The Small Planted Tank

Rode planten

Wat altijd een sterke aandachtstrekker is in een scape dat zijn rood gekleurde planten. Maar een rood gekleurde plant krijg je niet via de standaard manier. Daar zijn wat strategiën op gevonden om dat voor elkaar te krijgen.
Je moet je ten 1e niet blindstaren op alle mooi gekleurde afbeelding op internet: of er hangt een TL boven in een rood spectrum erboven waardoor de illusie word gewekt dat de plant knalrood is, of de plant word kunstmatig geaccentueerd met bijvoorbeeld een rode spot, of de afbeelding is kunstmatig bewerkt via de computer.
Er zijn zo'n 30 verschillende rood of roodgetinte aquariumplanten te verkrijgen en de allerroodste plant is de Rotala Singapore. Niet de indica of de rotundifolia, deze worden oranje, roze of lichtrood.
De onbewerkte foto hieronder is een Rotala Singapore uit mijn eigen scape.

Rode kleuren zijn het resultaat van een verscheidenheid aan pigmenten, Caroteen, wat geen Fe bevat. Maar de productie van deze pigmenten vereist wel de juiste hoeveelheden ijzer, net zoals PO4 en andere soorten voedingsstoffen. En die juiste hoeveelheden wil niet zeggen méér Fe...

(http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1751-1097.1999.tb01944.x/pdf)
De productie van deze pigmenten kost erg veel energie, dus het is niet vanzelfsprekend dat bladeren automatisch rood worden vanwege een specifieke factor. De plant moet een hele goede reden hebben om pigmenten te produceren om naar rood te verkleuren. De pigmenten ontwikkelen zich in reactie op stress als gevolg van overmatig licht, dat typisch een defect in het bladweefsel veroorzaakt, wat resulteert in de onbedoelde vorming van Reactive Oxygen Species (ROS) zoals waterstofperoxide.
Carotenoïden en andere eiwitten bestrijden de ROS door ofwel de golflengten van licht weer te geven die de stress kunnen veroorzaken of door de ROS te neutraliseren. In feite zijn de pigmenten anti-oxidanten. Daarom wordt beweerd dat het eten van rood fruit en groenten, zoals granaatappel, bosbessen, enzovoort, goed voor je is omdat er veel antioxidanten in zitten.

Er zijn dus verschillende redenen waarom rode planten rood kunnen worden en waarom planten waarvan verondersteld wordt dat ze rood zijn, niet rood worden, waaronder natuurlijk ook de genetica.
Zoals altijd moeten de bouwstenen van alle pigmenten en plantengezondheid in het algemeen beschikbaar worden gesteld.

Planten zonder Fe zijn bleek, ongeacht welke kleur ze eigenlijk zouden moeten hebben, maar het is niet nodig om meer ijzer te doseren voor een rode kleur dan voor groen... Belangrijker is de kwestie van de beschikbaarheid van ijzer als gevolg van slechte chelatie en het vermogen van de planten om het ijzer te absorberen. (zowel via het blad als via de wortel)
Fe +++ kan eenvoudig worden gereduceerd tot Fe ++ in de bak als de chelatie verloren is gegaan en dan wordt het afhankelijk van de pH minder oplosbaar in het substraat.
Verschillende planten hebben verschillende manieren in het absorberen van Fe zodra het niet langer beschikbaar is in de waterkolom en vaak is het nodig om een effectievere chelator te gebruiken om het ijzer in de waterkolom te houden en het gechelateerd te houden.  Een hoge GH maakt het moeilijker om het ijzer en andere metalen gechelateerd te houden.
Slechte CO2, te weinig PO4 en slechte stroming/ verdeling van de voeding kan ook het gevolg zijn van het onvermogen van een plant om zijn kleuren uit te drukken, voornamelijk als gevolg van slechte gezondheid.

Maar het is ook een feit dat met minder licht planten vaak meer pigmenten produceren. Dus anders dan chlorofyl A of B, en zorgen ervoor dat er een betere en efficiëntere lichtopname mogelijk is, vooral bij stikstofbeperkende omstandigheden. Onder hoog licht is dit meer voor bescherming.  Sommige planten zijn genetisch aangepast aan veel licht, zoals cactussen, of planten met bijvoorbeeld grijs blad. Maar de meeste waterplanten zijn planten met weinig lichtbehoefte. Dus als ze 'gebakken' worden met veel licht, maken ze verschillende pigmenten dan bij de lagere licht NO3 beperkende omstandigheden. Over het algemeen krijg je met een NO3 beperking blekere kleuren dan met andere methoden. Je kunt dit vaak zien in oudere ADA-tanks, Rotala's zijn dan vaak bleekroze, en niet knalrood. Dat word dan weer vaak gecompenseerd met andere belichting (CRI) om dat verschil visueel te compenseren.
Maar zoals met altijd zijn er meer wegen die naar het spreekwoordelijke Rome leiden.


Welke manier gebruik ik persoonlijk voor rode planten?
Door weinig nitraat in het water en toch iets meer ijzer. Maar dan wel in de vorm van gluconaat. Daarbij veel licht met een extra spectrum in het ver rode spectrum. Daarnaast een paar uur per dag een piek in de licht intensiteit. Ik zorg eerst voor een rijke bodem in de vorm van een aquasoil. Het voordeel is dat de meeste voedingsstoffen al opgeslagen zijn zodat ik veel minder aan het water hoef toe te voegen. En omdat ik zo'n soil heb moet ik daar wel de juiste verhouding voedingstoffen aan toevoegen.
Dus gebruik ik, in mijn geval, zelf 'op maat' gemaakte bemesting gebaseerd op een 'lean dose' bemesting. Deze is in vergelijking met de EI erg 'arm'. Zodoende krijg ik ook weinig NO3 in het water. Dat is voor de plant niet erg omdat hij deze kan onttrekken uit de bodem.
De meeste Fe toevoegingen zijn niet voldoende als ze onderdeel zijn van een standaard micro oplossing.  Dit omdat het ijzer nooit lang genoeg in de juiste vorm blijft om aangeboden te worden aan planten. Voor een normale bak is de dosering vaak prima, maar voor extra rode planten dus niet.
Daarom kies ik voor Fe wat word aangeboden als ferrogluconaat zoals Flourisch Iron of Ada Eca. Dit is veel makkelijker opneembaar voor de plant. Daarbij is het ook nog eens bron van extra koolstof. Ik gebruik in ieder geval geen producten waar ijzer is gechelateerd met DTPA.

Rode planten en belichting: optisch bedrog..?
De keuze van het merk/ uitvoering van je belichting is natuurlijk ook van doorslaggevende factor. Hieronder zie je een opstelling van 1 en dezelfde bak waar ze 4 verschillende belichting boven hebben gezet.
Je ziet dat de CQS (CQS is voor LED en CRI voor andere lichtbronnen) erg verschillend is. De ene bak heeft mooie rood gekleurde planten, maar weer geel gras. Bij de ander is het gras diepgroen en zijn de planten weer roodbruin, of oranjebruin. Het ligt dus aan het aangeboden Kelvin en/of spectrum wat de uiteindelijk CQS is van de belichting, en hoe wij dit dus waarnemen.
Je kunt dan wel zeggen bij de 3e afbeelding; mijn gras is zo geel en mijn rode planten zijn niet zo mooi rood: moet ik meer/ minder voeding toevoegen, hebben ze misschien tekorten? Of moet ik de lichtduur veranderen of de intensiteit, meer ijzer, minder NO3, meer CO2?
Maar misschien is er helemaal niets mis met je planten...

Als je er een andere lamp boven hangt zoals de afbeeldingen hieronder heb je ineens wel groen gras en een mooie rode keur. Van links naar rechts een 4tal led's uit het topsegment; ADA Solar RGB - ADA Aquasky - ADA Aquaskymoon en de Twinstar RGB


 
Dus kort samengevat: In het oog springende rode planten kan je op 2 manieren realiseren:
A) de moeilijke weg: optimale omgevingscondities creeren zoals goede voedingswaardes toevoegen, lichtintensiteit verhogen, dagelijks in een piek, water op 25 graden, minder aanbod van NO3, optimale afstelling van CO2 en zorgen dat Fe goed door de planten word opgenomen voordat het chelaat haar werking verliest, dan is in principe extra Fe toevoegen niet nodig.
B) de makkelijke weg: dezelfde optimale omgevingscondities creëren en je gebruikt daarbij een lichtbron met een hoog aandeel rood.

De LED's die een verhoogd aandeel in (ver)rood (700 nm) hebben zijn onder andere: de ONF ColorFull LED, Chihiros WRGB II en de VIVID, de ADA Solar, Twinstar en de UP ProLed U series. Er zijn er waarschijnlijk meer, maar de bovenstaande LED's heb ik zelf in werking gezien.

Ik wil dit hoofdstuk over rode planten afsluiten met een voorbeeld van overkill. De afbeelding hieronder is een 'Dutch Aquascape'. Alle planten staan netjes gerangschikt in rijtjes en de kwaliteit is prachtig. Persoonlijk vind ik het 'over the top'. De rode kleuren zijn welliswaar prachtig ontwikkeld en het zal ongetwijfeld heel veel expertise en inspanning hebben gekost; dus heel veel respect voor deze aquariaan die dit heeft kunnen bereiken. Maar het oogt te onnatuurlijk en te kunstmatig.
Daarom is het ook een heel aparte groep in de wereld van aquascaping alsmede een aparte catagorie op wedstrijden

To much… bron: onbekend/google
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved