De werking intern een dropchecker (DC) is dat via de luchtbuffer, tussen het water en de DC vloeistof, de CO2 word opgevangen wat ontsnapt uit het aquariumwater. Dit beinvloed de pH van de de DC vloeistof en krijgt hiermee een andere kleur.
Dus de pH van de vloeistof in de DC word door de CO2 gewijzigt. Het is niet zo dat als je een pH verlagende bodem hebt dat je daarmee veel CO2 in het water hebt.
Dat is voor de beginner nogal eens verwarrend. Die meet bijvoorbeeld een KH van 4 en een pH van 6.6 zonder gebruik van CO2. Als hij dan een pH/KH tabel erbij pakt ziet hij dat er 30 ppm CO2 in de bak zit. En dat is dus onmogelijk zonder CO2 toevoeging. Die lage pH en KH word veroorzaakt door de bufferende eigenschappen van de aquasoil.
Daarom is de pH/KH tabel volstrekt nutteloos bij het gebruik van een aquasoil.
Bijna alle dropchecker vloeistof die je koopt, of die bij je gekochte CO2 set zit in begrepen, zijn voor het CO2 gehalte van 20ppm.
Als je een aquarium koopt en kijkt naar de specificaties dan zie je dat de belichting altijd in de categorie medium-licht valt. Dat is ook logisch omdat 90% van alle aquariumplanten hier prima mee groeit. Met een gemiddelde belichting heb je in de regel ook een gemiddeld CO2 waarde van max 20ppm nodig, simpelweg omdat hogere CO2 waarden helemaal geen nut hebben.
Dit komt omdat de plant een maximaal opnamecapaciteit heeft van voedingsstoffen. En CO2 is ook een (macro) voedingsstof.
Boven die bepaalde grens word de CO2 simpelweg niet opgenomen. Sterker nog; als jij boven een waarde gaat zitten van >40ppm dan begint er een drastische remming in de fotosynthese van de plant.
Daarom is het gebruik van een vloeistof voor 30ppm in combinatie met langzaam groeiende planten (met een behoefte van 7 tot 15ppm) niet nodig. Daarnaast word er vaak geadviseerd (...) om een geel/groene dropchecker na te streven. Als je dan een indicatievloeistof gebruikt van de 30ppm variant zit je vaak onnodig veel CO2 toe te voegen. Zeker met een plantenbestand wat weinig licht nodig heeft gaat dit in sommige gevallen zelfs ten koste van de kwaliteit van de plantengroei. En dat is bij elke plant anders en daarom word er globaal een onderscheid gemaakt in Easy plants, Medium Plants en Avanced plants.