Een beter spectrumprofiel: waarom rode en blauwe delen van het spectrum belangrijk zijn bij beplante aquariumverlichting.
Visuele impact op gekleurde planten.
De meeste witte lampen (lampen/leds) hebben standaard te weinig rood/blauw. Hierdoor zien bakken, planten en vissen er dof en kleurloos uit. Gekleurde planten spreken veel meer als er sterker rood/blauw licht is. Er moet echter ook voldoende groen/oranje/geel spectrum aanwezig zijn om een evenwichtige visuele output te geven.
Kleurpigmentatie bij bepaalde planten.
Terwijl alle golflengten van licht tussen 400nm en >700nm bijdragen aan fotosynthese, stimuleert sterker rood/blauw de pigmentatie in de meeste planten. Dit betekent dat veel rode planten roder worden als ze worden blootgesteld aan een sterk rood/blauw spectrum. Veel mensen denken dat een goede pigmentatie in gekleurde planten alleen wordt bereikt door het blootstellen aan hoge verlichting - terwijl de dosering van een bepaald target in voedingsstoffen eigenlijk een net zo belangrijke rol speelt.
Waar u op kunt letten in de keuze van de kelvin van een beplante bak:
Voor T5-verlichting
Advies is om minimaal 50% van de buizen in een T5-array te vervangen door roze/rode gro-tubes. (wat betekent 2/4 van een T5-array met 4 buizen). Geen witte buizen! Sommige T5 gebruikers gebruiken bijna helemaal geen witte buizen en concentreert zich op een mix van roze/paarse buizen met een gele buis voor balans. Verrassend genoeg is er, vanwege de gevoeligheid van het menselijk oog voor groen, maar een klein beetje nodig om de sterke rood/blauwe tinten tegen te gaan.
Voor LED-verlichting
RGB (rood, groen, blauw) LED-armaturen die een mix van rode, blauwe en groene diodes (en minder gewone witte LED's) gebruiken, hebben hoge pieken in rode, blauwe en groene golflengten. Dit soort armaturen presteren veel beter dan LED-armaturen die gewoon witte LED-diodes gebruiken. De weinige commerciële LED's die dit heel goed doen, zijn onder andere de Chihiros-serie, ADA solar RGB, Twinstar-S, Ledstar en de WEEK Aqua-serie. Deze hebben allemaal grote RGB-spectrumpieken met hun rode, groene, blauwe diodes maar met grote spectrumhiaten ertussen. Dit spectrumprofiel geeft een zeer hoge verzadiging voor rode, blauwe en groene tinten, waardoor rode planten echt opvallen in de bak. Dit is veel duidelijker 'life' te zien dan als in video's / foto's.
Dus de vissen en planten zien er gewoon mooiere uit met gebalanceerde verhouding rood, groen en blauw. Toch maakt de kleurtemperatuur, wat betreft plantengroei, weinig uit. Of je nu 3600 kelvin gebruikt of 12.000 kelvin; het zal de plant een zorg zijn. Dus de keuze voor een bepaalde kelvinwaarde is persoonlijk, je bepaald deze waarde aan hetgeen jij mooi vind.