De uitdaging van de Iwagumi aquascape
Zoals je al hebt kunnen opmerken; Iwagumi kunnen mooi en bedrieglijk eenvoudig zijn. Wat leidt dat veel beginners het gaan proberen omdat ze denken dat het een gemakkelijke manier van aquascapen is. Het is echter de aller-moeilijkste stijl van aquascapen.
De reden is dat de plantkeuze beperkt is en dat het gebruik van tapijtplanten in het algemeen betekent dat de plantenmassa na de initiële opzet
niet voldoende is om het aquarium in balans te houden. Daardoor zijn algen vaak een probleem in de vroege stadia van een iwagumi, de fijne balans tussen licht, CO2 en voedingsstoffen is van het grootste belang en goede stroming is essentieel.
Het onderhoud van het aquarium is in dit type scapes doorgaans veeleisender, omdat de beperkte plantmassa niet alleen voorwaarden creëert voor de ontwikkeling van algen, maar ook dat organische ophopingen in toom moeten worden gehouden.
Dagelijkse waterverversing wordt voorgesteld tijdens de eerste twee weken van de lay-out, bemesting moet niet worden gebruikt in de eerste fase van de opstelling, of moet nauwelijks worden gebruikt en wordt alleen verhoogd in functie van de toename van de plantmassa in de scape. Een goed niveau van co2 moet worden gehandhaafd en licht moet worden teruggebracht tot niet meer dan zes uur in de vroege stadia van de opzet. De lichtintensiteit moet ook zo mogelijk worden gecontroleerd om algenuitbraken in een vroeg stadium te voorkomen.
Naarmate de tijd verstrijkt, is regelmatig snoeien en onderhoud van het tapijt nodig om het gezond en compact te houden en om ontworteling te voorkomen. Voor degenen met geduld en zonder haast is een 'dry start' een goede manier om de problemen van de vroege stadia van de scape te omzeilen. Door het submersed kweken van de tapijtplantjes kunnen veel van de hierboven genoemde problemen worden vermeden.
De meest gebruikte strategie:
• zoek zorgvuldig de stenen uit. Selecteer de mooiste in vorm en grootte. Zorg dat de mooiste kant van de steen naar voor is gericht.
• vermijd in je ontwerp symmetrie. Symmetrie komt niet voor in de natuur en probeer de regel van 'derden' te gebruiken. Gebruik ook altijd een oneven aantal (zichtbare) stenen.
• neem de tijd voor de opbouw. De layout van de stenen moet goed zijn. Daarom is het verstandig om veel te oefenen in een scapebox en als je eenmaal een mooi ontwerp hebt gemaakt laat het dan een paar dagen met rust. Als je er dan weer naar kijkt en het is nog steeds naar je zin dan is het vaak wel goed.
• Een rotsformatie die allemaal enigszins in dezelfde richting zijn gekanteld, kan het gevoel van harmonie versterken.
• Stenen in tegenovergestelde richtingen kunnen resulteren in een sterke lay-out, maar deze techniek mag niet te veel worden gebruikt anders gaat de impact ervan verloren.
• Rotsen moeten enigszins worden gekanteld wanneer ze in de lay-out worden geplaatst
• Gebruik bij het 'proefscapen' zand of grind. Pas als de layout definitief is de scape opbouwen in aquasoil.
• Omdat de stenen primair zijn moeten de planten dus een ondergeschikte rol hebben. Vandaar ook dat er in de regel slechts 1 soort plant/ bodembedekker word gebruikt. Gebruik in ieder geval nooit meer dan 3 soorten.
• Hemianthus callitrichoides Cuba, Glossostigma elatinoides, Micranthemum Monte Carlo, Eleocharis Mini, Stauregene repens zijn de meest gebruikte planten. Dit is mede afhankelijk van de afmetingen van je rotsen: hoe kleiner de rots - hoe kleiner de bladvorm van de plant.
• Een drystart is de meest gebruikte manier om te starten. Op de 2e plaats een 'plantles start' en als laatste manier de reguliere opstart
• Bij afvullen beginnen met een belichtingstijd van 6 uur en hoge CO2 levels. Max belichting is 8 uur
• Bemesting is in de 1e maand alleen lichte dosering Kalium, daarna een lean dose bemesting zoals bv 1/4 EI.
• Het liefs 2x per week een waterwissel van 25% of anders 1x50%
• In de periode dat de belichting nog niet op de gewenste sterkte is (%) een bos met zuurstofplanten in de scape laten drijven
• Tot slot veel onderhoud: vaak schoonmaken van de ramen, rotsen en vuilophoping op de bodem wegzuigen.