Wil je zacht, iets zurig en voedselrijk water (ideaal voor plantengroei) maar ververs je met hard voedselarm water, zoals hard leidingwater dan zal je bodem dat alleen in de eerste maanden compenseren, naar verloop van tijd wordt het effect steeds kleiner tot het stopt.
Maar gebruik je meteen al relatief voedselrijk en zacht water, zoals (gedeeltelijk) osmose water en en een rijke waterkolombemesting, dan gaat een aquasoil heel erg lang mee. Voedingstoffen raken niet op, of heel langzaam, en bufferende werking op pH en hardheid blijft ongeveer zoals hij in het begin was. Alleen de structuur van soil zal naar verloop van tijd veranderen als korreltjes uit elkaar beginnen valllen.
Dit is natuurlijk wel bepalend welke merk aquasoil je gebruikt. Sommige soil vallen relatief snel uit elkaar, andere soil blijven relatief lang hun vorm behouden. Veelal omdat ze langer zijn gebakken bij de productie. (de meeste soils worden trouwens niet gebakken maar gedroogd in ovens. Zelfs worden sommige soil gedroogd door de wind.)
Dus het maakt een wezenlijk verschil of je gaat verversen met (gedeeltelijk) osmose water, leiding water gaat gebruiken en veel- of weinig voedingstoffen gebruikt als waterkolomdosering. Dit zijn allemaal factoren die meespelen hoelang mbt de effectieve werking van een aquasoil.
En belangrijk om te vertellen: fosfaat en nitraat zijn beide anionen en daar heeft de CEC-waarde van de bodem dus geen directe invloed op.
Met andere woorden; die worden niet opgeslagen door de bodem en moeten dus altijd worden toegevoegd aan het water. Een soil bevat wel toegevoegde verbindingen van fosfaat en nitraat, maar die worden dus niet/ nauwelijks aangevuld.
En voor de aanvulling van fosfaat zijn vissen verantwoordelijk. Daarom is het ook zo belangrijk dat je vissen in je scape hebt als je een aquasoil gebruikt in combinatie met een lean-dose bemesting!