The Small Planted Tank

CO2 drop checker

Aquariumplanten hebben naast de normale voeding ook koolstof (CO2) nodig om te kunnen groeien. Een Drop Checker is een CO2 continutest om het CO2 gehalte van het water in je bak te bepalen als je CO2 in gasvorm toevoegd. De vloeistof van een continuemeter is broomthymol. Bij een pH van 7 is deze neutraal groen. Zakt de pH word deze geler en stijgt de pH dan word deze blauwer. M.a.w. hoe donkerder blauw hoe minder CO2 en hoe geler hoe meer CO2.
Daarbij heb je de keuze uit 2 soorten indicatievloeistof: 1 die geschikt is voor een CO2 gehalte van 20 ppm en 1 die geschikt voor 30 ppm. Een drop checker reageert niet op 'vloeibare CO2'.

De werking intern een dropchecker (DC) is dat via de luchtbuffer, tussen het water en de DC vloeistof, de CO2 word opgevangen wat ontsnapt uit het aquariumwater. Dit beinvloed de pH van de de DC vloeistof en krijgt hiermee een andere kleur. 
Dus de pH van de vloeistof in de DC word door de CO2 gewijzigt. Het is niet zo dat als je een pH verlagende bodem hebt dat je daarmee veel CO2 in het water hebt.
Dat is voor de beginner nogal eens verwarrend. Die meet bijvoorbeeld een KH van 4 en een pH van 6.6 zonder gebruik van CO2. Als hij dan een pH/KH tabel erbij pakt ziet hij dat er 30 ppm CO2 in de bak zit. En dat is dus onmogelijk zonder CO2 toevoeging. Die lage pH en KH word veroorzaakt door de bufferende eigenschappen van de aquasoil.
Daarom is de pH/KH tabel volstrekt nutteloos bij het gebruik van een aquasoil.


Bijna alle dropchecker vloeistof die je koopt, of die bij je gekochte CO2 set zit in begrepen, zijn voor het CO2 gehalte van 20ppm.
Als je een aquarium koopt en kijkt naar de specificaties dan zie je dat de belichting altijd in de categorie medium-licht valt. Dat is ook logisch omdat 90% van alle aquariumplanten hier prima mee groeit. Met een gemiddelde belichting heb je in de regel ook een gemiddeld CO2 waarde van max 20ppm nodig, simpelweg omdat hogere CO2 waarden helemaal geen nut hebben.
Dit komt omdat de plant een maximaal opnamecapaciteit heeft van voedingsstoffen. En CO2 is ook een (macro) voedingsstof.
Boven die bepaalde grens word de CO2 simpelweg niet opgenomen. Sterker nog; als jij boven een waarde gaat zitten van >40ppm dan begint er een drastische remming in de fotosynthese van de plant.

Daarom is het gebruik van een vloeistof voor 30ppm in combinatie met langzaam groeiende planten (met een behoefte van 7 tot 15ppm) niet nodig. Daarnaast word er vaak geadviseerd (...) om een geel/groene dropchecker na te streven. Als je dan een indicatievloeistof gebruikt van de 30ppm variant zit je vaak onnodig veel CO2 toe te voegen. Zeker met een plantenbestand wat weinig licht nodig heeft gaat dit in sommige gevallen zelfs ten koste van de kwaliteit van de plantengroei. En dat is bij elke plant anders en daarom word er globaal een onderscheid gemaakt in Easy plants, Medium Plants en Avanced plants.

Puntje van aandacht:
Stel; je hebt een 60cm bak en daarboven hangt een Chihiros A601 (9600 lumen). Dan krijg je, onndanks je mooi geel/groen gekleurde dropchecker, toch een bak met algproblemen. Een geel/groene kleur geeft alleen aan dat er een bepaalde concentratie niveau is van CO2, maar is dat niveau wel voldoende voor het hogere niveau van belichting wat je boven je bak hebt..?
CO2 afstellen met een dropchecker.

Ik heb altijd gedacht en beweerd dat je de CO2 niet nauwkeurig genoeg kan afstellen aan de hand van de kleur. Daar kom ik dus nu op terug. Gelukkig ben ik nog altijd 'teachable'.

Ik was laatst in een discussie verwisselt over afstellen van de CO2. Ikzelf ben een groot voorstander van het gebruik van een pH pen.
Daarmee kan je zien in hoeverre de pH zich verlaagd in relatie met de CO2 toevoeging, en daar kan je een bepaalde waarde in ppm aan  koppelen. (meer info leest u hier: de pH drop)

Toen werd ik attent gemaakt op een 'Dropchecker chart' waarin je redelijk nauwkeurig de kleur van je eigen dropchecker kan vergelijken. En het blijkt in de praktijk toch goed betrouwbaar te zijn. Deze kaart laat zien welke kleur correspondeert met een CO2 concentratie.
Dus best interessant om te delen met jullie (ik fungeer dus nu even als doorgeefluik)

Aan de linkerkant van het schema zie je en tabel die begint bij 0.5 en eindigt beneden aan 7. Dat is de KH intern de dropchecker, dus niet het water in je bak! Een dropchecker is normaal altijd gevuld met een dKH van 4 (broomthymolblauw en een oplossing van 4dKH water gemaakt met Natriumwaterstofcarbonaat - NaHCO3) Deze oplossing word groen als je 20ppm CO2 in het water hebt
Normaal is de dHK van de oplossing in de dropchecker altijd 4. Maar er zijn hobbyisten die hun eigen dropcheckervloeistof samenstellen. Dus kan is dHK anders zijn van de standdard 4.

De kleuren in de vet omlijnde tabel correspondeert met een concentratie van 30ppm CO2 van het water in je bak.


Copyright en toestemming: Andy Pierce / FireplaceAquarium
De dropchecker en een waterwissel
Soms vragen mensen zich wel eens af of het wat uitmaakt dat je dropchecker tijdelijk boven water komt. Maar dat is in de regel geen probleem. Dit omdat je, als het goed is, een waterwissel uitvoert voordat de CO2 is aangegaan, of een waterwissel doet nadat de CO2 is afgeslagen en je nog een uurtje de tijd hebt voordat de lichten uit gaan.

De positie waar je 'deze hangt vindt ik persoonlijk wel belangrijk.
Ikzelf hang 'm op een plaats waar ik de minste stroming verwacht (deadspot) Als ie daar dan mooi groen kleurt weet ik dat het in de regel op andere plekken in je bak ook wel genoeg CO2 aanwezig is. En als we er vanuit gaan dat deze hypothese klopt is de vloeistof van 20ppm genoeg. Als ik 30ppm zou gebruiken deze op een 'deadspot' al groen/geel gaat verkleuren zou het betekenen dat ik op veel plaatsen in mijn bak teveel CO2 heb.
Zo zou ik ook nooit de dropchecker recht tegenover de CO2 bron plaatsen. Dat zou zeggen dat ie vol in de stroming hangt met CO2 verzadigt water. Als die dan mooi groen kleurt kan je er zeker van zijn dat op andere plaatsen in je bak de waardes weer te weinig zijn. En als je dan ook nog eens een stroming hebt die niet toereikend is dan is het meestal het begin van veel CO2 gerelateerde problemen.
Ga ook niet te zuinig afstellen:
Ik ga er vanuit dat je de CO2 goed heb afgesteld en dat de waarden de gehele dag stabiel zijn.
Als de planten gaan assimileren gaan ze CO2 verbruiken en dan kan het voorkomen dat het aantal ppm CO2 onder een bepaalde  grens komt. En als je dan op een startwaarde zit van 16.5 ppm CO2 zit dan zakt deze omdat de planten het snel verbuiken. Dan kan het voorkomen dat de vraag groter is als het aanbod, met alle gevolgen van dien. (in dit geval is een pH controller een zeer goed hulpmiddel. Mits deze goed is afgesteld) Dit komt vaak voor bij mensen die de CO2 'te zuinig' hebben afgesteld omdat ze ergens gelezen hebben dat CO2 waarden van 15ppm genoeg zijn voor de plant.

Hieronder een 2tal video van Youtuber Dennis Wong die alles perfect uitlegt:
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved