoer, de plant een bepaalde hoeveelheid CO2 en water moet verzamelen om een evenredige hoeveelheid suiker en zuurstof te produceren. Slechts een percentage van de cellen in de plant is in staat om dit proces uit te voeren. Deze cellen worden de Chloroplast-cellen genoemd.
Op hetzelfde moment dat de chemie van punt 1 wordt uitgevoerd, wordt ook de chemie van punt 2 uitgevoerd.
Chemisch gezien ziet het er als volgt uit, in het algemeen gesproken:
2) Suiker + zuurstof ==> Water + CO2 + Energie-output
Punt 2 wordt aerobe ademhaling genoemd. De chemische "energie-output" is wat wordt gebruikt om punt 3 van energie te voorzien, maar dat is veels te chemisch ingewikkeld, dus laten we dat voorlopig hierbij.
Het probleem is het volgende;
terwijl slechts een percentage van de plantencellen punt 1 kan uitvoeren, en terwijl deze speciale chloroplastcellen die functie slechts 8 uur per dag kan uitvoeren, moet elke afzonderlijke cel in de plant ademhalen, anders sterft de cel. Ook vindt deze ademhaling 24/7 plaats. Er is geen rustperiode voor de ademhaling.
Nogmaals, als je goed kijkt naar de twee punten, zul je je realiseren dat tijdens de fotoperiode, een deel van de plant zuurstof produceert terwijl de andere delen van de plant zuurstof verbruiken. Het ene deel verbruikt CO2, terwijl de andere delen CO2 uitscheiden. Dit heeft alleen zin als je nadenkt over die 3 punten en dus de organisatie van de plant, d.w.z. de taakverdeling en de onafhankelijkheid van deze twee processen.