Tijdsduur van de belichting.
Er word vaak verteld dat de plant in de tropen gemiddeld slechts 4 a 5 uur 100% licht per dag krijgt omdat ze snel in de schaduw van andere planten komen te staan. Dat is geheel correct, maar heeft niets te doen met de planten die wij in onze bakjes gebruiken.
De planten in hun natuurlijke habitat krijgt idd veel minder licht per dag. Maar de planten die wij gebruiken komen voor 99% uit kwekerijen (zowel nationaal als internationaal) en zijn al zodanig doorgekweekt dat ze goed bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan (veel) licht. Ook de import planten (rotala, bucces) zijn de 'natural binding' met de natuur verloren. Ze worden nml. opgekweekt in grote kwekerijen waar ze zoveel mogelijk licht krijgen om het productieproces te versnellen.
Dus de opmerking dat de plant in de tropen veel minder lichtsduur heeft (maar wel met hogere intensiteit) is niet meer relevant voor onze scapes omdat de genetische dominantie, van in dit geval een plant, snel word afgebroken als de omgevingsvariabelen blijvend veranderen.
De belichting intensiteit is pas goed als de planten (hoeft niet altijd zichtbaar te zijn) kunnen assimileren en het minimale tijdbestek voor fotsynthese is vastgesteld op 8 uur. Dit bij goed draaiende en gerijpte bakken. Uiteraard is dit per plant verschillend, maar het is de meest gebruikte richtlijn. De eerste 3 maanden na de inrichting en/of opstarten van de scape de belichting houden op 6 uur en elke week met een kwartier opvoeren. Dit doe je niet om de plant te laten wennen aan je belichting; het heeft alles te maken met algpreventie.
De maximale belichtingstijd is ook per plantensoort afhankelijk. Die is bij langzaam groeiende soorten langer als bij snelgroeiende. Bladeren gaan zich langzaam sluiten als de plant genoeg licht en/of CO2 heeft gehad gedurende de dag.
Voor een low-tech heb je in de regel een gemiddelde belichtingstijd van 10 tot 12 uur. Een high tech heeft een gemiddelde belichtingstijd van 8 tot 10 uur. (in de zomer is de belichtingstijd korter dan in de winter)
Als je wilt dat je planten snel groeien moet je veel licht en veel voeding geven. Maar dit brengt ook veel werk met zich mee. Veel verzorging, snoeien en onderhoud. Daarbij worden planten letterlijk en figuurlijk moe van het snelle groeien. Daar zijn planten fysiologisch gewoon niet op gebouwd om kunstmatig die groeisnelheden aan te kunnen. Je moet gematigd zijn met alles.
Daarmee bereik je de mooiste resultaten en krijg je de allermooiste planten.
Bij teveel licht krijgen de planten een impuls om sneller te gaan groeien. Omdat ze sneller gaan groeien hebben ze meer voeding en CO2 nodig. Als dit niet beschikbaar is krijgt de plant groeiproblemen zoals verkleurde bladeren, misvormde bladeren en zelfs afstervende bladeren. Afstervende bladeren zorgen voor veel organisch afval in het water, en dit kan weer alg in de hand werken.
Het is verstandig om de belichting aan te passen aan het plantenbestand. Als je weinig licht op stengelplanten zoals Rotala's zet krijg je geen mooi gekleurde planten. Als je veel licht op langzaam groeiende planten zet krijg je niet alleen lelijke planten, je krijgt ook last van alg. En dat is een vaak voorkomende fout.
Weinig licht op snelgroeiers is goed mogelijk maar veel licht op langzaam groeiende planten is vragen om problemen!