Dus, een belichting met overcapaciteit die je kunt laten branden op 75% is ideaal. Zeker als je LED verlichting aanschaft. Het is per definitie geen goed idee om LEDs continue op hun volle vermogen te laten draaien. Dit geeft onnodig veel warmte die afgevoerd moet worden, en de levensduur is veel korter.
Goed, we zijn al een stukje meer op weg naar goede verlichting boven je scape. Dan krijg je de volgende vraag: wat is het vermogen dat ik nodig heb?
Zoals je misschien al gelezen hebt zijn er een aantal dingen die je moet vergeten. Allereerst is dat het aantal Watt wat je nodig hebt. En zeker die achterhaalde regel 'Watt per Liter'. Een Watt zegt iets over het vermogen wat een lamp uit het energienet trekt en niets over de intensiteit, kwaliteit of effectiviteit van het licht.
Een 20Watt spaarlamp geeft namelijk heel ander licht als 20Watt gloeilamp. Een LED verlichting van 20Watt geeft heel ander soort licht als een TL verlichting van 20Watt. De regel van Watt per liter is een ouderwetse regel die vroeger goed werkte omdat toen alle belichting bestond uit dezelfde soort TL verlichting.
Je moet dus de PAR waarde van de belichting weten, maar dat is helaas niet zo gemakkelijk. Je gaat het ook nooit terug vinden op de doos van je belichting omdat het aantal PAR word beïnvloed door veel factoren. Bijvoorbeeld de afstand tot aan de plant, de reflectie van het aquariumglas en zelfs de reflectie van het water zelf. Daarbij is een PAR meter een erg duur apparaat van honderden euro's. Daarom is de gemiddelde amateur aquascaper aangewezen op de maat-eenheid lumen.