Hoe feller en intenser het licht hoe beter? Nou, dat is geenszins het geval. En waarom?
Meer licht is meer meer vraag naar voedingstoffen = een snellere assimilatie = meer ruimte voor onbalans en problemen in de bak = meer kans op plantproblemen = verhoogde kans op algen.
Planten zullen bij voldoende licht – ongeacht het spectrum- altijd groeien.
Doordat planten in staat zijn om zich aan te passen aan het aangeboden spectrum, is spectrum-keuze ondergeschikt aan de belangrijkheid van lichtintensiteit. Een lamp kan een nog zo ideaal spectrum bezitten, bij een te lage lichtintensiteit blijft de plant slecht groeien. Omgekeerd geldt dit ook: een lichtbron met een ‘verkeerd’ spectrum kan bij hoge lichtintensiteit toch prima resultaten geven.
Er bestaat geen ideaal vastgesteld spectrum voor onze onderwaterplanten. Dit komt omdat we te maken hebben met chromatische adaptatie van de plant. Planten, en dan met name lowlight planten, zijn goed in staat om zich aan te passen aan een wisselend spectrum.
Er word altijd rond de 4500K als beste genoemd. Dennerle en Tropica adviseren 6500K en in Azie gaan ze allemaal richting de 10.000K. En in de praktijk blijkt dat je bij elke kelvin mooie planten kan laten groeien.
De verwarring bestaat omdat mensen het verschil niet weten tussen een absorbtiecentrum en een aktiespectrum. Met een absorbtiecentrum bedoelen we de kleur die wij ervaren; hoe wij die zien. Dit gaat gepaard met kelvin. Als we naar een RGB kijken zie we het merendeel normale witte LED's, een aantal rode LED's, een aantal groene en een aantal blauwe.
Die rood, groen en blauw leds zijn primair niet aanwezig om die kleuren in het spectrum aan te vullen. Nee, het volledige spectrum bevind zich al in die witte LED's. Maar alleen die witte LED's geeft een koele koude kleur of een tint waarbij de planten en/of vissen niet tot hun recht komen. Dit komt omdat het vermogen van deze LED's zo hoog mogelijk is om zo'n hoog mogelijk rendement eruit te krijgen. Om de kleur te 'verzachten' worden er de RGB bij geplaatst.
Let wel: ik heb het hier over de opkweek en gezond houden van de planten in onze bakken. Om rode planten extra rood te laten groeien is dat toch een ander verhaal. Om knalrode planten te verkrijgen is o.a. een verhoogd aandeel in (ver)rood (700 nm) een grote bepalende factor.
Conclusie:
de Kelvin is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit; het is het aangeboden spectrum wat verantwoordelijk is of je mooie gezonde planten krijgt of niet. En of je nu 3600K gebruikt, 4200K of 12.000K: het maakt voor de plant helemaal niets uit. Bij de juist aangeboden omstandigheden groeien ze toch wel (met een goed aanbod van voeding en CO2) Kelvin is alleen verantwoordelijk of je de kleurtint aangenaam vind om naar te kijken of hoe kleurrijk je planten en vissen er uit komen te zien.
RGB, en dan met name de rode LED's, kunnen een extra stimulans geven in het spectrale bereik die een hogere activatie bij de fotosynthetische reactie van de plant teweeg brengt. Zeker nu de RGB steeds meer vermogen krijgt. Een goed voorbeeld zijn de huidige LED's van Twinstar, WeekAqua, Ista, Up-Aqua, Modian, LedStar, Netlea en Chihiros.