99% van alle planten die wij gebruiken gewoon boven water geteeld op de kwekerij.
Die plantjes staan met hun wortels in steenwol of kunnen zelfs gewoon in de (pot)grond staan. Plantjes in steenwol staan altijd in een tray (kunststof) en plantjes in de potgrond staan in de regel in een tempex (piepschuim) bak. Dan heb je ook nog plantjes die staan op een gelbase en komen uit een laboratorium. Dit zijn de In-Vitro plantjes. Alle drie hebben ze met elkaar gemeen dat ze boven water worden gekweekt.
Er zijn natuurlijk ook soorten die onderwater worden gekweekt. Maar deze zijn sterk in de minderheid. Daarbij worden veel submersde planten geïmporteerd worden vanuit het buitenland. Vooral Rotala soorten.
Echte waterplanten zijn er niet zoveel. Zo'n kleine 20 soorten (exclusief variaties) zijn er maar beschikbaar voor onze bakken.
Op sommige kwekerijen waar ikzelf vaak kom zijn er zo'n 250 soorten aquariumplanten beschikbaar. En dan heb ik het uitgebreide sortiment rotala soorten en de mossen nog niet eens meegerekend. Op die kwekerij nemen planten allemaal hun voeding op via het water (wortelbemesting). Het komt niet vaak voor dat plantjes hun voeding krijgen aangeboden via besproeiing (bladbemesting).
Ze staan in zeer gunstige omstandigheden wat betreft voeding, temperatuur en licht. Dus de kwaliteit die bij de kweker vandaan komt in in de regel zeer goed.
Als de plant is volgroeit word deze bijna altijd verkocht in haar bovenwatervorm om vervolgens bij de aquariumwinkel onder water te worden gezet, of op bestelling thuis bij de consument afgeleverd. Een klein gedeelte van de planten worden in de kwekerij individueel in een stevige transparante kunststof zakjes verpakt, gevuld met voedingsrijk water, en te koop aangeboden. Deze 'blisterverpakking' is een 'ademende' kunststof verpakking die, bij een verkooppunt, netjes aan een rekje kan worden opgehangen.
Er bestaan zelf koelvitrines waar de plant in hun 'onderwatervorm' verpakt zit een een kunststof verpakking, en die letterlijk en figuurlijk in een koeling hangen.
Momenteel zie je ook planten die zijn opgekweekt in een kokos potje. Het voordeel is (kan zijn) dat je het gehele potje in de bodem kan plaatsen. Bij planten die in de steen- of glaswol staan mag dit eerst worden verwijderd.
Je kunt trouwens gerust wat steenwol aan de wortels van de plant laten zitten, dat kan zelfs voor een betere verankering in de bodem zorgen. Alle verhalen die je leest over dat dit slecht zou zijn voor de ontwikkeling van de plant en dat het zou gaan rotten zijn berust allemaal op een misverstand. het kan wel een probleem opleveren voor vissen omdat deze kleine stukjes steenwol kunnen aanzien voor voedsel.