The Small Planted Tank

Aquariumplanten: algemene informatie

Ze zeggen vaak 'kleren maken de man'. Zo is het ook met planten in een scape. Je kunt een geweldig mooie hardscape hebben; als je de verkeerde planten kiest, of de verkeerde combinatie in vorm, kleur, groeisnelheid of grootte, dan is de gehele aquascape mislukt. Daarom is het verstandig om je goed in te lezen wat betreft het opkweken van planten. Je moet weten hoe je ze opkweekt, gezond houdt, op kleur krijgt en wat de natuurlijke eigenschappen zijn.

95% van alle beschikbare aquariumplanten zijn moerasplanten (Helofyten) Moerasplanten hebben zich aangepast aan zowel een droge periode als een periode van gedeeltelijke of volledige onderdompeling. Ze zijn morfologisch waardoor ze submersed en emersed kunnen overleven.
Moerasplanten verkrijgen hun voedingsstoffen zowel via de bladeren als de wortels.
Echte waterplanten (Hydrofyten) kunnen alleen submersed overleven en missen het vermogen om te transformeren naar een bovenwatervorm.  Voeding kan alleen worden opgenomen via het blad en wortels dienen alleen voor verankering. Een klein gedeelte van de waterplanten hebben  drijvende bladeren waarmee ze zich kunnen aanpassen aan verschillende waterstanden. Anders soorten drijven weer net onder of net boven het wateroppervlak

Aquarium planten kan je op verschillende manieren indelen zoals de oorsprong (Azië, Afrika, Amerika enz), groeivorm (mossen, stengelplanten, rosetplanten, drijfplanten enz), kleur, bladvorm enz. Maar de meeste gebruikte indeling is aan de hand van de plaats die ze innemen in de scape. Zo maak je een indeling in voorgrondbeplanting, middenbeplanting en achtergrondbeplanting. Dit is, zoals jezelf wel kan bedenken, een richtlijn met betrekking tot de lengte van de plant. Maar we zijn er nog niet.
Ook kun je de planten indelen naar de moeilijkheidsgraad. Je hebt planten die groeien onder speciale omstandigheden zoals veel licht, veel CO2 en een lage pH. Andere planten die kun je, bij wijze van spreken, in een bak met rioolwater laten groeien. Zo maken we een onderscheid in makkelijke, gemiddelde en moeilijke planten.

Kwekerijen:
Aquariumplanten worden voor het grootste gedeelte boven water opgekweekt (emersed) in vaak professionele kwekerijen. Ook hier in Nederland, zijn er een aantal professionele kwekerijen die deze planten opkweken. Een klein gedeelte daarvan hebben zich ook toegelegd op In-Vitro. Dit zijn plantjes die in een steriele omgeving op een bodem van gel worden opgekweekt. Deze laboratoriumplantjes zijn altijd vrij van alg, ziekten, ongedierte en altijd van superieure kwaliteit.

Tegenwoordig worden er steeds meer Invitro geproduceerd in een vloeibaar medium. Vloeibare media hebben enige voorsprong op gelmedia. Eén daarvan is dat echte waterplanten (ex. Blyxa japonica) op deze manier kunnen worden geproduceerd. Een andere is, dat bij het verschepen van planten, ervoor zorgt dat ze in betere staat aankomen bij de consument.
Planten zijn niet volledig in hun volledige submerse vorm. Ze zijn heel dicht bij de submersde vorm en dit maakt de overgang gemakkelijker. Het vloeibare medium is ook veel gemakkelijker om van de planten af te wassen. Helaas zullen niet alle plantensoorten worden gebruikt in de vloeibare media, daarom worden er een paar op gelmedia gekweekt. Cryptocorynes en mossen blijven gekweekt op gel media. Deze zijn nog steeds het gemakkelijkste in overschakeling naar een  volledig submerse vorm.

Een heel klein gedeelte van de aquariumplanten die wij gebruiken word geïmporteerd uit tropische gebieden. Zo hebben de meeste professionele plantenkwekerijen externe bedrijfjes in Azië waar men gespecialiseerd is in verschillende exotische planten zoals mossen, buches en rotala's..


Een opkweekgedeelte bij ADA in Japan
Twee bekende In-Vitro leveranciers: Tropica en Dennerle
Een bosje, een potje of een bakje.

Een normale huiskamerplant die uit een kwekerij komt staat met de wortels verankert in een pot met aarde.
Dat is natuurlijk met een aquariumplant niet het geval. Afhankelijk van het soort plant kan deze elk op verschillende manieren worden aangeleverd.
Een bosje aquariumplanten wordt bij elkaar gehouden door een looden- of door een keramische ring, of door een elastiekje of de stengeltjes zijn in een stukje 'steenwol' gestoken, wat weer in een mandje bij elkaar word gehouden. Mossen worden vaak op een plaatje metaal gebonden (mesh) of word een plukje geleverd in een bakje. Voordat de planten de bodem ingaan moeten al deze groei hulpmiddelen worden verwijdert.

Zo kan een binnengekomen bestelling plantjes er uit zien: in-vitro, in potjes of in bosjes. Deze plantjes moeten iets voorbereid worden voordat ze de scape ingaan. Sommige mensen plaatsen de planten in quarantaine omdat ze misschien kostbare vissen of garnalen in hun bak hebben. Sommige kwekerijen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van soorten vergif tegen slakken e.d. Hoewel dit erg zeldzaam is willen sommige mensen toch geen risico lopen.

Maar bestrijdingsmiddelen worden trouwens nauwelijks tot niet gebruikt, en zeker niet in Europese kwekerijen. Bestrijdingsmiddelen moeten worden toegelaten door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) en de regels voor gebruik zijn zeer streng. Het is nog strenger bij producten die direct/indirect worden gebruikt worden gebruikt bij consumenten gebruik.
Daarbij moeten tegenwoordig bestrijdingsmiddelen geschikt zijn volgens de EEG Verordening 834/2007.
Voldoet het middel niet aan deze criteria dan is het verboden te gebruiken.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32007R0834&from=NL

Daarbij weten weinig mensen dat bv Cabomba (de meest verkochte aquariumplant) giftig is voor garnalen als ze word gesnoeid en/of beschadigingen oplopen (geknakt blad of wortelbreuk) tijdens beplanten/ verplaatsen. Net zoals het rizoom van een anubias en cryptocorine.
Als er een plant gesnoeid of beschadigd word, komen er bepaalde stoffen vrij.
Het meerendeel van die stoffen zullen zich langzaam gaan ontbinden en o.a. door het nitrificatieprocces worden omgezet in andere stoffen. Bij Cabomba en sommige soorten Anubias en Cryptocorine zijn er stoffen aanwezig (bepaalde vet- en aminozuren/lipiden) die tijdens dat ontbindingsprocces schadelijk kunnen gaan worden voor garnalen. Dan word er weer de mythe uit de kast getrokken dat de planten zijn behandeld met slakkengif omdat de garnalen dood gaan. 

Stengelplanten moeten op lengte worden geknipt  en de onderste bladeren moeten worden verwijdert. Deze mogen niet onder de grond verdwijnen omdat dit gaat liggen rotten. In een goed ingedraaide scape is dat niet persé nodig. De In-vitro planten moeten worden ontdaan van de gel waarin ze staan en in 'porties' worden verdeeld. Er bestaan duizenden videos die laten zien hoe dit proces in z'n werk gaat, dus ik ga daar verder geen aandacht aan spanderen.



Een opkweekafdeling van Aquaflora
een kwekerij van Dennerle in Duitsland
en Tropica in Denemarken
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved