The Small Planted Tank

De 4 strategieën van bemesting in aquascapen.
Je kunt de strategie voor bemesting grofweg splitsen in 4 benaderingen;

1) Poor dose

2) Lean-dose

3) Mid-dose

4) Rich-dose


Poor Dose is manier waarop ADA werkt.

Minimale voeding uit de waterkolom en maximale druk vanuit de bodem mbv een aquasoil. Het is een in de praktijk bewezen manier om planten perfect te laten groeien,  het is wel risicovol met veel licht en planten gaan niet zo intens rood worden. Deze manier van bemesten geeft de minste kans op algvorming en word bijvoorbeeld gebruikt in de ADA galerie in Japan. En we weten allemaal hoe de kwaliteit is van die bakken. Vissen zijn een onmisbaar onderdeel omdat deze bijdragen aan de fosfaat in de scape. Een goede kwaliteits aquasoil, eventueel aangevuld met additieven, is primair. Wekelijkse waterwissel van ongeveer 40% is een must.

Een Lean-dose is gebaseerd op een stikstof beperking om rodere planten te verkrijgen.
Om toch meer licht te kunnen gebruiken als de Poor-dose benadering word er iets meer voeding aan het water toegevoegd. De combinatie veel licht/ nitraatbeperking kunnen extreem rode planten geven. Ook hier geld dat er een risico is op algen met (te)veel licht. Vissen zijn niet meer verantwoordelijk de fosfaat. Wekelijkse waterwissel van 50% is ook hier een must. Kan ook goed i.c.m. epifyten worden gebruikt.

Een Mid-dose is meer bedoeld als 'lichtere' versie dan de Estimated Index.
Deze manier van bemesting word gebruikt als de aquasoil aan het 'verarmen' is. Dat wil zeggen dat de voeding in de bodem sterk is gereduceerd. Of als er een inerte bodem word gebruikt in combinatie met een voedingsbodem. Ook is hier de wekelijkse waterwissels een pré.

Een Rich-dose heeft als doel de plant zodanig veel voeding aan te bieden dat ie nooit een tekort heeft. Dit volgens het concept van de Estimated Index. Door de hoeveelheid aan voeding in het water heeft de plant nooit een tekort, dus de belichting kan intens worden aangeboden.  Erg efficiënt bij een inerte bodem (grind/zand) voorzien met voedingstabletten. Word nauwelijks gebruikt bij een aquasoil.
Verplichte waterwissels van 40/50% is een vereiste.


Dit zijn de 4 belangrijkste richtlijnen wat betreft plantbemesting. Natuurlijk bestaan er nog andere benaderingen, andere manieren van bemesting toedienen. Maar deze vier zijn de meest gebruikt in de wereld van het aquascapen. Zo kun je nu al een redelijk goed inschatting maken welke voor jouw scape geschikt zou kunnen zijn.
Wat de voor - en nadelen zijn word in een ander topic nader ingegaan: lean-dose en rich-dose

Hieronder een overzichtje van de targets van deze 4 bemesting strategieën die je kunt gebruiken. Dit zijn de ppm (parts per million) die je wekelijks aan de bak toevoegt. Voor de Poor-dose en de Lean-dose zijn dagelijkse doseringen primair. Dat betekend dat je het totaal aantal  ppm per bemestingsstof moet delen door 7.


edit: dit zijn gemiddelde targets en voor alle duidelijkheid: dit ga je niet bereiken met alleen het gebruik van de standaard bemestingspoeders zoals Kaliumnitraat (KNO3) en Kaliumfosfaat (KH2PO4). Dit even ter info voor de mensen die zelf hun bemesting willen gaan samenstellen.

In het aquascapen icm een aquasoil word een combinatie gebruikt van: KNO3 = Kaliumnitraat, KH2PO4 = Kaliumdiwaterstoffosfaat, K2SO4 = Kaliumsulfaat, MgSO4 = Magnesiumsulfaat, CaSO4 = Calciumsulfaat, KCL = Kaliumchloride,  KHCO3 = Kaliumwaterstofcarbonaat
En er worden altijd andere bronnen voor stikstof (N) gebruikt, zoals NH4NO3, NH4Cl, (NH4)2SO4, Urea, NH4HCO3, e.a.
Welke plantenvoeding raadt ik aan?

Dat is eenvoudig: geen. In iedergeval geen macrovoedingsstoffen, om het simpele feit dat ze te duur zijn.
Ik ken persoonlijk een scaper die hier zijn inkomsten van heeft gemaakt. Heeft diverse flesjes op de markt voor verschillende bemesting strategieën. Voor elke soort aquascape heeft hij wel een fles op de markt. Prijzen beginnen bij 32 euro voor een flesje van 500ml  Exclusief verzendkosten. En als je weet dat een fles gemiddeld uit 97% water bestaat, begrijpt u ook waarom het zo goede bron van inkomsten is

Maar goed. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor jouw bak de beste optie is.
Je kan niet zomaar een flesje plantenvoeding in je bak kieperen en de verwachting hebben dat dit prima zal voldoen.

De keuze voor jouw plantenvoeding/ bemestings strategie word in de regel bepaald door het soort bodem wat je gebruikt. (ik laat epifyten even buiten beschouwing) En aangezien ik er vanuit gaat dat je aquasoil gebruikt is de keuze voor een bemesting wat weinig voeding in het water brengt primair. Dit noemen ze 'lean-dose'.  (lett. magere dosering) Goed, dan valt 75% van alle commerciële producten al af.

Als je toch besluit om een commerciële plantbemesting te gaan gebruiken dan is de keuze redelijk groot en zijn er genoeg merken waarmee je prima resultaten mee kan bereiken.

Ik doe alleen aanbevelingen in relatie tot het gebruik van een pH verlagende bodem, dus aquasoil.
En ik ga ook geen AIO producten aanprijzen. Een AIO kan prima werken, maar je kan nooit bijsturen als de waterwaarden gaan veranderen; dus je een ophoping gaat krijgen van bepaalde elementen in bak.
Je kan dat redelijk lang rekken door de wekelijkse waterwissel, maar hoe dan ook; de waarden gaan altijd stijgen na verloop van tijd.  Dus kan je met en AIO nooit een dosering halveren omdat je dan een bepaald element weer te weinig gaat toevoegen. Andersom natuurlijk ook. Als je van een bepaalde element te weinig in je bak hebt zitten kan niet zomaar de dosering verhogen omdat je de rest van de stoffen meer gaan toenemen.


Merken zoals Seachem, ADA, Vimi, Masterline, APT, Tropica, Aqua-Rebell, DRAK hebben hun waarde al bewezen in de wereld van het aquascapen. Dat zou dus een goede keuze zijn. Er zijn veel merken waar je als aquascaper gewoon af moet blijven wat betreft de macro voedingstoffen: Colombo, JBL, EasyLife (met uitzondering van EasyCarbo en Profito), HS Aqua, GrowCap, Esha, Sera e.a.
Deze werken hartstikke leuk in een huis-tuin-en-keuken aquarium, bij een aquascape waar een aquasoil wordt gebruikt is dat 'not-done'.

De merken die hun waarde al bewezen hebben zijn wel duur. Als je daar geen problemen mee hebt zou ik ze zeker aanbevelen. Wel even per merk uitzoeken welke je moet hebben, en dat wel even een uitzoek zijn. Zo heb met de lijn van ADA al minimaal 4 verschillende flesjes nodig. Bij ATP kan je een keuze maken uit 5 soorten en Masterline heeft 6 verschillende bemestingstoevoegingen in het sortiment.



Maar als je een beetje je best doet en je duikt wat dieper in de materie kom je tot de conclusie dat je de bemesting feitelijk eenvoudig zelf kunt maken. Op te duur weet je wat je nodig hebt voor de fosfaat, voor de kalium en voor de nitraat. Microvoedingsstoffen, ofwel de mineralen, zijn niet zo eenvoudig te maken, dus is het gewoon verstandiger om deze te kopen.
Dan gaan mensen aan de slag met KH2PO4 voor de fosfaat en voor de nitraat KNO3, en verwachten dat ze daarmee ook een kaliumbron hebben. Helaas werkt dat niet goed genoeg voor een aquascape. Voor een aquarium met een inerte bodem wellicht prima, gebruik je een aquasoil met veel licht en CO2 heb je toch wel wat andere chemische bemestingszouten nodig.

Gemakzucht:
Maar de gemiddelde scaper heeft helemaal geen zin om zich daarin te verdiepen. Die geeft liever wat meer geld uit om een kant en klaar product te gebruiken en dat ze daar relatief veel geld voor over hebben is hun keus en goed recht natuurlijk.

Beschikbaarheid:
Een ander obstakel is dat bepaalde chemische stikstofhoudende bemestingszouten moeilijk te verkrijgen zijn in Nederland. En als ze te verkrijgen zijn komen ze vaak in bulkverpakkingen.
En als jij maar 2 gram nodig hebt op een fles van 500ml waarmee je 6 maanden vooruit kan dan heb je niets aan een verpakking van 25 kilo...

Het is dus handiger, efficienter en vele malen goedkoper om je macro's zelf samen te stellen. Je micro's zijn zelf samen te stellen, maar dat is een enorme klus. De beste optie is deze gewoon te kopen. En welke dat zijn is in de praktijk niet echt belangrijk.
Er zijn calculators te vinden waarmee je de gegevens van je bak invoert, de waterwaarden van je verversingswater en de gewenste hoeveel voeding die je wilt doseren. Dan word er  geadviseerd welke bemestingspoeders je daarvoor moet gaan gebruiken, en op die manier kun je van bijna elke commercieel plantenvoeding een clone maken. Dat gaat je honderden euro's per jaar schelen aan duur water.
Gebruik hiervoor de IFC-Fert-Calculator. Deze calculator verteld namelijk ook welke bemestingszouten je precies nodig hebt!
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved