The Small Planted Tank

CO2 afstellen voor dummies

Ik vond onlangs een stukje tekst op mijn pc die ik vroeger een keer had geschreven voor een beginnend collega scaper. En aangezien deze beschrijving destijds een grote hulp voor hem is geweest leek het mij zinvol om dit ook maar toe te voegen aan het hoofdstuk 'CO2'.

Ik bemerk dat het voor sommige beginners het gehele CO2 afstelverhaal best moeilijk is. En dat is ook begrijpelijk.
Zoals met alles: als je eenmaal weet hoe het moet is het gemakkelijk.  Maar zeker in het begin kan het nogal overweldigd overkomen als je al die onbekende termen leest. En ik kan mijzelf daarbij goed voorstellen dat mensen direct al met de handen in het 'spreekwoordelijke haar' zitten voordat men er daadwerkelijk mee begonnen is.

Ik hoop dat dit een duidelijk geformuleerde start zal zijn en dat het vertrouwen zal geven om in de nabije toekomst meer ervaring op te gaan doen met het toevoegen van CO2 aan uw aquascape.

Allereerst moet je gaan bepalen welke hoeveelheid CO2 jij in je scape wilt hebben, dat is natuurlijk afhankelijk van je plantenbestand en de bewoners, en laten we als voorbeeld nemen: 25ppm CO2.
bepaal dan vervolgens de hardheid van je water in je scape, en laten we als voorbeeld nemen dat dit KH 8 is
de volgende stap is te gaan meten wat de huidige pH is van het water in je scape. Laten we zeggen dat dit bv 7.6 is. In het Ph/KH kruistabel zie je dat je een pH van 6.95 nodig hebt om jou gewenste 25ppm CO2 in het water te krijgen
dus ga je net zoveel CO2 toevoegen totdat je op een pH van 6.95 bent uitgekomen om die beoogde 25ppm CO2 te verkrijgen. Als je nml. CO2 gaat toevoegen dan wordt het water zuurder = de pH gaat dus dalen. Van 7.60 naar 6.95
Want... je gemeten KH is (in het voorbeeld) 8 en de pH is 7.6. Dan zou je dus op dit moment slechts 6.0 ppm CO2 in je scape hebben.
als je water te hard is bv KH 20 zal je in de de praktijk ook erg veel CO2 moeten gaan toevoegen;
wellicht is een keuze voor gedeeltelijk osmose water een goede oplossing
hoeveel 'bellen' CO2 je daarvoor door je bellenteller moet laten gaan is moeilijk in te schatten: dat is een kwestie van uitproberen. Je zou kunnen beginnen met 1 bel  CO2 die per seconde door je bellenteller omhoog gaat. Dit op een bakje van 60L
dan is het een kwestie van de CO2 starten en dit elke uur gaan meten met een pH meter (een pH profiel maken)
en je gaat net zolang het aantal bellen per minuut opvoeren totdat je op de pH metertje een waarde hebt afgelezen van 6.95
want we hebben net in het voorbeeld uitgerekend dat als je 25ppm CO2 wilt hebben dat je een pH van 6.95 moest hebben
de voorkeur is dat je deze waarde meet op het moment dat je lichten aangaan en dat deze waarden niet verder gaan toenemen!
het tellen van die bellen zou je kunnen doen met een stopwatch op je mobiele telefoon.
soms is het in de praktijk niet mogelijk om te werken met een bellenteller, bv als je zoveel CO2 moet toevoegen  dat je de bellen niet meer kan tellen: dan zal je jezelf alleen moeten richten op de daling van de pH
let erop dat dit proces van afstellen soms wel eens een paar dagen in beslag kan nemen!
Je kunt meerde dropcheckers in je scape plaatsen. Als je onderling kleurverschil ziet betekend dit dat de verspreiding van de CO2 niet optimaal is. Dat zou je kunnen oplossen door bijvoorbeeld de stroming aan te passen.

Dit is feitelijk de meest gebruikte manier in de wereld van aquascaping. Maar toch is deze manier niet 100% nauwkeurig. Dit komt omdat de pH niet alleen word beïnvloed door de hoeveelheid CO2 in je water. Externe factoren zoals bodem, voedingszouten en hout kunnen een invloed hebben op de zuurgraad van het water...
Volgens deze methode zou je in theorie genoeg CO2 in het water hebben. In de praktijk zou dit dus wel eens lager kunnen uitvallen. Maar het word gebruikt als basis en daarvanuit gaat men finetunen dmv observatie van de dropchecker, planten, de vissen en het ontstaan van alg.
Persoonlijk gebruik ik zelf altijd de 1 punt pH drop methode. Maar ik raad je aan om eerst vertrouwd te raken met deze manier van CO2 afstellen.

En doe deze afstelprocedure zo nauwkeurig mogelijk. Het afstellen van de CO2 is in mijn optiek het meest belangrijke onderdeel voor een succesvolle scape. Realiseer jezelf dat problemen in je bak 9 van de 10x CO2 gerelateerd zijn!


Tot zover de allergemakkelijkste tutorial over hoe je de CO2 kan afstellen. Dit is de basismanier waar elke scaper vertrouwt mee zou moeten zijn. Maar helaas ben je er dan nog niet... De volgende stap is het 'fine-tunen' van de afstelling en dat is hoofdzakelijk hoe je de CO2 de gehele belichtingstijd op een stabiel niveau houdt. En dat je vooral goed oplet dat de CO2 waarden niet alleen maar gaan toenemen gedurende de dag.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved