Maximale fotosynthese en grenswaarden CO2 en remming bij verschillende pH.
Bij pH 8: zelfs bij extreem hoge alkaliniteit 28° dKH water slechts 8,5 m/l CO2 . Daarbij vind geen remming van de groei plaats.
Bij pH 7,0: de maximum fotosynthese is bij een concentratie va 4,26 m/l CO2 (overeenkomend met de alkaliteit van 8,6° dH).
Bij pH 6,5: de maximum fotosynthese is bij een concentratie van 41,8 mg/l CO2 (overeenkomend met de alkaliteit van 4,3° dH)
Bij pH 6,0, de maximum fotosynthese is bij een concentratie van 41,8 mg/l CO2 (overeenkomend met de alkaliteit van 1,4 ° dH)
Deze bevindingen zijn natuurlijk niet automatisch toepasbaar op alle soorten waterplanten, maar soortgelijke studies tonen aan dat verschillende soorten planten gewoon verschillende soorten behoeften hebben.
Dus zou het een vergissing zijn om te geloven dat een universele methode van fertilisatie (of licht) gaat voldoen aan de behoeften van alle soorten planten. Wat kan het optimale bereik voor één soort plant kan zijn is voor een ander soort plant de totaal verkeerde zijn. Daarom moeten we het feit accepteren dat het bijna onmogelijk zal zijn om een grote diversiteit aan planten optimaal gezond te houden in het aquarium.
Op basis van het voorgaande kan worden gezegd dat gezonde groei van waterplanten meestal ruim voldoende CO2 concentratie in het gebied van 10-15 mg/l nodig is.
Voor moerasplanten die emersed zijn opgekweekt is deze concentratie tijdelijk aanvaardbaar. Pas als de plant nieuw submersde bladeren heeft gevormd is een CO2 concentratie van 25 mg/l gewenst. Dat wil niet zeggen dat deze planten niet goed groeien bij lagere concentraties CO2. Als het de bedoeling is om een vrij trage groei te hebben, is het beter om planten te voorzien van lagere dosis CO2 * in plaats van lagere concentraties voedingstoffen.
Vanwege hun complexiteit nemen de bladeren het water op, waar ze vervolgens de voedingstoffen uit filteren. (eerst gaat dit door de grenslaag en vervolgens via verschillende dikke cuticula; een soort waslaag op de bladeren)
Het is voor planten waarschijnlijk iets efficiënter om de CO2 in de vorm van (micro) bellen die hechten aan de bladeren op te nemen dan in de vorm van volledig opgelost gas. Hoewel dit fenomeen is nog niet wetenschappelijk is aangetoond zijn er wel steeds meer aanwijzing voor.
Het is mogelijk dat microbellen CO2, die zich hecht aan de onderkant van het blad direct word opgenomen, en niet door de grenslaag en vervolgens via verschillende dikke cuticula moeten penetreren voordat het word opgenomen door plant.