Soorten van snoei die gebruikt worden.
De techniek van snoeien is afhankelijk van het type waterplant. We moeten goed bewust zijn van de natuurlijke groeivormen van de plant, de bladvorm van verschillende soorten. Als dit bekent is kun je de beste snoei techniek gaan toepassen.
STENGELPLANTEN: Er zijn verschillende manieren voor stengelsnoei omdat er ook verschillende soorten stengelplanten zijn. Maar de meest voorkomende manier van snoeien heeft ten doel om de productie van nieuw gewas te forceren en om nieuwe uitlopers te maken. (zijscheuten).
UITLOOP SNOEI: Eén van de meeste gebruikte manieren om een volle ondergroei te creëren is het om het groeipunt te snoeien (toppen), dit om de groei van nieuwe zijscheuten te activeren. De groeitop (waar de meeste groei is) is in de regel chemisch dominant aan het onderste gedeelte van de plant (apicale dominatie).
Veel plantensoorten maken gebruik van een chemische stof die er voor zorgt dat de groei van het onderste gedeelte van de plant word afgeremd. Hierdoor word er hoofdzakelijk energie gestuurd naar het bovenste gedeelte waardoor er telkens nieuwe bladeren of uitlopers worden gemaakt. Als dit dominante gedeelte word gesnoeid word een andere chemische reactie in gang gezet: nieuwe uitlopers op de lagere delen van de plant.
VERNIEUWENDE SNOEI: bij deze manier van snoeien halen we alle beschadigde, kapotte, zieke of stervende gedeeltes weg. Dit gebeurt o.a bij een onbeheersbare alguitbraak. Als laatste remedie worden de aangetaste planten tot een cm boven het substraat gesnoeid. Maar dit wordt ook weggesnoeid om het risico te vermijden dat het plantafval gaat liggen rotten in de bak.
VORM SNOEI: zoals de naam al aangeeft is deze snoei bedoeld om een vorm in de groep planten te krijgen. Het is de bedoeling om gebruik te maken van de natuurlijke groeipatroon van de plant om een geplande vorm te maken. De meeste rotala's zijn perfecte stengelplanten die gebruikt kunnen worden om een bepaalde vorm te creëren.
LAGE SNOEI: dit houdt in dat de plantmassa word uitgedund. Meestal het wegsnoeien van uitlopers (runners) en zijscheuten. Doel hiervan is zogenaamde 'deadspots' te vermijden. Juist die deadspots die door de plant zelf word gemaakt; omdat de plantmassa te dik wordt waardoor het water niet goed er doorheen kan circuleren waardoor er een aftakeling van de plant komt (geen voeding, CO2 en licht)
PREVENTIEVE SNOEI: een manier van snoei die voornamelijk op langzaam groeiende planten word uitgevoerd, zoals Anubias of Cryptocoryne waar kans bestaat dat vnl op de oudste bladeren alg gaat ontstaan. Het weghalen van deze grote, wellicht licht aangetaste bladeren, valt ook onder 'snoeien'.
Planten hebben een continue zorg nodig in een scape, anders gaat de onderwatertuin langzaam veranderen in een ongecontroleerde bende. Dit onderhoud houd in dat je planten uitdunt en dode bladeren weghaalt. Zonder dit onderhoud zal de plant uiteindelijk slecht gaan groeien. En misschien nog wel belangrijker is dat sommige planten, die sneller groeien, kunnen gaan woekeren. Per week heb je gemiddeld, afhankelijk van de grote van je scape, als snel een uur voor dit karwei nodig. Deze maatregelen zijn niet alleen nodig om geen zielige lelijke plantjes te krijgen, ze behoeden je dat het gehele biologisch systeem ontregelt raakt.
Er komt natuurlijk een fase dat de vitaliteit van de plant achteruit gaat door het vele snoeien. Dan is het aan te bevelen dat je, na een snoeibeurt, de resterende stengel uit de soil trekt en de top daarvoor in de plaats steekt. Doe dit niet allemaal in 1x maar in fases. Bijvoorbeeld elke week een kwart van het 'uitgeputte' gewas.
Het gevaar kan namelijk zijn dat je met dit proces teveel bodemverstoring krijgt waardoor de NH3/NH4 toeneemt. En dat is altijd een trigger voor algen. Daarom na dit proces een extra grote waterwissel en de lichtintensteit iets verminderen. Dit allemaal in het kader van algpreventie.
Na een aantal keer snoeien van stengelplanten is het noodzakelijk om de hele plant eruit te trekken en de gesnoeide verse toppen overnieuw terug te plaatsen en het oudere onderste gewortelde deel weg te gooien.